Profesjonelle tradere storhandlet bitcoin i februar

Fingerprint Cards, Bitcoin og Nel var daytradernes favoritter forrige måned.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Nordnets profesjonelle private under, såkalte «daytradere», omsatte for 11,6 milliarder kroner i februar. Aksjer sto for fem milliarder av disse transaksjonene.

Deres daglige snitthandel lå på 1.100 per dag for de norske kundene.

Den mest omsatte aksjen var Fingerprint Cards AB, som ble omsatt for over 1,8 milliarder kroner i løpet av forrige måned. Samtidig så man en sterk trend i både Bitcoin og Nel, som ble handlet for henholdsvis 900 og 690 millioner kroner.

Bitcoin-svingninger en «gavepakke»

– Handel i bitcoin har vedvart gjennom februar. Etter et fantastisk 2020 har bitcoin fortsatt sin fantastiske utvikling. Dog er svingningene brå og store og vi har den siste tiden sett bitcoin falle fra 55.000 dollar ned til 49.000 dollar. Slike svingninger er gavepakker for profesjonelle tradere, sier analytiker Mads Johannesen i Nordnet.

Den siste tiden har kryptovalutaen falt fra rekordhøye 57.460 dollar til 47.130. Tesla-grunnleggeren Elon Musk har tidligere bidratt til en massiv prisoppgang for bitcoin.

Selskapet investerte 1,5 milliarder dollar i den førstnevnte valutaen, og kursen steg da til en ny rekord.

– Den grønne bølgen drives av grådighet

ESG-fall

Han legger til at man etter lang tids oppgang for teknologi- og ESG-aksjer (miljøhensyn, samfunnsansvar og selskapsstyring) nå ser en nedgang i disse.

Blant grunnene for dette trekker han frem gevinstsikring, sektorrotasjon og renteoppgang.

– De lange rentene har vært i fokus den siste perioden og den amerikanske «tiåringen» har bare i 2021 steget med 57 prosent. Dette er et positivt signal for økonomisk vekst, da markedet priser inn betydelig økonomisk oppsving fremover. Samtidig vil en høyere rente føre til dyrere finansieringskostnader for vekstselskaper, forklare Johannesen.

Dersom renten fortsetter å krype opp mot to og tre prosent fremover så vil aksjemarkedet merke dette, og investorene vil da søke mot selskaper som kan tilby kontantstrøm i dag fremfor fem år frem i tid.

– I tider med økt rente og inflasjon har også historisk råvare og syklisk industri gjort det bra. Dette ser vi også har skjedd denne måneden, da selskaper som Norsk Hydro, Aker BP og Yara har steget mellom 5–20 prosent.

Nel-aksjens utvikling

Et av selskapene som har vært i hardt vær den siste måneden er Nel.

– Til tross for å vise til sitt første overskudd noensinne, har selskapet i takt med flere ESG-aksjer falt kraftig siste par ukene, sier Johannesen.

Han mener dette er mer sektorspesifikt enn selskapsspesifikt.

Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang

Aksjer ikke mest omsatt

Februar er den første gangen det har blitt omsatt mer finansielle instrumenter enn aksjer blant de profesjonelle kundene til nettmegleren.

– Jeg tror grunnen til dette er den store volatiliteten vi har sett i slutten av februar og som har vedvart inn i mars. Når svingningene øker, ser vi at tradere søker til mer likvide papirer som indeksopsjoner, og råvarer, sier Johannesen.

Publisert: