Graffitikupp for bergensk musikkmiljø

Flere i det bergenske musikkmiljøet skal ha tjent store beløp på salg av kunst gjort av den britiske graffitikunstneren Banksy.

Publisert Publisert

BANKSY: Den anonyme, britiske kunstneren driver med mange former for kunst. Installasjoner, stunt, akrylmalerier og graffiti har gjort ham verdensberømt og kostbar. De som har hatt kunst av ham i Bergen vil helst ha saken kostet under teppet.

  • Finn Bjørn Tønder
  • Harald Espeland
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Har du sett noe lignende? Send bilder av gatekunst til oss.

Banksy var et forholdsvis ubeskrevet blad de første gangene han gjestet Bergen på tampen av 1990-tallet. Men både da og noe seinere skal han ha etterlatt seg flere kunstverk som venner av ham i Bergen nå har omsatt. Ingen av dem vil snakke om graffitikuppene de har gjort. Men det skal dreie seg om beløp på flere hundre tusen kroner. Samlet har trolig Banksy sørget for millioninntekt til deler av musikkmiljøet i Bergen.

Så sent som i forrige måned ble verker av den omstridte og anonyme Banksy omsatt fra 30.000 til 160.000 britiske pund i det ærverdige auksjonshuset Sotheby's i London. Ved Sotheby's vil ingen kommentere om oppdragsgivere kommer fra Norge. Det synes imidlertid klart at på Sotheby's auksjon i februar i år ble kunst gjort av Banksy i Bergen omsatt. Da gikk verker av ham for mellom 26.000 og 85.000 pund.

Mikal Telle taus

Etter det BT har fått opplyst skal mannen bak Tellé Records i Bergen, Mikal Telle, være blant dem som har hatt verker av Banksy i privat eie. Overfor BT gjør imidlertid Telle det klart at han ikke vil kommentere det han foretar seg privat. Telle sier at han ikke har hatt forretningsforbindelse med Banksy, men vil ikke svare på om han har fått kunst av ham og solgt den videre etter at Banksy ble berømt.

Bjørn Inge Larsen, også kalt DJ Gymbag, skal være en annen i bergensmiljøet som har fått kunst fra Banksy. Overfor BT vil han ikke kommentere om han har solgt kunsten videre. Den anonyme graffitikunstneren Dolk i Bergen skal også ha vært i besittelse av kunst utført av sitt forbilde og sin hjelper.

Röyksopp

Briten skal ha vært i Bergen en rekke ganger. I 2001/2002 var han her med en kamerat fra et plateselskap i England som ville signere Röyksopp. Röyksopp debuterte på Mikal Telles plateselskap i 1999. Banksy skal også ha bistått Telle i forbindelse med flere av klubbkonseptene han har drevet i Bergen. Da skal han blant annet ha bistått med design og maling. Sjablongene fra den gang skal ha blitt i Bergen, og ble over natten plutselig verdt store beløp.

— Jeg vet Banksy etterlot seg mye etter bergensbesøkene. Det er mange som febrilsk har lett etter sjablonger og dekor malt på stoff av Banksy, sier en kilde i graffitimiljøet.

På vegger

Folk flest forbinder graffiti med veggmaling. Og flere Banskymotiv er sett på vegger i Bergen. Blant annet ved Den Nationale Scene, ved Korskirkeallmenningen og andre steder. Samtlige skal være overmalt nå. Men Banksy skal også ha utført sin kunst på stoffer. Og sjablonger han benyttet til veggmaling skal det ha vært mange av i Bergen. Han skal også ha vært rundhåndet med gaver i Bergen.

— De som eventuelt sitter på kunst av Banksy nå, bør selge snarest. Han går for store beløp akkurat nå. Men det er vanlig i denne bransjen at man blir hypet, for så å dette voldsomt ned igjen, sier en av BTs kilder. Vedkommende bekrefter at han vet at bergensmiljøet har solgt verker av Banksy de siste månedene.

— At ingen vil bekrefte salg offentlig henger sammen med at de ikke vil ha det kjent at de plutselig har penger mellom hendene, sier vedkommende.

Har du sett noe lignende? Send bilder av gatekunst til oss.

  1. SETT DENNE? Banksys ape er verdensberømt, og skal også være sett på en vegg i Bergen. Men nå er den borte. Det er også sjablongen som ble brukt.

  2. KISSING COPPERS: En typisk Banksy. Har du sett noe lignende i Bergen?

KUNSTKU: Banksy har også dekorert levende dyr, som denne rødmalte kuen med portretter av Andy Warhol.

EKTE FALSK: Den britiske kunstneren er også kjent for å snike inn gjenstander han har laget på museer, og henge dem opp på veggen. Som dette "hulemaleriet".

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slik ble Kåre Ingebrigtsen Brann-sjef

  2. Brann på Straume: – Det er åpne flammer gjennom et tak

  3. Har solgt nesten 40.000 billetter, men får bare lov til å opptre for 200. – Vi har en enorm jobb foran oss.

  4. Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

  5. Brann-backen om Ingebrigtsen: – Det kan være bra å ha en sterk mann som styrer garderoben

  6. Ingebrigtsen blir trolig presentert som Brann-trener i kveld