Røkkes kryptosatsing kan ha tjent 125 millioner på en drøy måned

Kjell Inge Røkke og Aker gikk i mars inn med en halv milliard i bitcoin. Nå kan verdiene ha steget til 625 millioner kroner.

REKORD: Bitcoin fortsetter å stige og kursen har nådd en ny toppnotering tirsdag. Det er godt nytt for mangemilliardæren Kjell Inge Røkke, som nylig har investert i verdens mest populære kryptovaluta.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det slo ned som en bombe da Kjell Inge Røkkes Aker i mars meldte at det investerer 500 millioner kroner i bitcoin.

Gjennom det nyopprettede selskapet Seetee gikk Aker til anskaffelse av 1.170 bitcoin. Da var bitcoin-kursen på rundt 50.000 dollar.

En drøy måned senere har bitcoin steget til rundt 62.500 dollar etter å ha nådd en ny rekord tirsdag.

Det betyr at Røkkes kryptoselskap Seetee har tjent rundt 125 millioner kroner, gitt at de ikke har rørt beholdningen siden den første investeringen. I så fall har Seetee nå bitcoin for om lag 625 millioner kroner.

E24 har vært i kontakt med Aker, som ikke ønsker å kommentere saken nå.

Bitcoin med ny rekord: Koster nå mer enn 530.000 kroner for én

Røkke: – Kan fortsatt gå til null

Kjell Inge Røkke meldte i et brev til aksjonærene at summen ville økes «betydelig» over tid med mer erfaring, og når selskapet oppdager flere muligheter.

«Bitcoin kan fortsatt gå til null. Men den kan også bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar», skrev Røkke.

Det Røkke er aller mest opptatt av når det gjelder bitcoin, er at den kan brukes til å verifisere handler mellom to parter uten en tredjepart imellom.

Dette kan brukes til å lage et helt økosystem av løsninger, påpekte Røkke.

«Vi utforsker allerede Blockstreams produkter Liquid og Elements til industrielle formål: valuta, pengeforvaltning, handelsoppgjør, verifisering av utslipp. Men dette er bare de åpenbare», skrev Røkke.

Brevet er skrevet i samarbeid med Ola Snøve, som har skutt inn ti prosent av kapitalen i Seetee gjennom Storbrea AS og skal være arbeidende styreformann. Røkke og Snøve har jobbet med hverandre i om lag 15 år.

Kryptobørs-leder om Røkkes kryptokjøp: – Hakeslepp

Musk og Spetalen er med

En bitcoin har i løpet av dagen vært oppe i 63.251,13 dollar, som er det høyeste noensinne. Med det har kryptovalutaen passert den tidligere rekorden fra 13. mars i år. Så langt i år er prisen mer enn doblet.

En av verdens største kryptobørser, Coinbase, skal børsnoteres på Wall Street onsdag. Det er etablert flere norske kryptobørser den siste tiden, inkludert Norwegian Block Exchange og Mirai Exchange.

– Jeg våknet i dag tidlig og fikk litt hakeslepp, sa daglig leder Thuc Tuan Hoang i Mirai Exchange til E24 etter nyheten om Røkkes bitcoin-inntog.

Den siste tiden har flere høyprofilerte aktører investert i bitcoin, inkludert elbilprodusenten Tesla, som gikk inn med et gigantbeløp en måneds tid før Røkke.

Ifølge Finansavisen har også investor Øystein Stray Spetalen investert i kryptovalutaen. Det etter at han omtalte bitcoin som «tull og tøys».

Det skal ha skjedd etter et møte med gründerne bak kryptobørsen Mirai Exchange. Spetalen har opplyst til Finansavisen at han eier 17 prosent av denne børsen gjennom Tycoon Industrier.

– Når fakta endrer seg, så endrer jeg meg. Jeg møtte MiraiEx-gründerne Thuc og Øyvind dagen etter opptaket av podcasten tidlig i mars og skjønte at jeg hadde tatt feil, sa Spetalen til avisen.

Spetalen sa at bitcoin var tull – nå har han kjøpt selv

Flere skeptikere

For ett år siden kostet én bitcoin rundt 6.800 dollar, før den deretter altså gikk nesten tigangeren.

Bitcoin-tilhengere ser på kryptovalutaen som en investering som ligner på gull som kan brukes til å diversifisere porteføljer i krisetider. Men skeptiske økonomer som Joseph Stiglitz og Nouriel Roubini er ikke overbeviste, og ser på bitcoin som ekstremt ustabilt og et middel for ulovlige transaksjoner, skriver CNBC.

Det norske Finanstilsynet stilte seg nylig bak en advarsel fra flere europeiske finanstilsyn om risikoen for å tape alt når du investerer i kryptovaluta. Tilsynet har også tidligere advarte også i 2018 mot kryptovaluta og den store risikoen for tap.

Kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets har advart om at bitcoin er risikosport. Han tviler på at myndighetenes advarsel vil ha noen effekt.

– Jeg vet ikke om det hjelper så mye. Litt av grunnen til at folk kjøper kryptovaluta er gjerne at de ikke har så stor tillit til myndighetene. Så det er ikke sikkert det biter så mye når et tilsyn advarer mot å investere, har Kjennerud sagt til E24.

Milliardær Ole Andreas Halvorsen kjapt ute av kryptosatsingDerfor bør du ikke se bitcoin som en hedge mot inflasjon
Publisert: