Fusjon skaper ny bilgigant

Bilprodusentene Fiat Chrysler og PSA har offisielt slått seg sammen til Stellantis. Dermed havner bilmerker som Peugeot, Citroën, Opel, Jeep, Ram, Maserati og Alfa Romeo under samme paraply.

Bilprodusentene Fiat Chrysler og PSA Group slår seg sammen til Stellantis.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Lørdag ble det offisielt. Italiensk-amerikanske Fiat Chrysler Automobiles og franske PSA Group fusjonerer til å bli verdens fjerde største bilprodusent med 14 ulike bilmerker.

Stellantis vil kunne produsere 8,7 millioner biler i året, noe som betyr at bare Volkswagen, Toyota og Renault-Nissan er større, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men ifølge Wall Street Journal vil Stellantis være tredje størst i verden basert på salgstall fra 2019.

Stellantis-aksjen vil kunne handles under tickeren «STLA» på Milano- og Paris-børsen fra mandag og på New York-børsen fra Tirsdag.

Fusjonen på 52 milliarder dollar eller 442,4 milliarder kroner ble avtalt i 2019 og godkjent av aksjonærene i starten av 2021.

Den nye Stellantis-logoen.

Skal kutte kostnader for å satse elektrisk

Målet med fusjonen er å overleve i et stadig tøffere bilmarkedet, der flere konkurrenter ligger noen hestehoder foran på elektriske og selvkjørende biler.

Stellantis forventer å kunne kutte rundt 5 milliarder euro eller 51,6 milliarder kroner i årlige kostnader uten å stenge fabrikker.

Den nye giganten må løse utfordringer som overkapasitet, dårlig salg i Kina og sammenslåingen av ulike bedriftskulturer. Etter fusjonen vil Stellantis ha nesten 50 fabrikker og 400.000 arbeidere globalt.

Les også

Tesla bedt om å tilbakekalle biler med defekt skjerm

Den nye Stellantis-sjefen Carlos Tavares gjør seg klar til å kjøre en runde på La Sarthe-banen i Le Mans i en Peugeot 908 HDi-FAP.

Racingsjåfør som sjef

Bak Stellantis-rattet sitter PSA-sjef Carlos Tavares – en skikkelig kostnadskutter.

Tavares er kjent for å drive med bilracing på fritiden, men også for å ha gjennomført en gedigen snuoperasjon i Peugeot. Før den tid var han sjef i den franske konkurrenten Renault.

Tavares vil holde sin første pressekonferanse som Stellantis-sjef på tirsdag etter å ha ringt i børsbjellen på New York-børsen.

Publisert:
Tesla rykker fra konkurrentene på børs