Ropstad varsler lockdown-lettelser neste uke

Kjell Ingolf Ropstad sier at det vil komme lettelser neste uke i de ti nedstengte kommunene på Østlandet, spesielt for barn og unge.

VIL ÅPNE: Kjell Ingolf Ropstad vil prioritere de unge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Forrige lørdag innførte regjeringen svært strenge smitteverntiltak i 10 kommuner i Oslo-regionen, i tillegg til noe mindre strenge tiltak i 15 nærliggende kommuner

Tiltakene varer til søndag og regjeringen skal gjøre en ny vurdering de nærmeste dagene.

– Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sier KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til VG.

Rådet er utarbeidet av FHI og Helsedirektoratet.

Kommunene med de strengeste tiltakene er Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo. Det er nærmere 1 million norske innbyggere.

– Stor belastning

Et av tiltakene i de nedstengte kommunene har vært å oppjustere til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinnet.

I tillegg ble det innført en stans i breddeidrett og andre fritidsaktiveter, som korps, teater og kor.

– Det har vært en stor belastning med de strenge tiltakene, særlig i kommunene med mye smitte. Derfor er det helt avgjørende at skoler som i dag er på rødt nivå og fritidsaktiviteter kan åpne igjen så snart som mulig, slik at barn og unge kan møte trygge voksne og fellesskap med andre, sier Ropstad.

STENGTE NED: Statsminister Erna Solberg har i praksis stengt grensene og innført strenge, nasjonale tiltak i 10 kommuner på det sentrale Østlandet.

I fem av kommunene, inkludert Oslo, er smittetrenden synkende.

I tre av kommunene er trenden stigende og i to, inkludert Nordre Follo, er smittetrenden flat.

– Tiltakene som vi ble nødt å innføre mot det muterte britiske viruset varer i første omgang til søndag. Vi tar en ny vurdering av de tiltakene de nærmeste dagene. Da er min holdning veldig tydelig: vi må prioritere en åpning av tjenester til barn og unge først og så raskt som overhodet mulig, sier Ropstad.

Han sier at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.

Slik ble barna rammet

Kjell Ingolf Ropstad har en rekke ganger advart mot konsekvensene av strenge tiltak for barn og unge, senest i dag.

VG har dokumentert hvordan sårbare barn og unge ble rammet da Norge stengte ned i mars i fjor:

SE VIDEO: Statsministeren ringer til Else (9) fra Drammen.

Publisert: