Statsbudsjettet: Seks milliarder til coronakamp

LOVISENBERG (VG) Statsminister Erna Solberg (H) vil bruke nesten seks milliarder kroner ekstra i neste års statsbudsjett for å bekjempe corona-pandemien, inkludert knapt fire milliarder til vaksiner.

CORONA: Statsminister Erna Solberg (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kom med flere gode nyheter til de ansatte på Folkehelseinstituttet (FHI).
 • Eirik Røsvik
 • Tore Kristiansen (foto)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Solberg varsler corona-nyheten sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og næringsminister Iselin Nybø (V) på Folkehelseinstituttets (FHI) lokaler på Lovisenberg i Oslo.

I neste års statsbudsjett vil regjeringen bruke nesten seks milliarder kroner på helserettede corona-tiltak, inkludert:

 • 3,8 milliarder kroner til forhåndsavtaler om vaksinelevering og vaksinasjon.
 • 1,1 milliarder til et beredskapslager for legemidler.
 • 650 millioner til testing ved grenseoverganger.

Dette kommer i tillegg til det vanlige helsebudsjettet og andre corona-krisepakker, for eksempel til næringsliv og kommuner.

– Det betyr forhåpentligvis at vi får testet flere og sporet smitte, altså at strategien kommer til å virke. I tillegg har vi satt av mye penger til å kjøpe vaksiner, slik at vi kan kjøpe nok vaksiner til å vaksinere oss om vi får tak i det, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Vaksine-kappløp

Solberg, Ropstad og Nybø fikk denne uken omvisning hos FHI og møtte de ansatte på det nasjonale smittesporingsteamet, som blant annet bistår norske kommuner i å håndtere lokale utbrudd.

Trekløveret hadde med seg 46 millioner kroner til smitteteamet, i tillegg til 94,1 millioner ekstra til FHI og en klar beskjed:

– Tusen takk for jobben dere gjør!, sier Solberg til FHIs ansatte etter omvisningen.

TAKKET: Solberg, Ropstad og Nybø takket de ansatte for innsatsen så langt gjennom corona-pandemien.

Fagdirektør Frode Forland og FHI-sjef Camilla Stoltenberg var selv tydelige tilbake til politikerne: ingen er trygge før alle er trygge.

Det betyr vaksiner. Solberg håper de første er klare i vinter.

– Dette vil være helt avgjørende for å redde liv og helse og vil være en av de veldig store satsingene for å slå ring om sårbare folk, sier Ropstad.

Han varsler at Norge kan måtte inngå 8–10 forhåndsavtaler om vaksiner, for å ha en rimelig trygghet om at alle kan tilbys vaksinasjon. Det er uklart hvor mange av vaksinekandidatene som vil bli godkjent og som Norge dermed til slutt forplikter seg til å kjøpe.

Les mer om det internasjonale vaksinekappløpet i VGs corona-spesial

VG har laget en større oversikt over de ulike kandidatene (se her). Vaksinene kan kjøpes gjennom EU og WHOs løsning, COVAX-ordningen.

– Forhåpentligvis har EU klart å satse på de rette og vi skal betale for det som kommer der, sier Solberg.

TYDELIG: Beskjeden fra fagdirektør Frode Forland i FHI var krystallklar - vaksinen, når den kommer, må gis til hele verdens befolkning.

– Norge bruker mye penger på vaksiner, men mange land i verden har ikke like store ressurser. Er dere bekymret for at de rike kommer til å kjøpe alle vaksinene og de fattige ikke får det?

– Jeg synes jo det ble sagt godt her inne: At ingen er trygge før alle er trygge. Det å ha det perspektivet med seg, har vært viktig, sier Ropstad til VG.

– Vi kommer til å bestille veldig, veldig mange doser til Norge for å være sikker på at vi får vaksinert befolkningen. Vi har mange ulike kandidater, fordi vi ikke vet hvilke som lykkes. Vi er villig til å bruke mer penger fordi vi skal ha den vaksinen. Men det ligger også som en grunnleggende faktor her at vi er opptatt av fordeling, sier han.

– Må samarbeide

Solberg, Ropstad og Nybø mener at corona-krisen viser viktigheten av internasjonalt samarbeid.

Nybø sier at Norge hverken kan produsere eller utvikle en vaksine alene. Hun understreker samtidig at det er viktig å sikre seg mot konsekvensene av stengte grenser og brutte verdikjeder.

– Vi må forberede oss på at ting kan blusse opp igjen og ting kan ta litt tid. Vi ser at verdikjeder kan bli brutt når det oppstår slike pandemier i hele verden. Det er viktig for oss å bygge opp et beredskapslager på legemidler. Det bruker vi vel 1,1 milliard på. Vi skal bygge opp et lager på de viktigste, mest brukte legemidlene, sier hun.

– Betyr det at vi burde hatt dette beredskapslageret før?

– Vi satte i gang arbeidet med beredskapslager før covid-19. Dette var et mandat vi ga for utredning til Helsedirektoratet i 2018, sier Solberg.

Selv om arbeidet har pågått lenge, innrømmer Solberg at summen til lageret ikke ville vært like stor dersom det ikke hadde vært for covid-19.

OMVISNING: Politikerne fikk se hvordan FHI jobber i sine nyoppussede lokaler på Lovisenberg.

Corona-budsjett?

Statsbudsjettet legges etter planen frem 7. oktober og regjeringens ferske corona-pakke på helsefeltet varsler et budsjett med klar profil.

– Blir dette et corona-budsjett eller har dere plass også til andre hjertesaker som dere vanligvis bruker penger på?

– Vi kommer til å bruke penger på de sakene vi skal gjennomføre fremover. Det er jo to deler av en corona-strategi. Det ene er dette, som er en stor pakke av tiltak. Og så er det noen for å lette på næringslivet. Men så er det den andre store biten det vi allerede begynte med før sommeren: å ta Norge ut av corona-krisen. Det er å følge opp alt arbeidet for å skape arbeidsplasser fremover og inkludere flere i arbeidslivet, sier Solberg.

Hun får støtte av Ropstad og Nybø, som samtidig forsikrer at det også kommer penger til de tre partienes hjertesaker i neste års statsbudsjett.

– Du kommer til å kjenne igjen noen hjertesaker også. Det er ikke slik at vi skifter hjertesaker fordi det kommer en corona-pandemi. Vi ser jo at mange av de sakene som er viktige for oss i hverdagen blir enda viktigere under krisen, sier Nybø.

– Utfordringene som var der da corona kom, er jo ikke bare forsvunnet. Kanskje tvert imot er de forsterket, sier Ropstad.

Publisert
 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Kjell Ingolf Ropstad
 4. Iselin Nybø
 5. Pandemier
BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 11 år gammel gutt på sparkesykkel påkjørt av bil

 2. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

 3. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

 4. Anbefaler fjerde dose til de over 75 år

 5. Tror kriminell pro-russisk gruppering står bak

 6. – Hadde vi våknet noen minutter senere, ville vi vært ferdig