Du har akkurat solgt boligen, eller planlegger å selge, men hva kan du egentlig ta med deg videre av inventar og løsøre, og hva må du la bli stående?

Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor har sammen utarbeidet en oppdatert liste over løsøre og tilbehør som bør følge med boliger og fritidsboliger ved salg.

Listen skal forhindre konflikter mellom partene om hva som skal følge med når boligen blir overdratt til sin nye eier, og har virkning for avtaler inngått fra og med 1. februar 2012. Og den gjelder bare hvis ikke annet er nevnt i markedsføring, eller i avtale mellom partene.

Listen skal fungere som en veileder og bransjenorm ved kjøp og salg av bolig.

Nytt i år

Hvitevarer på kjøkkenet skal for eksempel følge med boligen, med unntak av småapparater, mens man kan ta med seg hvitevarene på badet og vaskerommet på flyttelasset.

Det sistnevnte er noe av det som er nytt fra forrige liste.

— Fordi avhendingsloven, som regulerer handler mellom kjøper og selger av bolig og fritidsbolig, ikke gir entydige svar på hva som skal følge med ved salg, mener vi en slik liste vil bidra til å redusere antall konflikter, sier fagsjef og advokat Bodil Næssvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Hva er «innebygd»?

Hun presiserer at det er full avtalefrihet mellom kjøper og selger i forhold til hva som skal følge med boligen og hva som ikke skal gjøre det, men at denne listen skal være en veileder når det ikke er inngått noen avtale eller presisering i salgsoppgaver.

— En klassisk tvist har tidligere vært at det har stått at «innebygde hvitevarer følger med», og så i etterkant definere når en oppvaskmaskin er innebygd eller ikke for eksempel. Eller det kan oppstå tvil om lyskilder på skinner følger med, eller hva som er persienne og hva som er gardin, sier Næssvik.

Hun sier at etter at listen over løsøre og tilbehør ble strammet inn i 2010, har det kommet færre klager på megler til Reklamasjonsnemnda, og det har oppstått færre tvister om dette mellom kjøper og selger.

Oppdatert liste

Dette skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger ikke.

2. HELDEKNINGSTEPPER , uansett festemåte.

3. VARMEKILDER , ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.

Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.

4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner

(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.

5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap.

6. SPEILFLISER , uansett festemåte.

7. GARDEROBESKAP , selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger.

8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.

9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solkjerming, gardinoppheng, lamellgardinger og liftgardiner.

10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg

11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange

12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte “spotlights”, oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med

13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper).

14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse.

15. POSTKASSE

16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.

17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.

18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.

19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis.

20. BRANNSTIGE, BRANNTAU , feiestige og lignende der dette er påbudt.

21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook