Svein Fanebust (61) har vært mr. Coop i snart 14 år.

Mandag formiddag ble det kjent at han har sagt opp av helsemessige årsaker, skriver Aftenposten.

Det er bare drøyt året etter han fikk fornyet og mer tillit fra styret i selskapet. Coop er en av de store dagligvareaktørene i Norge.

— Jeg har dessverre kommet til at min helsesituasjon er slik at jeg ikke kan lede prosessen rundt kjøpet av Icas dagligvarevirksomhet i Norge på optimalt vis. Selv om det er med tungt hjerte jeg tar beslutningen, er hensynet til å lande oppkjøpet av Ica Norge på beste vis viktigere enn hensynet til mine personlige ambisjoner, sier Svein Fanebust i en pressemelding.

Oppsigelsen hans kommer i etterkant av sykemeldingen han har vært i de siste tre ukene. Etter en tur tilmatmessen Grüne Woche i Berlini januar, pådro han seg et stygt og komplisert benbrudd.

Styret oppnevnte Geir Inge Stokke som konstituert direktør i selskapet, og han fortsetter som konstituert til Coop har funnet sin nye permanente leder.

- Det har røynet på

Fanebust har vært i Coop lenge, og som den eneste toppsjefen siden oktober 2013. Daovertok Fanebust som administrerende direktøri Coop Norge. Han hadde da vært administrerende direktør i Coop Norge Handel i over 12 år.

De to stillingene var tidligere besatt av to personer, men styret valgte da å slå dem sammen og overlate alt til Fanebust.

— Å lede en av Norges største kommersielle virksomheter er ingen åtte-til-fire-jobb. Det tar både kvelder og helger, og det krever jernhelse. Jeg har stått i dette i mange år, og den siste tiden har kroppen varslet om at det har røynet på. Det ville ikke være riktig verken for Coop eller meg at jeg skulle være leder uten å gå for full maskin. Heldigvis er jeg sikker på at Coop har de folkene og systemene som skal til for å løfte organisasjonen videre, sier Fanebust.

Nå har han altså kastet inn håndkledet og overlater roret til andre, av helsemessige årsaker.

Fanebust var en del av mat- og landbruksminister Sylvi Listhaugsdelegasjon til den store matmessen i Tyskland, Grüne Woche. Delegatene fra dagligvarehandelen diskuterte blant annet hvordan de skal fremme lokalmat og få denne maten frem i norske dagligvarebutikker.

Tok Northug tilbake

Svein Fanebust var også den som tok skiløper Petter Northug jr. inn i varmen igjen etter at Northug hadde fyllekjørt og krasjet bilen. Coop valgte å fortsette samarbeidet med skiløperen etter flere samtaler med ham.

Alley, Ned/NTB scanpix

— Vi gleder oss til å fortsette samarbeidet med Petter og har store forventninger til hva vi kan få til sammen med ham fremover, sa Fanebust i høst.