Konkursraset uteble – færre gikk over ende i juni

Eksperter fryktet at utbetaling av feriepenger kunne føre til konkursras i juni. Det ble ikke tilfellet – snarere tvert imot.

Shoppingen stoppet helt opp under coronakrisen, da folk ble bedt om å holde seg innendørs. De siste to månedene har derimot handelen skutt fart igjen, og gjort at varehandelen har klart seg bedre inn i sommeren.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det var tidlig spådd et konkursras i juni, da et hardt presset næringsliv skulle betale ut både feriepenger og innbetale merverdiavgift til staten.

– Jeg tror det kommer en kraftig konkursøkning, muligens i midten av juni, i forbindelse med utbetaling av feriepenger. For én ting er å oversitte forfall på momsinnbetalingen, men man utsetter ikke feriepengeutbetaling dersom man ikke har likviditet, uttalte Nils Holger Koefoed i Ro Sommernes advokatfirma i slutten av mai.

Men i begynnelsen av juni vedtok Stortinget nye regler som åpner for at bedrifter kan utsette skatter og avgifter ut året, og det ser ut som mange også har kommet seg helskinnet gjennom feriepengeutbetalingene.

Nedgangen i antall konkurser i juni er på 6,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt 313 aksjeselskap gikk konkurs, mens 256 ble tvangsavviklet, ifølge en sammenstilling analyseselskapet Experian har gjennomført.

Tror på økning utover sommeren

– Vi ser nå en gradvis økning i antall konkurser fra historisk lave nivåer i april og mai. Dessverre er det gode grunner til å tro at vi vil se en økning i antall konkurser i juli og august, da mange bedrifter har likviditetsproblemer samtidig som Covid-19 bidrar til lavere investeringsvilje, sier Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian.

Ifølge konkurstallene er det fremdeles overnatting og serveringsbransjen som rammes hardest, vi oppgangen i konkurser fra juni i fjor var på 53,8 prosent.

E24 skrev i begynnelsen av juni at over 100 restauranter var gått konkurs siden Norge «stengte» som følge av coronakrisen.

Varehandelen bedrer seg

En annen bransje som har hatt det tøft, også før coronakrisen, er varehandelen.

Men med en kraftig rekyl i shoppingen de siste månedene etter at samfunnet kommer stadig nærmere normaltilstand, har også konkursene i varehandelen sunket.

Omsetningen i detaljhandelen økte kraftig i mai – den andre måneden på rad med frisk vekst.

Samlet var nedgangen i konkurser innen varehandelen på 15,6 prosent fra juni i fjor.

Bygg- og anleggsbransjen, som tradisjonelt har et høyt konkursnivå, ser også en solid nedgang på 37,1 prosent fra juni i fjor.

Publisert: