Vertskommuner får ikke mer inntekter fra vindkraft nå: – Vi er skuffet

Regjeringen vil ikke øke vertskommunene kompensasjon for vindkraft nå, men lover å komme tilbake til Stortinget senere. – Det er på overtid å sikre en kompensasjon til kommunene, sier Norske Vindkraftkommuner.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og olje- og energiminister Tina Bru (H) legger frem vindkraftmeldingen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Regjeringen strammer inn på konsesjonsordningen for vindkraft, etter protester mot større turbiner og at det har gått lang tid fra konsesjoner er gitt til utbyggingene har skjedd.

Fredag la regjeringen frem en stortingsmelding om vindkraft. Den vil kanskje kunne dempe fremtidige konflikter, men vil neppe gjøre at alle utbygginger går knirkefritt, ifølge olje- og energiminister Tina Bru (H).

– Nei, det tror jeg ikke. Det er det enkle svaret på det, sier Bru til E24.

Les også

Bru varsler innstramminger i vindkraften

Vil ikke kompensere nå

Vertskommunene for vindkraft får inn noe i eiendomsskatt, men har lenge krevd å få mer stabile og forutsigbare inntekter, noe de mener kunne bidra til økt lokal aksept. Vannkraften gir både lokale skatteinntekter og en andel av kraftproduksjonen som tilfaller vertskommunen.

Regjeringen har vurdert å gi en økonomisk kompensasjon til vertskommunene for vindkraft, men har kommet til at den ikke vil gjøre noe nå.

– Vi skriver om dette i meldingen, da. Vi omtaler det jo. Det har jo egentlig ikke før nå vært en situasjon hvor vindkraften begynner å bli lønnsom. Den har vært avhengig av subsidier og hatt høye kostnader. Nå er det i ferd med å forandre seg, så derfor vil vi gjøre vurderinger av dette. Men det vil vi bruke litt tid på, sier Bru.

Les også

Laksemilliardær slutter å støtte vindkraftmotstand

– Vi er skuffet

Daglig leder Thomas Bjørdal i Norske Vindkraftkommuner LNVK mener spørsmålet om lokale inntekter burde ha vært avgjort før eller samtidig med endringene i konsesjonssystemet som skal dempe konflikter.

– Vi er skuffet, for det er på overtid å sikre en kompensasjon til kommunene. Det er bred politisk enighet om det, men det er ikke politisk handlekraft bak det, sier Bjørdal til E24.

– Bru sier at vindkraften må bli lønnsom først?

– Man kan innføre en naturressursskatt som i vannkraften. Det vil være en omfordeling av skatt fra staten til kommuner og fylker. Det at vindkraften må bli lønnsom først er en unnskyldning som stadig brukes, sier Bjørdal.

– Man har gitt vindbransjen enorm fleksibilitet, men har ikke gjort det samme for vertskommunene. Det skulle ha vært fikset først, legger han til.

Les også

Må betale 1,3 millioner i saksomkostninger: Motvind fikk ikke stanset Vardafjell

Les også

Aldri før har Norge hatt så billig strøm

Frykter manglende lokal vilje

Grønn skattekommisjon anbefalte i 2015 å innføre en naturavgift på arealendringer, men regjeringen har ikke vurdert dette i stortingsmeldingen. Kraftskatteutvalget anbefalte i 2019 å vurdere om det bør innføres grunnrenteskatt og naturressursskatt for vindkraftverk.

Regjeringen sier at den ikke vil innføre nye skatter eller avgifter nå, men heller «vurdere fordeler og ulemper
ved lokal kompensasjon grundig». Bru kan ikke si når det kommer et forslag til Stortinget.

LNVK mener det ville vært mye lettere å få til konstruktive prosesser hvis lokalsamfunnet har utsikter til stabile inntekter fra vindprosjektene.

– Det hjelper ikke at Tina Bru nå har ordnet opp i fremtidige prosesser. Konfliktnivået rundt vindkraften er like høyt. Det finnes nok ikke én kommune som vil tilslutte seg en ny utbygging, selv med denne nye konsesjonsprosessen, så lenge det ikke er noen kompensasjon på plass, sier Bjørdal.

Får støtte fra forbund

El- og IT-forbundet er fornøyd med at regjeringen tar grep for å dempe konfliktene i vindkraften. Men forbundsleder Jan Olav Andersen er enig med vindkraftkommunene om at det også trengs penger.

– Uansett hvor mye konsesjonsprosessen forbedres, så vil utbygging av vindkraft beslaglegge arealer og være synlige i lokalsamfunnene. Vi mener derfor at en lokal kompensasjon bør på plass, sier Andersen.

– I tillegg mener vi det nå er på tide å innføre ressursskatt på vindkraft. Vinden, på samme måte som vann, er felleskapets ressurs. Når lønnsomheten i å utnytte denne ressursen øker, må vi ha mekanismer som sikrer at verdiene tilbakeføres til samfunnet, sier han.

Les også

Aksjonister hindrer vindkraftutbyggere på Haramsøya

– Finansdepartementet sitter på nøkkelen

– Hvor mye kompensasjon mener dere trengs?

– Det må være en rettferdig andel av den skatten staten tar inn i dag. I dag får en forholdsvis stor vindkraftkommune typisk inn syv til ti millioner kroner gjennom eiendomsskatt. En naturressursskatt etter mal av vannkraften vil kanskje kunne gi et par millioner mer, og vil være en forutsigbar inntekt, sier Bjørdal.

– Men vil staten gi fra seg de pengene?

– Det er Finansdepartementet som sitter på nøkkelen til norsk vindkraftpolitikk. Skal Norge bygge ut mer vindkraft, må staten gi avkall på noe av skatten, sier Bjørdal.

Publisert: