Regjeringen presenterer nye reiseråd – åpner opp for at flere får reise til Norge

Fra mandag kan personer fra områder med lav smitterisiko i Norden komme på besøk til landet. Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie holder fredag ettermiddag pressekonferanse om coronasituasjonen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt alle «ikke strengt nødvendige reiser» til alle land utenfor Norden.

Det er ikke ønskelig å ha reiseråd lengre enn nødvendig, skriver regjeringen på sine nettsider. Reiserådene vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

– Vi har begynt å gjenåpne samfunnet sammen, over tid og kontrollert i tråd med vår langsiktige strategi. Nå åpner Norge for fritidsreiser i Norden etter gitte kriterier, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dette kartet viser hvor nordmenn kan reise.

– Dersom vi gjør for omfattende lettelser samtidig, risikerer vi å miste kontrollen og i verste fall måtte innføre inngripende tiltak igjen, sier Solberg.

Arbeidsreisende fra Norden som kommer fra et område med forhøyet smitte vil fortsatt ha karanteneplikt på fritiden, men dette gjelder ikke for andre arbeidsreisende.

Kun Gotland i Sverige

Regjeringen skriver at hele Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller de norske kriteriene.

Gotland, øya som ligger rundt 90 kilometer fra land i Østersjøen, er imidlertid det eneste stedet i Sverige som oppfyller norske reiseråd.

Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte på pressekonferansen at Bohuslän, der for eksempel Strömstad befinner seg, ligger langt unna å kunne bli godkjent.

Endelig åpner hotellet igjen: – Vi er så glad for å se deg!

Danske myndigheter har for øvrig laget egne regler for København-området, opplyser regjeringen, som peker på at dette er noe nordmenn må forholde seg til om de drar til landet.

København åpnes for norske, tyske og islandske turister fra 15. juni.

Det åpnes dessuten opp for ekspedisjonscruise på Svalbard for skip med maksimalt 250 passasjerer om bord.

«Longyearbysamfunnet er hardt rammet av følgene av pandemien. Det er derfor viktig at større deler av reiselivet på Svalbard kan åpne mer», heter det i meldingen fra regjeringen.

Slik vil de erobre verden med norsk nesespray og antibiotika

– En halv seier

Det var på forhånd usikkerhet om blant annet tyskere, som er viktig for reiselivet i Norge, vil få anledning til å komme til landet på ferie.

– Jeg vet at mange mener vi bør åpne enda mer. For eksempel til Tyskland som har omtrent samme smittebilde som Danmark, sier Solberg under pressekonferansen.

– Til det vil jeg svare at vi må vurdere summen av de ulike lettelsene. Det er faktisk slik at vi ikke kan åpne alt på en gang. Vi må gå skrittvis frem for å sikre at smitte ikke blusser opp igjen, sier statsministeren.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier i en melding at de etterlyser mer forutsigbare reiseråd.

– At regjeringen sier at nærliggende naboland som Tyskland skal vurderes innen 20. juli er en halv seier. Vi forventer at Tyskland kan vurderes igjen innen 14 dager, sier Krohn Devold.

Hun mener dessuten at Norge burde følge Danmark ved å åpne opp for konferanser med 500 deltagere.

Kristin Krohn Devold i NHO på vei til møte med statsminister Erna Solberg.

Treningssentrene åpner

Det er allerede kjent at det fra mandag tas sikte på å åpne for arrangementer med opptil 200 personer.

På regjeringens pressekonferanse kommer det også frem at treningssentre, badeland og svømmehaller kan åpne på mandag.

Garderober kan være åpne.

Statlige millioner til Burger King og Peppes: – Har avgjort hjulpet oss gjennom krisen

Studentene kan dra tilbake

Universitetene og høyskolene åpnes på mandag. Det betinger imidlertid at smittevernsreglene overholdes. De ble stengt fysisk 12. mars.

– Endelig kan både studenter og ansatte få en mer normal studie- og arbeidshverdag med åpne dører til studiestedene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Det samme gjelder folkehøyskoler.

Forbrukslånsbankene Easybank og Brabank slår seg sammen2019 var et godt restaurant-år for gründerne bak Adams Matkasse. I år forventer de å måtte kjempe for å gå i pluss.
Publisert: