- Det nye regelverket vil ramme all industri, ikke bare verfts­næringen. Dette er en katastrofe, sier Arne Vindenes, klubbleder ved verftet Bergen Group BMV på Laksevåg.

I statsbudsjettet for 2014 strammet regjeringen inn permi­sjonsregelverket (se fakta). Innstramningene trådde i kraft alt fra nyttår.

- De nye reglene rammer de unge hardt. De får ingen trygghet til å kunne planlegge for fremtiden. Det er helt forferdelig, sier han

Venter ikke ved oppsigelse

Nå er det høyt aktivitetsnivå ved verftet på Laksevåg. Et skrog som kom inn i slutten av januar skal bli til et ferdig kranskip på fem måneder. Platearbeiderne John-Henning Schulz Haugetun (20) og Bjarte Innbjør Bargård (20) har hendene fulle frem til sommeren. Deretter er det usikkert.

- Det er vanskelig å måtte planlegge livet ut fra oppdragsmengden arbeidsgiveren får, men du blir vant til det, sier Haugetun.

De to guttene tok fagprøve for to uker siden og ser for seg en fremtid på verftet. Men ikke for enhver pris.

- Hvis jeg blir oppsagt, kommer jeg ikke til å vente på å bli ansatt igjen når det kommer nye oppdrag. Da finner jeg meg en annen jobb, sier Haugetun.

20 sagt opp i Ølen

Personaldirektør i Bergen Group, Asbjørn Grini, mener de nye permitteringsreglene reduserer arbeidsgiverens fleksibilitet.

- Neste gang vi er i en situasjon hvor vi tidligere ville permittert ansatte, kan flere opp­sigelser trenge seg frem, sier han.

I forrige uke meldte verftet Westcon i Ølen at de har sagt opp 20 ansatte, og at flere kan bli sagt opp i februar. Ifølge ledelsen ved Westcon ville de fleste av de oppsagt vært permittert under det gamle regelverket.

Tror innleie vil øke

Personaldirektør Asbjørn Grini mener det er synd både for arbeids­giver og ansatt at man må si opp i stedet for å permittere.

- Når man er permittert, består arbeidsforholdet. Det gir en større trygghet for de ansatte og bedre forutsigbarhet for oss som arbeidsgiver, sier Grini.

Han tror regelendringene vil føre til større bruk av innleid arbeidskraft og at bemanningsbyråer kan bli viktigere.

Både Maritimt Forum og Norsk Industri ønsker en reversering av regelendringene. Leif Sunde, direktør i Norsk Industri, mis­trives med det nye regelverket.

- Veldig mange industri­ledere sier nå opp i stedet for å permittere. Det synes vi er trist, sier han. Også Sunde tror det nye regelverket vil føre til bli mer bruk av både innleid arbeidskraft og midlertidig ansatte.

Frykter for egne lærlinger

- Vi har altfor mye innleid arbeidskraft allerede. Dette ødelegger for egne lærlinger og skaper språkutfordringer, sier Arne Vindenes, klubbleder ved Bergen Group på Laksevåg.

Klubblederen har vært tillitsvalgt i 36 år. Han mener regjeringen kommer til å angre på denne beslutningen.

- Det er usikkerheten som er det verste for arbeiderne her. Med de nye reglene blir denne enda større her på verftet, sier han.