- Det er skammelig

I går feiret byrådet og Huseiernes Landsforbund at de er kvitt eiendoms­skatten. Skattepengene kunne vært brukt til skoler, tordner opposisjonen.

FEIRET SKATTEBORTFALL: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener bortfallet av eiendomsskatten på bolig fortjente en skikkelig feiring. – Skatten rammer blindt, fordi den ikke tar hensyn til betalingsevne, sa han under markeringen i går.
  • Ragnhild Stenvaagnes
  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Med champagne og kaker markerte gjestene på Hotel Norge at Bergen ikke lenger har eiendomsskatt. Det hele ble til og med avsluttet med stort fyrverkeri som lyste opp Bergen sentrum i 22-tiden i går kveld.

- At eiendomsskatten nå er fjernet i Bergen, er en drøm som er blitt virkelighet, sa administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Flere i bystyret reagerer sterkt på at finansbyråden og ordfører deltok på festen. Byrådsleder Monica Mæland hadde også takket ja til invitasjonen, men valgte i stedet å delta i en NRK-debatt. Dermed var det finansbyråd Liv Røssland (Frp) som representerte byrådet. Også ordfører Trude Drevland (H) var til stede.

- Det er skammelig og utrolig provoserende. Jeg synes det er tonedøvt av Huseiernes Landsforbund og byrådet. I realiteten feirer de at unger i Bergen oppholder seg i helsefarlige skoler og at vi har store mangler i hjemmesykepleie og sosialhjelp, mener Oddny Miljeteig (SV).

_> Jeg beklager at jeg ikke er medlem av foreningen, så jeg kunne meldt meg ut i protest

Oddny Miljeteig, SV_

- ** Glade vanvidd**

Hun er ikke den eneste som er oppgitt.

- Jeg registrerer at byrådet velger å skåle i champagne mens skolene forfaller. Denne festen synliggjør de politiske forskjellene. Vi gikk til valg på en moderat og rettferdig eiendomsskatt der pengene skulle brukes til å pusse opp skoler. Byrådet prioriterer huseierne, sier Harald Schjelderup (Ap).

Torstein Dahle (Rødt) vet ikke om han skal le eller gråte når han får høre om festmiddagen, mens Endre Tvinnereim (Byluft) kaller feiringen «usmakelig».

- ** ** Sagt fra seg 540 millioner

-  Det er det glade vanvidd. Hvis det er noe som er tydelig i disse dager så er det at byrådets økonomiske politikk har kjørt Bergen fullstendig i grøften. To skolenedleggelser er bare toppen av isfjellet, sier Dahle.

Inntektene som forsvinner ved det siste skattekuttet for private huseiere skal i teorien kompenseres ved at man øker eiendomsskatten for næringslivet. Men i 2009 halverte byrådet skattepromillen for alle, noe som medførte 180 millioner kroner i reduserte inntekter årlig. Totalt har Bergen kommune dermed sagt fra seg 540 millioner kroner de tre årene ordningen har vart. Det er omtrent like mye som vedlikeholdsetterslepet på skoler i kommunen, som er estimert til 528 millioner kroner.

- ** Hykleri**

Distriktsleder Monica Bryner i Huseiernes Landsforbund beskrev gårsdagens arrangement som «en festmarkering i anledning Bergens kommunes vedtak om å fjerne eiendomsskatten for bolig og feriehus fra og med 2012».

- Festen i går er hykleri på sitt mest åpenbare, og viser at Huseiernes Landsforbund kun identifiserer seg med sin egen pengepung. Jeg beklager at jeg ikke er medlem av foreningen, så jeg kunne meldt meg ut i protest, sier Miljeteig.

- Men skjønner du ikke at huseierne er glade for at de nå slipper å betale skatt på boligen sin?

- Jeg er huseier selv. For oss utgjorde eiendomsskatten 1400 kroner i året. Det er penger jeg gjerne skulle betalt, fordi det hadde betydd noe for skolebarn og fattige, svarer Miljeteig.

- ** ** Innfrir valgløfte

— Jeg kan ikke se at det er galt at vi takker ja til en invitasjon der det markeres at eiendomsskatten på bolig er fjernet. Vi gikk til valg på dette, og det løftet innfrir vi, uten at vi bruker en krone mindre på alt det viktige kommunen skal gjøre, sier finansbyråd Liv Røssland (Frp).

— Da de rødgrønne styrte, var eiendomsskatten på topp, men Ap innførte likevel vedlikeholdsstopp i skolen. Gjennom omstillinger og mindre byråkrati har vi mer penger til disposisjon, og vi bruker mer penger på skole enn det Ap gjorde, sier Røssland.

Hva mener du om festen? Si din mening under.

Publisert
BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Joachim Høegh-Krohn leder en statsbedrift i Bergen. I fjor tjente han like mye som 47 industriarbeidere.

  2. Buekorps marsjerer før begravelsen til Julianna (13)

  3. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

  4. Bilen bak reagerte på vingling på E39

  5. Fortsatt fare for streik i offentlig sektor – ingen avklaring i meklingene

  6. Den nye museumssjefen skulle på ferie til Norge i 1995. Hun dro aldri hjem igjen.