Googles mobilplattform i voldsom vekst

Googles Android-mobiler slår nå samlet nærmest salgsmessig knockout på Apples iPhone i det norske markedet.

Foto: SCANPIX

  • Klaus Børringbo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Apple var tidlig ute med iPhone og operativsystemet iOS og har lenge dominert markedet for moderne smarttelefoner med berøringsskjerm, men nå velger stadig flere Googles Android-plattform.

Helt ferske tall fra NetCom viser at det totaltsett selges langt flere Android-mobiler, enn iPhone-telefoner. Av smarttelefoner solgt gjennom dem i år, var 55 prosent Android-mobiler ved utgangen av juni. 36 prosent er telefoner på Apples iOS-plattform, mens «bare» 9 prosent er på Nokias Symbian-plattform.

Ved utgangen av mai måned var tallene henholdsvis 46 prosent Android og 43 prosent iPhone. Bare én måned før det igjen var styrkeforholdet omvendt.

Det betyr, at bare fra mai til juni styrker Android sin markedsandel med hele 9 prosentpoeng, mens Apple taper tilsvarende med 8.

Vi har ikke like helt ferske tall fra Telenor, men allerede i mars kunne de rappotere om den samme utviklingen. Da hadde Android vokst enormt siden i fjor sommer og kommet opp på nivå med Apples iOS på oversikten over dominerende smarttelefonplattformer i deres nett.

Nærmere 90 prosent av nye mobiltelefoner, solgt gjennom Netcom er nå nye moderne smarttelefoner.

Mobiltelefoner av i dag er små datamaskiner i lommeformat med eget operativsystem, muligheter for å installere programmer og tilleggsfunksjoner. Stadig voksende minne— og prosessorkapasitet har gjort smarttelefonene kjappere og mer kapable.

Det som skiller dem, er altså operativsystemene. Som blant personlige datamaskiner, der PC og Mac har etablert seg som de helt store systemene, kan det samme være i ferd med å skje på mobilmarkedet.

Andelen smarttelefoner av det totale mobilsalget er i sterk vekst. Apples iOS er blitt stort, og Googles Android er i ferd med å slå dem. Microsoft og Nokia er fortsatt på banen, men på defensiven og har måttet slå seg sammen for å stå imot.

I Juni var hele åtte av de ti mest solgte modellene Android-mobiler, men Apples iPhone 4 er fortsatt den mest solgte enkeltmodellen. Kun én på listen er på Nokias Symbian-plattform.

— I juni selger Samsung Galaxy S II over all forventing til tross for at det er en relativt dyr smarttelefon. Vi ser også at salget av ZTE Blade øker, og det er interessant å se at mer ukjente mobilleverandører kan hamle opp med de store mye takket være Android, sier Charlotte Erikstad, kommunikasjonsrådgiver i NetCom i en pressemelding.

— Det er også interessant å se at taiwanske HTC er inne på topplisten med nok en smarttelefon, nykommeren HTC Wildfire S. Også LG tar seg opp i Norge og vi er spente på å følge salget av den første 3D-telefonen på markedet, LG Optimus 3D, som kom for salg nå i juli, sier Erikstad.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

– De små barnehagene taper terreng i kampen om barna. Det er trist.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bilen kjørte utfor skråning og traff campingvogner

  2. Ryde fortsetter solo­løpet. Byråden mener det handler om penger.

  3. «Inntektene går ned frå både buss, bane og bom­pengar. Det gir ein forsmak på tida som kjem.»

  4. – Det heng regnbogeflagg på verandaen min, og når eg er aleine heime, låser eg døra

  5. – Det er éi gruppe eg aldri har høyrd klage under pandemien

  6. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!