Les også:

I dagene før påskeutfarten har økende råoljepriser på verdensmarkedet trukket bensinprisen opp.

— Årsaken til oppgangen er først og fremst uroen vi ser i flere oljeeksporterende land. Den har skapt prispress på alle oljeprodukter, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til NTB.

Listeprisen ved Statoil-stasjonene justeres som regel to ganger i uka. Utsalgsprisen ved stasjonene kan variere noe, og i perifere strøk av landet med høye transportkostnader og forholdsvis begrensede salgsvolum, vil prisen nå overstige 15 kroner literen for blyfri 95.

- Dempet frykten

Da handelen med nordsjøolje ble avsluttet fredag, lå prisen på over 125 dollar fatet. Oljeprisene sank mandag morgen, etter kraftig oppgang fram mot helgen.

Ifølge Bloomberg News har den siste utviklingen i Libya dempet frykten for ytterligere forstyrrelser i oljeforsyningen.

Selv om Libya er en relativt liten leverandør på det globale oljemarkedet, er oljeprisen de siste ukene drevet opp av redsel for at uroen skal bre om seg i Midtøsten og ramme større leverandører – ikke minst Saudi-Arabia, som står for 12 prosent av verdens oljeproduksjon.

Bestemmer prisen

— Oljeprisen reflekterer det som skjer i Midtøsten, Nord-Afrika og i Nigeria. Det er utviklingen i disse områdene som i stor grad bestemmer oljeprisen nå, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NTB.

Hun poengterer at det er en begrunnet frykt for at Saudi-Arabia kan bli rammet av uroligheter som også driver prisen opp.

- Det er den store skrekken hvis noe skulle ramme Saudi-Arabia, sier hun.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets mener oljeprisen på sikt skal opp til 150 dollar fatet. Det betyr også ytterligere økning i bensinprisen, og ifølge hans egen kalkyle vil bensinprisen øke med 40 øre literen når oljeprisen stiger med 10 dollar fatet.