Mario Draghi, sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) som ofte kalles «Super Mario», varslet torsdag ettermiddag at banken vil kjøpe ubegrensede mengder med italiensk og spansk statsgjeld. Dette førte umiddelbart til at gjeldskriselandene langs Middelhavet fikk billigere lån.

Og mens rentene falt, klatret børsene mot himmelen.

Den New York-baserte Nasdaq-børsen, hvor teknologirelaterte aksjer utgjør det meste av handelen, steg 2,2 prosent, til 3135 poeng. Dette er høyeste nivå siden november 2000, melder CNN Money.

S&P 500-indeksen, som har et bredt utvalg av store og små amerikanske aksjer, steg 2 prosent til 1432 poeng, høyeste nivå siden januar 2008.

Dow Jones Industrial Average-indeksen steg 1,9 prosent, til 13.292 poeng. Man må tilbake til desember 2007 for å finne en like høy verdi på de 30 gigantkonsernene som utgjør denne indeksen.

— Var skeptiske

I tillegg til at Draghi dro frem pengevåpenet i Frankfurt, bidro tegn til bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet sterkt til oppgangen.

— Nyhetene fra Europa styrker markedet. Det virker som om investorer var skeptiske til om ESB var i stand til å sette i kraft ubegrenset gjeldsoppkjøp, så dette hjelper virkelig, sier Jack Ablin i Harris Private Bank til CNN Money.

Asia har mer å hente inn

De asiatiske aksjemarkedene fulgte opp stigningen natt til fredag, norsk tid, men har langt mer å ta igjen enn de amerikanske.

Ved 8-tiden fredag morgen ser det slik ut:

  • Shanghai Composite-indeksen er opp 3,9 prosent, men er bare verdt en tredjedel av toppnivået fra 2007.
  • Hong Kong Hang Seng-indeksen er opp 2,4 prosent. Indeksen må opp 50 prosent for å ta igjen nivået fra 2007.
  • Nikkei i Japan er opp 2 prosent, men må stige ytterligere 16 prosent for å nå opp til nivåer fra mars, og er fortsatt halvert etter toppnivåene i 2007.

Trykker ikke penger

Den europeiske sentralbanken (ESB) vil ikke bruke seddelpressen for å finansiere støttekjøpene av søreuropeiske statsobligasjoner.

Sentralbanksjef Mario Draghi var torsdag krystallklar på at støttekjøpene skal «steriliseres», det vil si at sentralbanken trekker inn et tilsvarende antall euro som den betaler ut når obligasjonene kjøpes i markedet.

Denne steriliseringen er et viktig poeng for dem som frykter at en økning i pengemengden vil lede til høy prisvekst i eurolandene.