Vimpelcom bokfører samlet 437 millioner dollar (2,6 mrd. kr) i valutatap, engangskostnader på virksomheten i Vietnam og Kambodsja og utgifter knyttet til oppkjøpet i fjor av det egyptisk mobilselskapet Wind Telecom med virksomheter i Italia og Nord-Afrika.

Wind Telecom-eieren, egyptiske Naguib Sawiris, fikk oppgjør i Vimpelcom-aksjer. Wind er dermed blitt den tredje store eieren i Vimpelcom.

Dårligere drift

Vimpelcoms inntekter økte med 5 prosent til 5,9 milliarder dollar (33 mrd. kr). Driftsresultatet falt 3 prosent til 2,2 milliarder dollar (12,5 mrd. kr).

Antallet mobilkunder økte med 13 prosent. Vimpelcom hadde ved årsskiftet 205 millioner mobilbrukere.Vimpelcom-sjefen, nordmannen Jo Lunder, mener 2011-resultatet er en god plattform for lønnsom vekst og større kontantstrøm fra driften. Han regner med at Vimpelcom i 2012-14 vil høste fruktene av oppkjøpet av Wind Telecom.

Kritisk analytiker

Analytikeren Viktor Klimovisj i den russiske storbanken VTB (tidligere Vneshtorgbank) er skuffet.

— Vi hadde kanskje trodd at det ville være noen éngangsavskrivninger på Wind-avtalen, men den er fortsatt en negativ overraskelse. Dessverre er det ikke mye vekst i driften som bremses av den russiske virksomheten, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Taper markedsandeler

Vimpelcoms strategi er å kutte kostnader og få flere mobilabonnenter i kjernemarkedet som er det russiske markedet.

Vimpelcom har tapt markedsandeler på hjemmemarkedet til konkurrentene MTS og MegaFon.Telenor har i årevis utkjempet en maktkamp om eierkontrollen i Vimpelcom med den russiske milliardæren Mikhail Fridman og hans selskap Alfa Group som eier Altimo, den andre store eieren av Vimpelcom.

For ett år siden forsøkte Telenor å hindre oppkjøpet av Wind Telecom for 35 milliarder kroner, men tapte for russerne og minioritetsaksjonærene i Vimpelcom.