Dette kom fram da partiets leder Knut Arild Hareide presenterte budsjettforslaget mandag.

KrF vil gi 5,8 milliarder kroner mer til barnefamiliene, inkludert ett nytt barnefradrag som gir en skattelette til barnefamiliene på til sammen 4,5 milliarder kroner.

Det lanseres et nytt barnefradrag på 5.000 kroner per barn, utvidet kontantstøtte, samt en dobling av engangsstønaden for unge mødre. Partiet ønsker også å innføre to hovedopptak i barnehagene.

Ap reagerer

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap), som er medlem av Stortingets familie— og kulturkomité, reagerer negativt på KrFs budsjettforslag.

— Partiet bruker de store pengene på å opprettholde et kjønnsrollemønster og familieidealer fra 50-tallet. KrF satser på å bruke nesten tre milliarder av fellesskapets penger på å øke kontantstøtten. Dette er bakstreversk når vi vet at foreldrene etterspør barnehager, fordi de vil kombinere barn og jobb, mener han.

Det provoserer ham at KrF kutter i barnehagesektoren for å finansiere økningen i kontantstøtten.

— Etter hva jeg forstår vil de kutte barnehagene med over 900 millioner kroner. At KrF legger seg tett opp mot Høyre og Fremskrittspartiet var ventet, men at høyresvingen ble så krapp at det nærmest hyler i dekkene er overraskende, sier Arild Stokkan-Grande.

KrF tilbakeviser

KrFs parlamentarisk leder Hans Olav Syversen tilbakeviser at partiet kutter i barnehagesektoren.

— Når vi foreslår å gjeninnføre kontantstøtten for toåringer, medfører det at behovet for barnehageplasser blir redusert. Dette er ikke å kutte barnehagene, men å gi familiene den valgfriheten de ønsker, sier han. (©NTB)