En bølge av såkalte falske «likes» har strømmet over Facebook i det siste og irritert brukerne, skriver Financial Times.

Det kan skape mye frustrasjon og sinne om alle ens Facebook-venner får inntrykk av at man liker og støtter noe som man kanskje i virkeligheten er imot. Under den mye omtalte presidentvalgkampen i USA opplevde Obama-tilhengere at det plutselig så ut som om de har trykket «like», den gjenkjennelige tommelen opp, til Mitt Romney.

Dette er bare ett av mange eksempel på hvordan «likes» som brukerne mener de ikke har trykket på brer om seg på nettsiden.

Facebook-brukere gir tommelen opp, såkalt «like», i hytt og pine uten å være klar over det.

Mobil får skylden

Financial Times skriver at det er vanskelig å fastslå hvorfor dette skjer, men det spekuleres i hvorvidt det har sammenheng med Facbooks siste fremstøt på reklamefronten, særlig på mobil. Facebook avviser at et virus eller hackerangrep skulle være årsaken.

Det man tror skjer er at brukere som er inne på sin Facebook-side på mobilen kommer borti knappen som gir et «like» uten å være klar over det. Dermed vil resultatet være at man gir tommelen opp til personer, organisasjoner, eller politikere som man aldri mente å støtte. At det i tillegg kan bli synlig i den såkalte nyhetsfeeden, strømmen av nyheter som går fortløpende på Facebook, gjør at det kan nå mange på kort tid.

Opptur på Børsen

Facebook ble i mai børsnotert og igår overrasket aksjen markedet. Den steg 12 prosent. Det var en etterlengtet oppgang etter at aksjen siden mai har nær halvert seg i verdi.

På forhånd var det knyttet stor spenning til utviklingen i Facebook-aksjen igår, skriver New York Times. Etter børsnoteringen var det for endel kjøpere ilagt restriksjoner og forbud mot å selge aksjen igjen innen en viss tid. For mange gikk dette forbudet ut igår, men det førte ikke til noe salgsras av aksjen.

Hadde det skjedd kunne det ha senket prisen ytterligere. Tvert imot, fasit ved stengetid igår var at Facebook-aksjen hadde styrket seg over 12 prosent. Aksjen stoppet på en verdi på 22,36 dollar. Da den ble notert lå verdien på 38 dollar aksjen.

«Det var på forhånd knyttet stor spenning til Facebook etter at «lockup»-perioden for en stor andel aksjonærer igår gikk ut og ytterligere 850 millioner aksjer ble tilgjengelige for det åpne markedet. Antallet tilsvarte rundt 35 % av alle utestående aksjer for selskapet. Det viste seg dog at det ikke ble noe salgsrush som mange fryktet på forhånd, og i stedet steg aksjen solid gjennom dagen», skriver Nordea i sin morgenrapport torsdag.