— Jeg hadde liten bakkekontakt i denne perioden. Eller kall det stormannsgalskap, sa eksmegler Sellæg i retten da han forklarte seg om oppussingen av Eilerts Sundts gate 33. Huset ble kjøpt for ni millioner kroner og pusset opp for over 20 millioner kroner. Et av tiltakene var å få like høye dører til en pris av 50.000 kroner pr. dør.

Demn tidligere megleren i Enskilda er beskyldt for å ha hatt skattefrie inntekter etter å ha fått overført penger fra en investor. Skatteetaten og politiet mener det skulle vært betalt skatt av pengene.

Luksusvilla

Huset står sentral i rettssaken hvor Sellæg er tiltalt for grovt skattesvik av 40 millioner kroner og utroskap for 11 millioner. Ifølge tiltalen skal investor Lars Ditlevsen ha overført 34 milliioner kroner til Sellæg som en del av en avtale om deling av investorens aksjefortjenester. Store summer skal ha gått inn i oppussingen av luksusvillaen hvor det ble spart på lite.

— Jeg er ikke stolt av mitt pengeforbruk, og foretok hjernedøde beslutninger i denne perioden, sa Sellæg, som i dag skjønte at han ikke hadde kompetanse til å styre byggeprosjektet.

Annen versjon

Sellæg presenterte tirsdag en helt annen versjon av Ditlevsens pengebidrag knyttet til oppussingen. Eksmegleren skal på et tidspunkt ha fått finansieringsproblemer med den dyre opppussingen. Derfor skal Ditlevsen ha kommet inn som en medinvestor, men det var aldri noen skriftlig kontrakt.

Sellæg innrømmet at han satt igjen med et lån på 12,5 millioner kroner til investoren, da sistnevnte gikk ut av prosjektet. Seinere skal Ditlevsen ha bidratt med mer penger.

Ivrig i vitneboksen

— Denne dagen har jeg gledet meg til, sa Sellæg da han tirsdag startet sin forklaring for retten.

Dommer Per Kaare Nerdrum måtte gjøre den tiltalte oppmerksom på at det var han som foretok utspørringen.

— Jeg har en plan, svarte Sellæg, som stilte med en ferdig disponert forklaring som han fikk følge.

Han gjorde blant annet rede for at han angret på de engasjementer han hadde hatt utenom jobben som megler, og innrømmet dårlig dømmekraft fordi det forelå dårlig med dokumentasjon på de transaksjoner han stod tiltalt for.

Aldri uten mobil

Sellæg la også ut om et meglerliv som etterhvert ble tungt.

— Ingen hadde sett meg hente barn i barnehagen uten å snakke i mobiltelefonen, sa Sellæg.

Hans forsvarer Frode Sulland leste også fra et brev Sellæg sendt sin sjef før han sluttet i Enskilda. Her ble det tegnet et bilde av misfornøyde kunder og vanskelige forhold i jobben. Der ga han uttrykk for at meglere var blitt en pariakaste.

Bryllup for nytt fond

Sellæg hadde planer om å starte et eget hedgefond for andre investorer. Meningen var å lansere fondet blant annet ved et planlagt bryllup til over en halv millioner kroner. Sellægs andre forsvarer, Peter Såmund Nørgaard, forklarte at kostnadene til det planlagte ble belastet et utenlandsk firma fordi det skulle skape blest rundt Sellægs fondslansering.

Bryllupet ble utsatt i tre år, og det planlagte fondet ble aldri realisert.