16. april starter norgeshistoriens største rettssak i Oslo tingrett. Aldri før har det blitt gjennomført rettsforhandlinger som berører flere mennesker i Norge. 900 mennesker har status som fornærmede i saken.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) oppfordrer norske arbeidsgivere til å være rause, slik at de som er berørt får mulighet til å følge saken i løpet av de ti ukene den skal pågå.

— Jeg har fått embedsverket til å gjennomgå loven for å se om det finnes rettigheter for ansatte til å ta ut permisjon for å følge rettssaken. Det gjør det ikke med mindre man skal vitne. Men det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å utvise raushet og medmenneskelighet og hjelpe de som er berørt av rettssaken, sier hun til Aftenposten.no.

- Bør ha et årvåkent blikk

De ulike berørte vil ha ulike behov under rettssaken, tror Bjurstrøm.

Dette er ikke ment som en pekefinger, men en oppfordring om å være ekstra oppmerksom

— Arbeidsgiver kan bidra ved å gi permisjon, mulighet til å følge nyhetsdekningen av saken på tv, eller gi de berørte mulighet for å trekke seg unna diskusjonene om temaet dersom det skulle være nødvendig, sier hun.

- Har arbeidsgiver et ansvar her, eller bør de det gjelder selv gi beskjed?

— Jeg mener arbeidsgiver bør ha et årvåkent blikk. Det er kanskje noen som synes det er vanskelig å gi beskjed, men da kan arbeidsgiver være den som ser behovet, sier Bjurstrøm, som understreker at hun ikke forsøker å moralisere.

— Jeg tror arbeidsgiverne håndterer dette klokt. Dette er ikke ment som en pekefinger, men en oppfordring om å være ekstra oppmerksom, sier hun.

Det er oppnevnt 175 bistandsadvokater for å bistå de fornærmede i saken, og Bjurstrøm oppfordrer dem til å opprette dialog med arbeidstakerne til de berørte der det er nødvendig. Men hun erkjenner at det er vanskelig å gi et fasitsvar på hvordan arbeidsgiverene bør hjelpe ansatte som på en eller annen måte er berørt av terrorangrepene.

Noen vil følge med, andre vil skjermes

— Jeg mener ikke at man skal få ti uker fri fra jobb, men dette er en veldig langvarig sak som vil få stor oppmerksomhet. Min generelle oppfordring er at arbeidsgivere må være oppmerksomme på at dette kan bli tøft for veldig mange, og at de bør se på hva de kan gjøre for at det blir lettere for de som er involvert, sier hun.

Trond Henry Blattmann er leder for Den nasjonale støttegruppen ette 22. juli, og mistet selv sin 17 år gamle sønn på Utøya.

Han sier understreker at arbeidsgiverene må ta høyde for at de berørte vil reagere på ulike måter når rettssaken starter. Støttegruppen har derfor lagetet skriv til aktuelle arbeidsgivere.

— Noen ønsker å følge rettssaken og har behov for fri, mens andre uansett vil ha problemer med å konsentere seg på jobb med en massiv mediedekning fra morgen til kveld. Da kan det være nødvendig for dem å ta en pause, sier Blattmann.

Han understreker at det er svært vanskelig å vite hvor mange som vil ha spesielle behov når rettsaken starter.

— Bare i støttegruppen har vi over 1000 medlemmer, men i Regjeringskvartalet er det over 3000 ansatte. Dette er en svært stor gruppe mennesker med mange ulike behov. Noen vil følge saken, andre vil gjerne ha behov for å reise bort - her finnes det ikke noe ensartet svar, sier Blattmann.

Vil ikke følge saken selv

Bjurstrøm leder selv et departement som ble hardt rammet 22. juli. Hanne Ekroll Løvlie (30) i Arbeidsdepartementet var blant de åtte som ble drept, og mange ble skadet.

S-blokken, som huser både Arbeidsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, fikk store skader av trykkbølgen. Bjurstrøm selv var på ferie da bilbomben gikk av.

- Hvordan håndterer dere rettssaken i ditt eget departement?

— Vi har løst det ved at vi setter opp tv-apparater der man kan følge nyhetsdekningen. Dette er noe som påvirker mange departementsansatte ekstremt mye - de har opplevd at hele arbeidsplassen deres ble blåst i luften. Vi vil også legge til rette for å gi permisjon der det er behov, sier Bjurstrøm.

Det blir også tilrettelagt for ansatte som synes rettssaken er en belastning.

— Vi er oppmerksomme på at noen vil ha behov for å skjerme seg fra saken, og da er det også viktig at vi gir dem rom til å trekke seg tilbake, sier Bjurstrøm.

De ansatte i departementet holder nå til i midlertidige kontorer i Arbeids- og velferdsdirektoratet, knapt 100 meter fra der terrortiltalte Anders Behring Breivik skal sitte i ti uker. Bjurstrøm sier at hun selv ikke har et sterkt behov for å følge saken på nært hold.

— Jeg tror ikke jeg vil gjøre det. Jeg har et travelt program, men er også skrudd sammen slik at jeg ikke ønsker å få alle detaljene i saken. Jeg har hatt den nært innpå meg gjennom det som skjedde 22. juli og mennesker jeg kjenner, og jeg tror det vil bli vanskelig å følge den tett. Men jeg er jurist og en samfunnsengasjert person, så jeg vil følge den daglige nyhetsdekningen, sier hun.