Cook går nye veier for å fortsette den fenomenale veksten for selskapet som har skapt Mac, iPhone og iPad. Han får ros for å fokusere selskapet om salgsarbeidet.

Elkjøp-filosofi

Nå har han ansatt en av nøkkelfigurene i den britiske kjempekjeden Dixon’s — som også eier norske Elkjøp - til å åpne en rekke nye Apple-butikker i Europa og Asia. Det er den første ansettelsen av en outsider til konsernledelsen siden Jobs døde.

Da Jobs gikk bort i oktober i fjor, turde ingen spå noe om Apple vil beholde sin ledende posisjon i markedene for smartmobiler, nettbrett og datamaskiner. Etter noen måneder med Cook ved roret har Apple så langt svart på tiltale:

Bare i fjerde kvartal solgte selskapet 37 millioner iPhone-telefoner. Smartmobilene sto for over halvparten av de samlede salgsinntektene i kvartalet. Cooks stahet og evne til å få det beste ut av salgsapparatet får noe av æren.

Siden oktober har Apples aksjekurs steget med 40 prosent. Markedslederen har gjort det langt bedre enn andre børslokomotiv i USA, selv om verdens børser har hatt gode tider, ikke minst siden årsskiftet.

Det er stor forskjell mellom den karismatiske Jobs og den langt gråere Cook. Også Cook fremstår i jeans når han presenterer Apples siste nyheter, slik Jobs gjorde. Men der stopper likhetene.

Cook er ikke like visjonær som Jobs, som både før og etter sin død ble hyllet som pioneer og en av USAs fremste næringslivsledere gjennom tidene.

Kontantene

Apple-sjef Cook og styret i Apple har et luksusproblem: Hva skal de gjøre med alle pengene sine - over 97 milliarder dollar (rundt 540 milliarder kroner)?

Kritiske røster spør om Apple allerede lider av en mangel på ideer etter at Jobs gikk bort, slik at kontantbeholdningen er i ferd med å hope seg opp. Men Jobs selv bidro til at Apple økte sine reserver dramatisk siden iPhone og iPad fikk sine gjennombrudd, påpeker analytikere som har fulgt selskapet.

For kort tid siden passerte Apple en markedsverdi på 500 milliarder dollar, eller 2800 milliarder kroner, og befestet sin stilling som verdens mest verdifulle selskap. Apple er det sjette selskapet som har nådd en slik svimlende prislapp. De andre er General Electric, Microsoft, Cisco, Exxon Mobile og Intel.

Flere av dem surfet på dotcombølgen i 1999- 2000. Exxon skjøt i været da oljeprisene var høye.

Alle de andre selskapene opplevde en rekke blåmandager på børsene i ukene og månedene etter sine respektive rekordnoteringer. Mange lurer på om Apple får den samme skjebnen.

Siden årsskiftet har aksjekursen for dataselskapet likevel steget med ca. 30 prosent. Intet tyder foreløpig på at tilliten hos investorer får en knekk etter at den magiske 500 dollargrensen er passert.

Ingen grenser

Det er snarere prognoser om at datagiganten snart kan passere Microsofts verdensrekord for prislapper med en markedsverdi på over 600 milliarder dollar, og at en ytterligere økning til en billion dollar - eller 1000000000000 dollar (over 5600 milliarder kroner, eller halvannen ganger Oljefondet) kan stå for tur. I så fall passerer Apple en grense som går inn i amerikanske historiebøker.

Cook har i intervjuer sagt at iPhone er selskapets fremste produkt. Gjennom denne melkekuen skal forbrukere over hele verden trekkes inn i Apple-universet. Først kjøper du iPhone, så nettbrettet iPad og til slutt en Mac-maskin. De fleste antar at Apple snart kommer med et fremstøt for å få hånd om TV-markedet.

Kritikere fastholder at intet tre vokser inn i himmelen. Foreløpig ser det ut til at Cook tar innersvingen på dem.

ulf@ap.no