CO2-renseteknologien som utvikles på Mongstad vil bli så dyr at ingen i Europa vil komme til å kjøpe den, konkluderte SSB i en ny rapport.

Ifølge rapporten vil det alltid være billigere å rive et kraftverk og bygge et nytt med integrert rensing, enn å montere renseanlegg på et eksisterende kraftverk, slik planen er på Mongstad.

Dermed vil verden få lite nytte av Regjeringens månelanding, mener SSB-forsker Greaker.

— Uklokt

Krfs Line Henriette Hjemdal mener rapporten beviser at det var uklokt av Regjeringen å tillate bygging av gasskraftverk på Mongstad uten krav om CO2-rensing fra dag én. Bondevik-regjeringen gikk i 2000 av etter å ha blitt nedstemt av stortingsflertallet i nettopp spørsmålet om å bygge gasskraftverk.

— Krf har helt fra starten vært skeptisk til Regjeringens opplegg for Mongstad, og i ettertid er det ingen tvil om at det var uklokt å starte bygging av gasskraftverk uten krav om rensing fra dag én. Dette sa vi i 2006, da de tok beslutningen, og det sier vi fortsatt i 2011, sier Line Henriette Hjemdal (Krf).

Nå mener hun Regjeringen må fullføre løpet de har startet. - Både Mongstad og Kårstø må renses, sier hun.

- Hvis vi skulle ta SSBs analyse på fullt alvor, burde de rives for så å bygges på nytt med rensing. Det ville være elendig miljøpolitikk, sier hun, og viser blant annet til at en riving ville produsere en stor mengde avtall.

For pessimistiske

Hun tror imidlertid SSB er for pessimistiske i sine vurderinger av markedsmulighetene for renseteknologien fra Mongstad.

— Politikere tar ansvar for beslutninger som er fattet, og prøver å gjøre dem grønnere. Et kullkraftverk som denne uken starter opp i Kina, vil ikke bli revet i neste uke for å bygge nytt. Økonomi er viktig, men det er også viktig å stå ved beslutninger som er fattet, sier hun.

- SSBs analyse viser likevel med all tydelighet at vedtaket i 2006 var en skivebom, ikke noen månelanding, sier hun.

- For tidlig å si

Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet mener det er alt for tidlig å trekke konklusjoner om lønnsomheten på Mongstad-teknologien.

- Kostnadene vil nok være svært forskjellige ut fra hvilke anlegg man snakker om å ettermontere rensing på. Det vil definitivt ikke være billigere å skrote både raffineriet og gasskraftverket på Mongstad og bygge alt på nytt, sier han til Aftenposten.no.

Han synes likevel at SSB-rapporten er interessant.

— Hvis vi når vi skal ta investeringsbeslutningen på Mongstad vil alle forhold bli tatt inn, også de forhold som rapporten peker på. Hvis vi da sitter med kunnskap om at denne teknologien ikke vil ha noen som helst betydning ute i verden, må vi ta konsekvensene av det. Men det er viktig å tenke slik at det ikke er én teknologi som kan fikse hele problemet med fangst av CO2. Jeg tror det kommer til å være et godt knippe teknologier som vil være lønnsome, sier han.

- Må få ned kostnadene

Også Nikolai Astrup (H) mener SSB trekker konklusjoner for tidlig.

- Det er klart at det er mye mer hensiktsmessig å bygge anlegg med rensing fra dag én, men med tanke på alle anlegg som allerede står der er vi nødt til å utvikle en teknologi for rensing av eksosgass. Vi må ha ambisjoner om at kostnadene må komme så mye ned at det vil lønne seg å bygge rensing også på eksisterende anlegg, sier han.