Flere plattformer stenges

Tre nye plattformer kan bli stengt på grunn av streiken på sokkelen.

«VESLEFRIKK»: En av plattformene Statoil vil stenge.
  • Ogne Øyehaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Statoil vil stenge produksjonen på Veslefrikk, Brage og Oseberg C. Alle tre fagforeningene som deltar i streiken bekrefter at de har fått en slik melding i dag.

Helt unødvendig, og et trekk for å presse frem tvungen lønnsnemnd, mener Leif Sande, leder for fagforeningen IndustriEnergi.

Arbeidsgiverforeningen, Oljeindustriens Landsforening (OLF), henviser til Statoil, og Statoil henviser til sine hjemmesider på internett.

Ifølge Per Helge Ødegård i fagforeningen Lederne er begrunnelsen for å stenge tre nye plattformer at Veslefrikk, Brage og Oseberg C er knyttet sammen med rørledninger til Oseberg feltsenter, som er tatt ut i streik. Uten bemanning på Oseberg feltsenter kan heller ikke de andre plattformene drives.

— Vi har sagt at vi er innstilt på å gi en dispensasjon. Det er bare for Statoil å søke, sier Sande.

To plattformer stengt

708 ansatte i Statoil, BP Norge AS og ESS Support Services er i streik. De arbeider på Oseberg, Heidrun, Skarv og Floatel Superior. De streikende kommer fra fagforeningene Industri Energi, Safe og Lederne.

Både Oseberg og Heidrun stenger ned produksjonen i løpet av uken på grunn av streiken.

Streiken startet da meglingen i lønnsoppgjøret mellom ansatte på sokkelen og Oljeindustriens Landsforening brøt sammen natt til søndag.

Pensjonkrangel

Striden står om hvilke vilkår de som pensjoner seg når de er 62 år skal ha frem til den ordinære pensjonsalderen. Bråket startet da Statoil tidligere i år fjernet gavepensjonen for 62-åringer. Uten gavepensjonen taper førtidspensjonistene rundt 80.000 kroner i året, mener fagforeningene.

Fagforeningene mener de forhandlet seg frem til retten til ekstra pensjon for 62-åringer i 1998. Selv om Hilde-Marit Rysst erkjenner at tilleggspensjonen til 62-åringene ikke er en del av tariffavtalen, mener hun det er snakk om en formalitet. Forhandlingene om tariffavtale og pensjon hang sammen.

— Dette er forhandlinger som har pågått side ved side, sier hun.

150 millioner dagen

OLF mener streiken koster bedrifter og samfunnet 150 millioner kroner dagen, og kaller pensjonskravet fullstendig urimelig.

— Industri Energi, SAFE og Lederne viser tydelig at de plasserer seg på siden av andre arbeidstakere i Norge, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF i en pressemelding.

Hodneland argumenterer blant annet med at pensjonsreformen Stortinget vedtok i 2011 har til hensikt å holde folk i jobb lenger. Da må det lønne seg å fortsette å jobbe etter 62 år.

— Nå nekter sokkelarbeiderne å bidra i hele landets pensjonsdugnad, sier Jan Hodneland.

Statoil varslet endringer i pensjonen for sokkelansatte, uten samtidig å redusere pensjonene til toppledelsen. Det bruker fagforeningene flittig i sin argumentasjon i striden om pensjonene, mens OLF ikke vil kommentere pensjonsavtalene til Statoil-toppene.

22 millioner ekstra

I følge Hilde-Marit Rysst i Safe vil nedstengingen av de tre nye plattformen bety en redusert oljeproduksjon som er verdt rundt 22 millioner kroner om dagen.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Lastebilstopp skaper lange køer over Puddefjordsbroen

  2. Redningsaksjon etter ulykke i Voss

  3. Stian Blipp i SAS-trøbbel: – Da spøker det for ferie

  4. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  5. – Det meste som har kunnet gå galt har gått galt

  6. Superstjernene takker Bergen. – Ville ikke vært her uten dere.