To menn tatt etter Facebook-tips

Svanevik Transport tok Facebook i bruk i kampen mot dieseltyver. Onsdag morgen ble to menn tatt.

Publisert Publisert

TATT: To menn ble tatt av politiet på Sotra i dag, mistenkt for dieseltyveri. Foto: SVANEVIK TRANSPORT

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Transportfirmaet i Tennebekk Næringspark i Bergen vest har vært plaget med tyveri av diesel fra firmaets biler. 16. februar var forrige gang tyver var på besøk. På firmaets Facebook-side fortalte de at lastebilene var tappet for diesel.

— Vi gikk til dette skrittet fordi politiet ikke klarte å få hull på anmeldelsene, sier Tommy Svanevik.

I tillegg beskrev de bilen som var fanget opp av kamera og la også ut en video av den. Responsen var formidabel og mer enn 1300 mennesker delte meldingen.

Ifølge Svanevik strømmet tipsene på.

— To sov i bilen

— Onsdag morgen ved 06-tiden ringte telefonen. Vi fikk tips om at bilen som var filmet i forbindelse med innbruddet natt til 16. februar, var sett på Sotra, forteller Tommy Svanevik.

Han og en kollega satte kursen mot Kolltveit, der bilen var sett. De fant bilen på en rasteplass. Svanevik forteller at to menn sov inne i den.

— Vi varslet politiet og sa at bilen var den samme som var filmet av vårt overvåkingskamera. Det var ingen tvil. De rykket ut. I mellom tiden hadde de to inne i varebilen våknet og var på vei mot Ågotnes. Vi fulgte etter og varslet politiet hvor de kjørte, sier Svanevik.

AKSJONERTE: Onsdag morgen aksjonerte politiet mot to menn på Ågotnes. De er mistenkt for dieseltyveri. Foto: SVANEVIK TRANSPORT

— Jeg kan bekrefte at to menn er pågrepet og mistenkt for dieseltyveri fra Svanevik, men de er ennå ikke avhørt, sier Kjersti Opdahl, politioverbetjent ved Hordaland politidistrikt.

- Effektiv kanal

Han understreker at det er uaktuelt for dem å selv slå til mot dem som de mistenker for tyveri. Ifølge Svanevik varsler de kun politiet, og så får ordensmakten ordne opp.

— Dette bare viser hvor effektivt Facebook er som kanal. Hvis ikke vi hadde lagt overvåkingsbildene ut på Facebook, hadde vi heller aldri mottatt tips, sier han.

Svanevik forteller at svært mange har kontaktet dem etter at de gikk aktivt ut mot dieseltyver.

De bruker firmaets Facebook-side til å varsle om personer som de finner mistenkelige.

- På trygg grunn

22. februar skrev de dette: «Denne bilen ble i dag kl. 11:40 observert her hos oss i Tennebekk Næringspark hvor den tydeligvis "rekognoserte".» Det fulgte også med biltype, registreringsskilt og nasjonalitet.

- Du er ikke redd for at dere henger ut uskyldige som har et ærlig ærend?

— Nei, vi går kun ut med meldinger om de som åpenbart er mistenkelige. Det er mange som er på området vårt, men hvis de snoker rundt og lusker mellom bilene uten å spørre etter noen, er det åpenbart de ikke har ærlige hensikter. Vi er på trygg grunn, svarer Svanevik.

Ber folk melde fra

Han avviser at de stigmatiserer enkelte ved å vise til nasjonalitet.

— Det er et faktum at østeuropeere er i flertall blant mobile vinningskriminelle. Vi har opplevd rundt ti dieseltyveri de siste månedene. Det sier seg selv at vi da må kunne arbeide for å oppklare tyveriene, så lenge vi ikke selv går til pågripelse av folk.

Svanevik ber alle i bransjen som opplever dieseltyveri melde fra til politiet.

— Det er viktig at det skjer, slik at kriminaliteten registreres. Hvis vi ikke melder fra, vil heller ikke politiet merke omfanget. Da kan vi heller ikke forvente at de skal prioritere slik kriminalitet.

FORNØYD: Tommy Svanevik er fornøyd med Facebook som våpen mot dieseltyver.

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. UiB-student koronasmittet – faddergruppe i karantene

  2. Voss: – Korona-smitta tidde om nærkontaktar

  3. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  4. Han har tre uker på å løfte Brann-sesongen videre

  5. E16: Tre biler i kjede­kollisjon

  6. Merka ikkje at dei fekk styringa tilbake: Undersøker om fregatten kunne vore berga etter kollisjonen