Lindås-mannen gikk til sak mot staten for å få slutt på den årlige offentliggjøringen av skattelistene. Søksmålet ble i første omgang avvist av Nordhordland tingrett. Men nå har lagmannsretten kommet til at Berg skal få prøve saken for retten.

— Jeg forstår ikke så mye av jusen, men kjennelsen er uansett et skritt i riktig retning. Jeg vil bare at offentliggjøringen av skattelistene skal ta slutt. Og jeg tør påstå at jeg har flertallet av folket på min side, sier Berg til BT.no.

Bommet med 1,45 mill.

I årevis har han irritert seg over skattelistene. I 2009-ligningen ble den tidligere dyrlegen oppført med 1,45 millioner kroner for mye i inntekt. Da var begeret fullt.

— Da jeg slo på PC-en den morgenen og så feilen, så hoppet jeg i stolen. Jeg aksepterer ikke at min egen stat offentliggjør feil opplysninger om meg. Da jeg ba skatteetaten om å korrigere feilen i avisenes skattelister, fikk jeg beskjed om at det ikke var mulig. Jeg finner meg ikke i at denne feilen skal bli liggende på nettet for evig og alltid, sier Berg.

Dersom staten ikke anker kjennelsen til Høyesterett, vil søksmålet bli tatt opp i full bredde i tingretten.

— Jeg fikk følelsen av at regjeringsadvokaten stilte i retten med en holdning om at her var det en kverulant de fort skulle bli kvitt. Da er det hyggelig å få medhold. Jeg gir meg ikke, og tar saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om nødvendig, sier Berg.

- Ekstrem nysgjerrighet

Lagmannsretten avviser at saken er så bagatellmessig at den ikke kan prøves for retten. "For den enkelte borger fører offentliggjøringen til at man må holde seg orientert om det som offentliggjøres, ta til motmæle mot eventuelle feil og følge med på eventuell bruk av opplysningene", skriver heter det i kjennelsen, som også slår fast at «ordningen berører grunnleggende forhold mellom det offentlige og den enkelte borger».

- Hvor mye tid og penger er du villig til å bruke på kampen mot skattelistene?

— Jeg er ingen holden mann, selv om skattelistene påstår det. Det blir et prioriteringsspørsmål, men jeg skal stå løpet ut. Jeg regner med å ha 30–40 år igjen å leve, og det burde holde, sier Berg, som ble tilkjent saksomkostninger på 254.000 kroner.

- Skattelistene har vært offentlige siden 1863. Hvorfor er det så viktig å hemmeligholde dem nå?

— Franskmennene fjernet statskirken i 1789 fordi de så at den ikke fungerte, men i Norge er det knapt noen diskusjon. Det er mange grunner til å revurdere en ordning som har eksistert siden 1800-tallet. Jeg har mange utenlandske venner som bare ler av at vi trykker skattelistene. Jeg kaller det ekstrem nysgjerrighet, sier Dagfinn Berg.

Regjeringsadvokaten har én måned på seg til å anke kjennelsen til Høyesterett.