• Det som er sikkert er at jeg skal bruke dette med kløkt og forstand, og ikke miste bakkekontakten, Kristin Skogen Lund.

I den årlige kåringen Fortune magazine serverer over verdens 50 mektigste forretningskvinner har Kristin Skogen Lund klatret opp på 38. plass.

Hun er den eneste nordmannen som har blitt nevnt i kåringen.

Til daglig er Skogen Lund både konsernsjef i Telenor Nordic og president i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Les også:

— Selv om jeg blir litt glad føler jeg meg også ganske beklemt av den type oppmerksomhet, men kommunikasjonssjefen min sa til meg i morges at jeg må evne å glede meg over dette, sier Skogen Lund.

Bladet Kapital kåret Skogen Lund til Norges mektigste kvinne tidligere i år. Underlige er det ikke for merittlisten er ganske imponerende.

Før hun gikk til Telenor var hun administrerende direktør i Aftenposten. I tilegg har hun vært administrerende direktør og ansvarlig redaktør i nettportalen Scandinavia Online, og har hatt lederstillinger i Unilever og Coca-Cola.

Av verv har hun vært styreleder i Avis 1, og styremedlem i Orkla, Aftonbladet AB Sverige og allmennaksjeselskapene Nordic Semiconductor.

Vet lite om NHO

For oss nordmenn ser kombinasjonen NHO og Telenor forholdsvis sterkt ut på papiret, men Skogen Lund tror ikke amerikanerne er like imponerte.

- I forkant av kåringen vet jeg at Fortune undersøkte mye rundt Telenor, men NHO tror jeg de ikke har noe forhold til. At arbeidsgivere organiserer seg i en slags fagforening er nok ganske fjernt, tror Skogen Lund.

Jobbet steinhardt

- Hvordan havnet i den posisjonen du er i dag?

— Uff, litt pinlig å evaluere seg selv på den måten, men jeg har vel alltid jobbet steinhardt og forventet mye av meg selv. Jeg har innfridd, levert og vært pliktoppfyllende. Dessuten er jeg en relasjonsbygger - folk har ønsket meg vel, og jeg har unngått fiendskap og annen usunn konkurranse.

- Hvordan har amerikanerne fått øynene opp for deg?

— Det spør jeg meg selv om også. Jeg har gitt noen engasjerte intervjuer i internasjonal presse rundt ledelsestrender, og jeg lurer på om det har blitt snappet opp. Ellers kontaktet Fortune kommunikasjonsavdelingen i Telenor og ba om en masse fakta om meg og jobben min slik som omsetningstall, utvikling fra år til år, antall ansatte og hva jeg personlig har ansvar for og har bidratt spesielt med. De var også veldig opptatt av mine styreverv. Dermed kom ikke kåringer helt uforberedt.

Makt

- Føler du deg mektig?

— Nei, ikke til hverdags. Livet er fult av små gjøremålet hvor jeg ikke føler noe spesielt mektig.

Likevel Skogen Lund klar på at hun har innflytelse og er seg selv bevisst på det.

— Det er moro at folk ønsker å høre på mine ideer. Jeg har muligheten til å delta i debatter og være med å påvirke. Det er et privilegium og et ansvar.