Rekord for Sparebanken Vest

Sparebanken Veste tjente nesten én milliard kroner i første halvår. Etter en periode der rentene har vært holdt høye, ser sjefen for seg at det blir hardere konkurranse i lånemarkedet.

Publisert Publisert

NYE HØYDER: Administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest har levert et rekordresultat i første halvår. Foto: Ørjan Deisz

  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette må være et av de beste bankresultatene i Norden første halvår. Det er vi svært fornøyd med, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

Resultat før skatt i årets seks første måneder endte på 959 millioner kroner mot 605 millioner i samme periode i fjor. En vekst på over 58 prosent. 2013 ble årsresultatet på drøye 1,2 milliarder for banken.

Lavere renter

Bankene har i lang tid argumentert med nye krav til kapitaldekning som årsak til at de har økt inntjeningen så kraftig. Nå går inntjeningen så raskt at bankene ligger foran skjema. Dermed kan det komme kundene til gode i form av lavere renter.

— Vi ser i dag en tøff konkurranse både på person- og bedriftsmarkedet. Særlig i bedriftsmarkedeteser vi at konkurransen tiltar noe mer da bankene rapporterer at de er godt i rute mot nye kapitalkrav. Dette er også gjenspeiles også i at mange av bankene rapporterer om lavere rentemargin på utlån i andre kvartal, sier Jan Erik Kjerpeseth.

Går raskere

Han har tidligere sagt at banken trenger to milliarder kroner i ny kapital for å ha 13 prosent kapitaldekning, slik banken har satt seg som mål. Sparebanken Vest innfrir allerede myndighetskravet på 11 prosent kjernekapitaldekning ved midten av 2016. Men banken har selv pålagt seg å ha 13 prosent ved midten av 2016, like mye som de største finansinstitusjonene.

I fjor avsatte banken 642 millioner til grunnfondskapital. Etter rekordresultatet første halvår kan banken mest sannsynlig avsette mer enn dette. Med et like sterkt andre halvår kan Sparebanken Vest ha nådd de to millardene allerede vet utgangen av 2014.

Netto renteinntekter er økt med rundt 14 % i første halvår, mens totalinntektene endte på drøye 1,7 milliarder. Opp fra i underkant av 1,4 milliarder.

Kostnadene ned

Jan Erik Kjerpeseth kan også vise til at han har fått kostnadene i banken videre ned i tillegg til at renteinntektene er økt så kraftig.

— Det ligger noen engangsposter som bidrar ekstra til tallene, samtidig som vi er svært fornøyde med at kostnadene er 10 millioner lavere i første halvår enn tilsvarende i 2013. Vi er også strålende fornøyd med at vårt tilknyttede selskap Frende leverer et fantastisk resultat for første halvår, sier Jan Erik Kjerpeseth.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. I karantene etter pensjonist-besøk

  2. Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

  3. – Mange arbeidsgivere vet ikke at de må betale lønn til folk de sier opp

  4. Syklist skal ha kjørt inn i liten lastebil bakfra

  5. Kvinne fikk illebefinnende og havnet på sykehus i Førde. Det forhindret trolig et stort koronautbrudd.

  6. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»