Stoltenberg: – Putin har gjort en stor tabbe

BRUSSEL (VG) Nato-lederne møtes til et ekstraordinært toppmøte én måned etter invasjonen av Ukraina.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– President Putin har gjort en stor tabbe ved å starte en krig mot en uavhengig nasjon. Han har undervurdert styrken til det ukrainske folk og modigheten til styrkene, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg torsdag morgen i forkant av Nato-toppmøtet.

Stoltenberg mener russerne møter langt mer motstand enn ventet.

Stoltenberg snakket med den oppmøtte pressen utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel. Her skal han senere i dag ta i mot blant andre den amerikanske presidenten Joe Biden.

Torsdag er det én måned siden Russland invaderte Ukraina.

– Fakta er at vi står i møte med den mest alvorlige sikkerhetskrisen på en generasjon, og derfor må Nato svare, sa Stoltenberg.

Nato-toppmøtet vil ventelig beslutte å utplassere fire nye stridsgrupper i de østeuropeiske medlemslandene Bulgaria, Ungarn, Romania og Slovakia, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Vil støtte Stoltenberg-forlengelse

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar for første gang fysisk på toppmøtet som statsminister.

– Det viktige her er å markere at Nato står samlet. Det er å markere at det vi har gjort nå er å gi alle allierte trygghet, sa Støre til VG.

Støre understreket også at det er viktig å vise at Nato står samlet og åpner samtidig for at Stoltenberg bli sittende som Nato-sjef.

– Norge vil støtte forlengelse for Stoltenberg som Nato-sjef hvis de allierte er enige om det, uttalte statsminister statsministeren.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har selv åpnet for at han kan bli sittende lenger om samtlige Nato-land ønsker det, men har ikke gitt ytterligere kommentarer.

Johnson: Den røde linjen er allerede krysset

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier at Russlands president allerede har krysset en linje for barbarisme, ifølge The Guardian.

– Folk snakker om nye røde linjer for kjemiske, biologiske, taktiske atomvåpen eller hva som helst.

– For meg har den røde linjen allerede blitt krysset. Han bomber hensynsløst sivile sentre, sier Johnson.

De siste dagene har det vært snakket mye om å sette en rød linje for hva vestlige land kan tillate uten å gripe direkte inn i krigen i Ukraina. Det blir også tema under dagens Nato-toppmøte

Da Johnson ankom Nato-toppmøtet i Brussel torsdag formiddag, gjentok han budskapet.

-- Realiteten er at Vladimir Putin allerede har krysset den røde linjen til barbarisme. Nå er det opp til Nato å vurdere sammen den grusomme krisen i Ukraina, sa Johnson til den oppmøtte pressen før han hastet videre.

Støre kritisk

Norges statsminister Jonas Gahr Støre uttalte seg nylig kritisk til å snakke om røde linjer opp mot Putin.

– Spørsmålet er ofte blitt hva man gjør når en rød linje krysses, sier statsministeren til NTB.

– Det har vært krevende i Syria-krigen og er også krevende her.

I 2012 omtalte daværende president Barack Obama bruk av kjemiske våpen som en rød linje for USA i krigen i Syria. Men da den røde linjen ble krysset, lot Obama være å gripe inn.

Publisert: