Skuffet over motstanden mot oljestans: – Det tar så inderlig lang tid

Løfter om grønne jobber og krangel om oljestans preget årets Arendalsuke. – Helt nødvendig å slutte å lete, mener Bente Bakke i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Bente Bakke satt på Stortinget for Høyre på 80-tallet. Siden har hun blitt medlem av MDG og Besteforeldrenes klimaaksjon, og kjemper mot oljeleting.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

ARENDAL (E24): Bente Bakke og hunden Bruno står utenfor et hvitt telt, omgitt av politiske partier, interesseorganisasjoner, fagforeninger, bransjeforeninger og forskningsinstitusjoner.

På 80-tallet var hun stortingsrepresentant og miljøpolitisk talskvinne for Høyre. Siden har hun meldt overgang til Miljøpartiet de grønne og er med i Besteforeldrenes klimaaksjon. På Arendalsuka vandrer hun rundt med en button som sier STANS ALL OLJELETING.

Diskusjonen om letestans og omstilling fra fossil til grønn energi preget mange av arrangementene på årets Arendalsuka. Bakke er uenig med Norges fire største partier, som så langt avviser en letestans.

– Altså, det er jo helt nødvendig å slutte å lete etter olje og gass. Verden har funnet mye mer olje og gass enn det vi kan forbrenne, sier Bakke til E24.

Fjorårets krisepakke fra Stortinget ga store skatteutsettelser til oljeselskapene, men Bakke tror ikke at nye olje- og gassfunn vil bli lønnsomme i en verden som må omstille raskt.

– Jeg har en aksje i Equinor, og på vegne av besteforeldrene fremmet jeg forslag til generalforsamlingen. Vi er opptatt av at Equinor må utvikle seg til å bli et energiselskap, ikke et rent olje- og gasselskap, sier hun.

– De er litt på vei, da?

– Ja, men det tar så inderlig lang tid. Og selvfølgelig ble både vårt forslag og mange andre klimaforslag nedstemt. Alle sammen, sier hun.

Produksjonen på norsk sokkelKlimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

– De skuldrene vi skal stå på

På et hotell noen steinkast unna holder et grått bakteppe solen ute på Equinors arrangement om «vår felles energifremtid». Equinor-sjef Anders Opedal diskuterer omstilling med sjefene for NHO, LO og Sintef. Men letestans, det vil han ikke ha noe av.

– Equinor klarer ikke å lage den plattformen på fornybar eller dekarboniseringsteknologi hvis vi ikke har olje- og gassplattformen i bunn. Det er de skuldrene vi skal stå på, sier Opedal til E24.

– Samtidig er utslippene en utfordring, og FNs generalsekretær ber land om å slutte å lete etter fossil energi. Hva tenker du om å stanse letingen?

– Jeg tenker at vi heller bør snakke om hva vi vil starte. Det er ingen poeng i å stanse noe før vi har startet noe nytt. Det er der vi må legge inn innsatsen, sier Equinor-sjefen.

– Det måtte være fordi det hastet så veldig med å kutte utslippene?

– Men vi kutter utslippene. Det som er en del av vår strategi er at den oljen og gassen vi produserer, den produserer vi med så lave utslipp som mulig, basert på blant annet myndighetskrav, teknologiutvikling og den satsingen vi har gjort over mange år, sier han.

På et Equinor-arrangement i Arendal snakker LO-leder Peggy Hessen Følsvik med Equinor-sjef Anders Opedal. Til høyre NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Det meste av utslippene skjer imidlertid i forbruket av olje og gass. Disse utslippene vil også falle etter hvert, men ifølge Opedal vil de stige frem til 2026 fordi Equinor vil øke produksjonen.

I første halvår kunne Equinor-sjefen glede seg over knallresultater. Pengene som renner inn grunnet høye priser kan bidra til å utvikle nye, grønne arbeidsplasser innen havvind og hydrogen, mener han.

– Vi har alle muligheter hvis vi tar de rette valgene nå, sier han.

Verdens CO₂-utslippsbudsjett skrumper: Norge vil fortsette med oljeleting

– Redd for at investeringene krymper

Etter Equinors arrangement slår Peggy Hessen Følsvik seg ned i en sofa og tar en matbit før neste arrangement. Heller ikke LO-lederen er åpen for stans i oljeletingen.

– Vi må omstille uten å stenge ned, sier Følsvik til E24.

Hun frykter at en letestans skal gå ut over oljebransjens investeringsvilje, også i ny teknologi.

– Den dagen du sender denne typen signaler til selskapene, så er jeg redd for at investeringene krymper, og med det krymper interessen og kompetansen som skal drive utviklingen videre, sier hun.

– Vi vet at i hvert fall olje vil fases ut fremover, det er det ikke tvil om. Men det er spørsmål om hvor fort det går, legger Følsvik til.

Hun har forståelse for at folk blir skremt av sommerens branner og høye temperaturer, og en ny, dyster rapport fra FNs klimapanel.

– Samtidig tror jeg det er teknologi og kompetanse som skal bringe oss videre. Hvis folk opplever høy arbeidsledighet og vi ikke klarer å ta steget inn i det som skal ta oss videre, så tror jeg også vi kan få et samfunn som vil kunne virke skremmende, sier hun.

– Det er ikke på den måten vi skaper trygge liv for folk og gode samfunn fremover. Vi må ikke la frykten styre oss, vi har klart store utfordringer før, sier hun.

Fra høyre: NHO-sjef Ole Erik Almlid, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv og Equinor-sjef Anders Opedal.
Rapportstriden: Slik fant de svaret på norske oljekutt

Tror på innrømmelser

Under hvite takbjelker på kafeen Den lille andeunge holder Cicero seminar om norsk oljeutvinning og klima. I en litt for dyp sofa bakerst i lokalet sitter noen vestlendinger og følger med. Det er professorene Ola Kvaløy og Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger, der sistnevnte er rektor.

– Jeg tror det blir stadig vanskeligere å opprettholde et skille mellom oljepolitikken og klimapolitikken. Det er en problemstilling rapportene fra IEA og FNs klimapanel har aktualisert, og det er i ferd med å sige inn, selv i de store partiene, sier Mohn til E24.

Så lenge store velgergrupper ønsker å videreutvikle næringen tror Mohn det vil være vanskelig for de store partiene å innta kontroversielle standpunkter som å stanse oljeleting. Han tror imidlertid at de kan presses til endring hvis miljøpartiene går mye frem.

– Jeg tror vi kan komme til å se innrømmelser og bevegelser i de store partiene i tiden som kommer, sier Mohn.

Som i diskusjonen om sluttdato, så syns jeg diskusjonen om slutt på leting er litt karikert. Det er stor forskjell på å sette en letebrønn nær iskanten i uutforsket område og å sette en letebrønn nær et utbygd oljefelt i Nordsjøen. I det spennet er det mye justeringsmuligheter, sier han.

UiS-rektoren skisserer opp tre mulige grep i oljepolitikken: å stoppe produksjonen, å stoppe nye olje- og gassutbygginger, eller å begrense leteaktiviteten.

– Av de tre tror jeg den siste er de mest relevante og den mest farbare. Det jeg tror kan komme til å skje er justeringer i leteaktiviteten, kanskje også sammen med reversering av skattepakken fra i fjor, og muligens en ytterligere gjennomgang at skattemessige rammevilkår, sier Mohn.

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger fulgte diskusjonene om olje- og gassleting på Arendalsuka. Han tror de store partiene kan la seg presse til visse innrømmelser i oljepolitikken hvis miljøpartiene får fremgang.
Verdens CO₂-utslippsbudsjett skrumper: Norge vil fortsette med oljeleting

– Nå snakker alle om omstilling

E24 møter klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) utenfor Mør Biffhus. Verken kutt i kjøttforbruket eller letestans fikk plass i regjeringens klimaplan tidligere i år. Oljenæringen venter seg likevel en smell, for regjeringen har planer om å øke CO₂-avgiften.

Rotevatn mener at oljedebatten har tatt en ny retning.

– Jeg syns olje- og gassdebatten har endret seg veldig de siste årene. Vi hadde knallharde tak om hvorvidt vi skulle drive oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen for kort tid siden. Nå opplever jeg at det nå er et stort flertall for å la være, både i folket og blant politikerne, sier Rotevatn.

– Så har også politikere sluttet å si at vi skal drive med olje og gass i evigheter, og at det alltid vil være etterspørsel. Nå snakker alle om omstilling, altså mer en diskusjon om hvor fort det skal skje, legger han til.

Han tror at debatten har blitt flyttet av IEAs veikart til nullutslipp, som kom i mai og viser hvor mye som faktisk må til for å nå 1,5-gradersmålet. Han viser også til rapporten fra FNs klimapanel, som viser at verden har dårlig tid.

Rotevatn tror det begynner å synke inn at eventuelle olje- og gassfunn først kan bygges ut om ti års tid, et tidspunkt da både Norge og Europa skal ha mer enn halvert sine utslipp.

– Det å ha en sluttdato er veldig kunstig, men skal vi subsidiere letevirksomhet langt til havs, veldig risikofylt, til noe som skal settes i gang på et tidspunkt hvor det er vanskelig å se at noen vil kjøpe det, det er den diskusjonen vi trenger å ha. Og det opplever jeg at flere og flere er åpne for, sier Rotevatn.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) på Arendalsuka.
Mener IEA endrer premissene for norsk oljedebatt: – Bør være en skikkelig vekker

– Uforståelig

Bente Bakke i Besteforeldrenes klimaaksjon lar seg ikke overtale av Equinor, LO og de store partienes argumenter for at oljeletingen må fortsette.

– Det er bare uforståelig for meg. Det er som Kodak, da, som insisterte på å fortsette med film som måtte fremkalles når fremtiden var digital, sier hun.

– De tjente vel penger på det?

– Inntil det var slutt. Det er jo dumt at Norge ikke skal få flere føtter å stå på. Den ensidige satsingen er et svik mot barna. Vi er opptatt av at barna skal arve en levelig verden. Det får de ikke med dagens politikk, sier Bakke.

Besteforeldrenes klimaaksjon var en av mange organisasjoner, pressgrupper og partier med stand på årets utgave av Arendalsuka.
Oljedirektoratet venter økt produksjon til 2025Frykter at MDG polariserer klimadebatten: – Vil advare mot den måten å snakke påAps britiske søsterparti vil stanse oljeleting. MDG ber Ap følge etterBer oljebransjen bruke pengestrømmen på omstilling: – En gyllen mulighet
Publisert: