Regjeringen utvider permitteringsordningen

Coronaordningene for ledige, permitterte og selvstendig næringsdrivende utvides ut januar 2022.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det skriver Regjeringen i en pressemelding.

Utvidelsen av ordningene skjer etter at regjeringen kom med en rekke innstramninger i smittevernreglene tirsdag kveld.

– Nye smitteverntiltak betyr ny usikkerhet for arbeidsmarkedet. Det er derfor nødvendig å forlenge ordninger slik at folk uten jobb eller oppdrag blir ivaretatt, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Dette innebærer at den midlertidige retten til å forlenge dagpenger for ledige utvides. I tillegg forlegnes perioden med fritak fra lønnsplikt under permittering, slik at permitterte beholder dagpengene etter 1. januar.

Også den forhøyede dagpengesatsen på 80 prosent opprettholdes, for dagpenger under tre ganger grunnbeløpet.

I tillegg forlenges kompensasjonsordningen for selvstendige næringsdrivende og frilansere. Denne ordningen skal kompensere for inntektstap denne gruppen har.

– Det er god nyhet på morgenen. Det er ikke noe annet å si enn tommel opp, sier Geir Solaas Moen, kommunikasjonsrådgiver i LO til E24.

Les også

Støre: – Nødvendig med nye strenge tiltak

– Skulle bare mangle

Også Gramart, interesseorganisasjonen for artister og musikere, er glade for utvidelsen.

– Ordningen er helt sentral for våre medlemmer, sier presseansvarlig Lasse W. Fosshaug i Gramart til E24.

Kulturbransjen er blant de hardest rammede av de nye tiltakene. Fra torsdag kan ikke lenger arrangører ha mer enn 600 publikummere fordelt på tre kohorter på sine arrangementer. Dette fører nå til mange avlysninger.

– At den ordningen forlenges skulle egentlig bare mangle. Vi var ganske paffe i går da regjeringen ikke kom med det under pressekonferansen, sier Fosshaug.

Samtidig mener han at forlengelsen er «altfor kort».

– Den løper fra måned til måned, mens vi skulle ønske oss en forpliktelse om at ordningen varer til krisen er over, sier han.

Fosshaug forteller at mange begrenser seg fordi man er usikre på hvordan inntekten blir fremover.

– Den ordningen som kom nå er den viktigste for at våre medlemmer skal ha noe å leve av fra dag til dag, men det er også viktig at kulturministeren kommer på banen med en stimuleringsordning. Det er et tydelig budskap fra hele bransjen om at det er behov for det, sier han.

LO-lederen: – En god start

Forlengingen av coronaordningene for arbeidsledige, permitterte og selvstendig næringsdrivende er ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik både helt nødvendig og en god start, som sikrer tryggheten og inntekten til folk.

– Men nå haster det også å få på plass ordninger som holder folk i jobb, påpeker Følsvik.

LO-lederen skal sammen med de andre partene i arbeidslivet igjen møte næringsminister Jan Christian Vestre senere onsdag. Der skal behovet for tiltak diskuteres, etter at regjeringen tirsdag annonserte enda strengere restriksjoner.

I det møte blir en lønnsstøtteordning den viktigste saken for LO.

– Nå handler det om å hindre massepermitteringer og holde folk i jobb. Vi har derfor bedt regjeringen om å få på plass en lønnstøtteordning, som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, sier LO-lederen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter det forrige møtet med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på fredag.
Publisert: