Oslo Børs steg på urolig handelsdag

Equinor steg etter at selskapet varslet at det vil ut av Russland. Det bidro til at Børsen gikk mot strømmen, da de europeiske børsene falt tydelig.

Publisert Publisert

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,37 prosent ved inngangen til en ny uke.

Børslokomotivet Equinor klatret 1,72 prosent, etter at aksjen var opp mer enn fire prosent tidligere på dagen.

Utviklingen for oljegiganten kom etter helgens nyheter om at de planlegger å trekke seg ut av Russland. Selskapet understreker at det forventer å måtte ta tap når de trekker seg ut.

– Vi er dypt urolig over invasjonen av Ukraina. Den representerer et forferdelig tilbakeslag for verden, og våre tanker går til alle dem som lider som følge av det militære angrepet, sier konsernsjef Anders Opedal konsernsjef i Equinor.

Dette har ellers skjedd blant børsselskapene mandag:

 • Norwegian varslet mandag vil lease flere nye Boeing-fly. Flyselskapets aksje falt 3,86 prosent.
 • I morgentimene meldte også Zaptec at konsernsjefen går på dagen. Det fordi han vil jobbe med sine egne investeringer, skriver selskapet. Aksjen falt bratt fra start, og endte til slutt dagen ned 3,89 prosent.
 • Kongsberg Gruppen-aksjen steg 5,56 prosent. Selskapet er et internasjonalt, kunnskapsbasert konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart.
 • Hydrogenselskapet Nel ble børsdagens vinner med en oppgang på 18,94 prosent. Det skjedde samtidig som investorene tror at krigen fører til at Europa vil øke investeringene i fornybare aksjer.
 • Petronor E&P steg 12 prosent på sin første dag på hovedlisten.

BP trekker seg ut av russiske Rosneft

Samtidig falt BP-aksjen syv prosent på London-børsen ved åpning.

Oljegiganten BP eier i dag 19,95 prosent av Rosneft, men det skal det nå bli slutt på. I en pressemelding søndag kveld gjør selskapet det kjent at det vil forlate Russland.

BP-styreleder Helge Lund sier i en uttalelse at Russland angrep på Ukraina er en «aggressiv handling» som har tragiske konsekvenser.

– BP har operert i Russland i over 30 år, og har jobbet briljant med russiske kolleger. Men, denne militære handlingen representerer en fundamental endring. Det har ledet BP-styret til å konkludere med at vår involvering i statseide Rosneft, enkelt og greit ikke kan fortsette, sier Lund.

Selskapet understreker at det vil ta tap i forbindelse med situasjonen. En talsperson for selskapet opplyser at nedskrivningen kan komme opp i 25 milliarder dollar, tilsvarende 223,5 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

BP-aksjen er ned nær fem prosent på London-børsen mandag ettermiddag.

Børsfall i Europa

Der Oslo Børs har steget gjennom dagen, er situasjonen en helt annen utover i Europa. Børsene over store deler av kontinentet har falt tydelig gjennom dagen.

Slik er situasjonen på Europa-børsene ved 16.30-tiden:

 • Dax i Frankfurt faller 1,71 prosent
 • FTSE100 i London er ned 1,22 prosent
 • CAC40 i Paris faller 2,38 prosent
 • FTSEMIB i Milano er ned 2,52 prosent
 • IBEX35 i Madrid faller 1,40 prosent

Ellers i Norden ser situasjonen slik ut:

 • Stockholmsbørsen faller 1,60 prosent
 • København-børsen klatrer 2,04 prosent
 • Helsinki-børsen er ned 2,10 prosent

På de amerikanske børsene var det også nedgang i det Oslo Børs stengte for dagen. S&P 500 faller rundt én prosent.

Publisert