Nedgangen bremset på Oslo Børs

Hovedindeksen startet dagen med fall, men utviklingen snudde noe oppover utover handelsdagen. Samtidig steg Vaccibody-aksjen kraftig.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Hovedindeksen var ned 0,66 prosent ved stenging. Det etter en markant nedgang på mer enn to prosent tidligere tirsdag.

Fallet ble dempet etter nyheter fra USA om at president Joe Biden og flere land vil slippe ut mer olje i markedet fra de strategiske oljereservene.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets sier nyheten kanskje var mindre negativ enn markedet hadde sett for seg.

Ett fat av nordsjøoljen Brent koster 81,3 dollar, etter en oppgang på 2,2 prosent for dagen.

Flere tungvektere falt i tidlig handel, men oljeaksjene snudde etter meldingen fra Det hvite hus.

Equinor endte med en oppgang på 2,06 prosent, mens Aker BP steg 1,67 prosent.

– Høy følsomhet i markedet

– Det er underliggende høy følsomhet i markedet om dagen. På den ene siden har man et sterkt økonomisk bakteppe, man ser at selskapene har tjent med bra penger. Man har et solid fundament. På den andre siden er det nok veldig mye spenning knyttet til sentralbankene og mange markedsaktørers veddemål om inflasjonen er midlertidig eller ikke, sier sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning til E24.

Lie peker at dagens situasjon er spesiell på grunn av et «ekstremt lavt» nivå på realrenten, altså rentenivået fratrukket inflasjon. I USA er styringsrenten nær null, mens konsumprisene stiger i en årlig takt på over seks prosent. Det gir en realrente dypt i minus.

– Dette ekstremt lave styringsrentenivået som også gir lavere realrenter er en refleksjon av at både sentralbankene og markedene tar litt for gitt at inflasjonsbølgen skal være relativt kortvarig. Da blir det en spenning i de tilfellene hvor man kanskje begynner å tvile på om sentralbanken kan holde pengepolitikken så stimulerende, så lenge, som det markedene kanskje er avhengig av.

Lie trekker også frem at markedene har steget kraftig siden pandemi-bunnen i fjor vår.

– Prisingen er relativt høy, og vi går inn i en periode hvor vi kanskje kan forvente at markedsbevegelsene blir noe større enn de har vært siden pandemien.

Fed-sjefen får fire nye år

Mandag kom meldingen fra Det hvite hus om at Fed-sjef Jerome Powell er gjenvalgt og dermed får en ny periode på toppen av USAs mektige sentralbank.

Lie peker på bakteppet med ekstremt lav styringsrente, samtidig som sentralbankene og markedene «tar litt for gitt» at inflasjonsbølgen skal være kortvarig.

– Da blir utnevnelsen av Powell, relativt til det man kunne fått gjennom Lael Brainard, som er kjent som enda mer forsiktig enn Powell, en relativ skuffelse i forhold til at noen kanskje hadde forventet at man skulle få en enda mer duete sentralbanksjef i USA.

Vaccibody kraftig opp etter avtale

Det norske kreftselskapet meldte tirsdag at de bytter navn og inngår en mulig milliardavtale med amerikanske Regeron. Det nye navnet er Nykode Therapeutics, og selskapet får inn den amerikanske biotek-kjempen på eiersiden. Samarbeidsavtalen kan bli verdt 8,3 milliarder kroner.

Aksjen steg 15,3 prosent ved stenging, og var blant de mest handlede.

Vaccibody satser på kreftbehandling med immunterapi, og har kjente investorer som Jan Haudemann-Andersen og Rasmussengruppen på eiersiden.

Avtalen mellom de to omfatter fem programmer som skal fokusere på vaksiner mot kreft og smittsomme sykdommer, ifølge meldingen. Vaccibody får også en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar.

Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter ny avtale

BW Energy og BW Offshore la begge frem resultater for tredje kvartal tirsdag.

  • BW Energy-aksjen falt 1,9 prosent. Oljeselskapet gikk i minus i tredje kvartal, og endte med et nettotap på 10,3 millioner dollar. Driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på pluss 8,3 millioner dollar. Begge deler falt kraftig sammenlignet med andre kvartal i år.
  • BW Offshore-aksjen steg 1,05 prosent. Oljeserviceselskapet vil betale ut utbytte på til sammen nær 6,5 millioner dollar, noe som tilsvarer nesten 58 millioner kroner, viser kvartalsrapporten. Inntektene og resultatet i tredje kvartal havnet på omtrent samme nivå som kvartalet før.

Nedgang på Wall Street

I USA er de tre viktigste aksjeindeksene ned tirsdag ettermiddag.

Flere europeiske børser falt tirsdag, før utviklingen til dels snudde.

Nedgangen for teknologiaksjene fortsatte i Asia tirsdag, etter at Nasdaq-indeksen stengte ned 1,26 prosent i USA mandag.

Kinesiske selskaper som Tencent, Alibaba, JD.com og Netease var alle ned tirsdag morgen.

Amerikanske teknologi-giganter som Microsoft, Amazon og Google-mor Alphabet var alle ned på Wall Street dagen før.

I Japan var markedene stengt fordi det er offisiell fridag. Helligdagen kalles Labor Thanksgiving Day på engelsk, og markeres blant annet for å sette pris på arbeidere.

Publisert: