Høye strømpriser gjør innhugg i studentøkonomien: – Jeg fikk litt sjokk

Høstens rekordhøye strømpriser i Sør-Norge nådde en ny topp denne uken. – Jeg skjønner ikke hvordan det går rundt kun på studielån, sier en student i Bergen.

I kjellerleiligheten i Bergen sentrum merker Lovise Wendelbo Bjerksund og resten av studentkollektivet de høye strømprisene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag var strømprisene på sitt høyeste i Sør-Norge noensinne, med en pris på 1,43 kroner kilowattimen i snitt gjennom dagen. Det inkluderer ikke avgifter, nettleie, påslag og moms.

I Bergen merker student Lovise Wendelbo Bjerksund og de to venninnene i kollektivet godt at strømprisene har nådde nye topper denne høsten.

– Vi merker at økonomien blir trangere. Det er jo ikke sånn at vi får spart så mye, og det hadde ikke hatt gått om vi kun hadde studielånet.

Les også

NVE: Kraftprisen vil øke fram mot 2040

– Er jo mye spagetti og nudler fra før

Strømregningen til studentkollektivet gjorde et hopp denne måneden, og Bjerksund sier hun fikk litt sjokk da hun så fakturaen. Selv om de merker det på lommeboken, er det ikke nødvendigvis enkelt å ta grep for å spare.

– Vi bor i en kjellerleilighet, og særlig på vinteren så vet vi at strøm er en utgift som bare må gå. Vi kan ikke skru ned varmen og risikere å bli syke, sier Bjerksund.

De tre studentene har deltidsjobber, og det gjør ifølge Bjerksund at høyere strømregninger nok skal gå. Hun synes synd på de som ikke har noen ekstra inntekt.

– Jeg skjønner ikke helt hvordan det går rundt kun på studielån. For det er jo mye spagetti og nudler fra før.

Elisabeth Udjus hjemme i kollektivet i Oslo

I Oslo er student Elisabeth Udjus også bekymret for høye strømpriser fremover.

– Når man er student i de store byene har man ofte høye boutgifter allerede. Om dette fortsetter gjennom vinteren blir det jo en uforutsett kostnad. Det er jo ikke noe man har regnet med. Så det er klart man er bekymret, sier Udjus.

Hun bor sammen med broren på Majorstua. De har heller ikke begynt med noen kreative spare-løsninger så langt.

– Det er jo ikke så mye man kan gjøre. Man skal jo varme opp en gammel leilighet. Vi gjør små enkle grep som å skru ned ovnen når vi går ut.

Les også

66.000 husstander får hjelp til å betale strømregningen i november

Billigere i Trondheim

Trøndelag og Nord-Norge har hatt langt lavere strømpriser enn Oslo og Bergen den siste tiden. For en uke siden var det ti ganger dyrere strøm i Sør-Norge enn i Midt-Norge, og døgnprisen har holdt seg under 20 øre kilowattimen denne uken, ifølge strømbørsen Nord Pool.

– Det er jo flott med lavere strømpriser for studentene i Trondheim akkurat nå. Samtidig begynner man jo å tenke på at det samme kunne skjedd her, og hva det ville betydd for studentøkonomien, sier student Jørgen Sunnvoll.

Jørgen Sunnvoll er student i Trondheim.

Han bor og studerer i Trondheim. Der har ikke strømprisene vært noen stor snakkis, så vidt han har fått med seg.

– Jeg tror det er et veldig mye mer hett tema i Sør-Norge enn her. Jeg har ikke hørt noen prate om dette over en kaffe eller en øl i alle fall. Man er nok fortsatt mer opptatt av at man faktisk kan ta den kaffen eller ølen sammen igjen.

Tror flere sliter med å forstå

Oslo-studenten Udjus merker i større grad at de høye strømprisene er noe det snakkes om blant studenter.

– Ja, absolutt. Det er jo noe som går hardt utover studentøkonomien. Det har enda ikke kommet noen konkrete tiltak rettet mot studenter. Bostøtten, som regjeringen har sagt de vil øke, er jo ikke noe studenter har rett på.

Les også

Naboer med enorm strømpris-forskjell: – Helt komisk

I Bergen har ikke Lovise Wendelbo Bjerksund hørt like mye prat om strøm blant studentene. Hun sier hun ikke helt skjønner hvorfor det er så høye priser, og at hun aldri egentlig har forstått det.

– Jeg bare betaler regningen. Jeg tror at det er flere som sitter i vår båt, og ikke helt vet hva de betaler for.

– Men det kan jo hende vi tar en liten research-runde. For dette kan bli dyrt fremover.

Publisert: