Pareto-sjefen venter ny fase i grønn børsboom: – Vi går inn i en industrialisering

En flom av små grønne selskaper har blitt tatt på børs. Nå er det duket for større industrisatsinger, tror Pareto-sjef Christian Jomaas.

SER MER KRESNE GRØNNE INVESTORER: Administrerende direktør Christian Jomaas i Pareto Securities.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi går nå inn i en industrialisering fra en til dels euforisk gründerfase, sier Jomaas om bølgen av nye miljøselskaper som har funnet veien til børs.

– Nå skal fabrikkene bygges, personene ansettes og investeringsbeslutningene tas, sier han til E24.

Pareto Securities samler denne uken over 160 selskaper og 3.000 investorer og bransjefolk til meglerhusets årlige energikonferanse.

– Investorappetitten har skiftet

I et kapitalmarked med mange nye selskaper innen alt fra vind, sol, hydrogen og andre miljøløsninger, ser Pareto-sjefen en endring hvor investorene har blitt mer «selektive».

Det siste året har mange nye såkalte grønne selskaper i en tidlig fase blitt tatt på børs.

– Investorappetitten har skiftet mer i retning at «vi tror på det grønne skiftet, men vi vil gå mer mot de større industrialiserte selskapene». Det tror vi blir en trend.

– Det blir større selskaper og i større grad støttet av industriselskaper, sier han.

Flere store industriselskaper er for tiden i gang med grønne satsinger.

Blant annet har Yara, Statkraft og Aker et ammoniakkprosjekt på Herøya, mens Hydro satser tungt på vekst innen solenergi, vindparker, batterier og hydrogen.

Planen til Hydro er å børsnotere fornybarselskapet Hydro Rein i år.

Les også

Grønn industri sprenger kraftnettet

Bakgrunnen er blant annet modning av teknologi, mener Jomaas.

– Innen fornybart begynner både vind og sol å bli konkurransedyktig, altså mer kostnadseffektivt enn for eksempel kull. Det er en stor endring.

– Vi ser også at for å dra frem de mer umodne teknologiene, så kreves det betydelig støtte både fra industriselskaper og myndigheter, sier han.

Les også

Hydro Hydrogen vil satse på industri, skipsfart og transport

Pareto bistår selskaper som skal hente kapital, og er blant meglerhusene som har håvet inn på et brennhett kapitalmarked med rekordmange børsnoteringer i år.

– Vi forventer at det skal hentes mye penger både til det grønne skiftet og til oljeselskapene. Av de 160 vil det være en betydelig andel som har et finansieringsbehov på kort og mellomlang sikt, sier Jomaas.

Smell for små, grønne vekstaksjer

Mange av de nye selskapene notert på markedsplassen Euronext Growth som var brennhete i fjor, gikk imidlertid på en smell i vår.

Det største aksjefallet kom i de grønne vekstselskapene.

Ifølge Jomaas har det «hatt noe å si» for investorenes appetitt.

Les også

Nordmenn strømmer til grønne aksjer: – Nesten ubegrenset hva vi kan få inn

– Men jeg vil skille mellom de store industriselskapene som driver det grønne skiftet og de mindre selskapene, sier han og trekker frem utviklingen i aksjemarkedet siden pandemien traff verden, tilbake i starten av 2020.

Mens selskapene i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har steget 38 prosent i denne perioden, har de store grønne selskapene hatt en avkastning på 54 prosent.

Samtidig har en gruppe bestående av de største oljeselskapene falt 18 prosent siden starten av fjoråret.

– Det grønne skiftet og investorenes fokus på det, er intakt. Men det har skiftet fra mindre til større selskaper, mener Pareto-sjefen.

Tror på fortsatt høy prising av grønne giganter

På konferansen har navnelisten tidligere vært dominert av oljeselskaper, men rundt halvparten av årets deltagere har virksomhet rettet mot det grønne skiftet, ifølge Jomaas.

Han sier at investorene fortsatt har appetitt på olje, men at de har et høyere avkastningskrav for å investere i olje enn i fornybar energi – altså at kapitalen har blitt dyrere for oljeselskapene.

Les også

Spetalens nye aksjeduo: – Null problem med å investere i fossil energi

Det reflekteres i prisingen av selskapene, fremholder Jomaas.

Han peker på at aksjen til et vindselskap som danske Ørsted er priset til 44 ganger netto inntjening, mens oljekjempen Exxon prises langt lavere på 13 ganger netto inntjening og tallet for det generelle markedet er 23.

– Investorene er villige til å betale mer for en kontantstrøm de mener vil vare lenge, enn en kontantstrøm de mener vil vare kortere.

Pareto-sjefen tror høy prising av større, grønne selskaper vil fortsette.

– Så vil det være mer usikkert for de selskapene som er i en mer umoden fase, og som har en mindre gjennomarbeidet forretningsplan.

Publisert: