Tyrkia tror på korneksport fra Ukraina mandag, tross nye russiske angrep

Til tross for flere rakettangrep mot det sørlige Ukraina, tror tyrkiske myndigheter at korneksporten fra landet skal kunne gjenopptas mandag.

En ukrainsk sikkerhetsvakt ved bulkskipet Navi-Star som er fullastet med ukrainsk korn og som etter planen skal forlate havnen i Odesa mandag, etter at Ukraina og Russland er blitt enige om å la skip med korn få forlate landet.
Publisert: Publisert:

Flere steder i det sørlige Ukraina ble det søndag meldt om rakettangrep, dagen før skip lastet med korn etter planen skulle reise ut fra havna i Odesa.

Natt til søndag ble nabobyen Mykolajiv utsatt for kraftig russisk bombardement. Blant dem som mistet livet i angrepet var den ukrainske forretningsmannen Oleksij Vadaturskij og hans kone Raisa. Han var en av Ukrainas største produsenter og eksportører av korn.

Søndag meldte myndighetene i Odesa om at russiske Iskander-raketter avfyrt fra den russiskkontrollerte Krim-halvøya var rettet mot byen. Disse rakettene skal ha truffet et steinbrudd og det var uklart om noen var rammet av nedslagene.

Ikke kommentert

Russiske myndigheter hadde søndag kveld ikke kommentert de ukrainske opplysningene.

Til tross for den økte spenningen ligger planene for utskiping av korn mandag fast, opplyser tyrkiske myndigheter. Den 22. juli det ble inngått en avtale mellom Russland, Tyrkia, FN og Ukraina om utskiping av korn fra Odesa.

Farvannet regnes som svært farlig. Russiske krigsskip blokkerer de ukrainske havnene, mens ukrainske styrker har lagt ut miner for å beskytte seg mot russiske landgangsforsøk.

– Stor sannsynlighet

Søndag kveld sier talsmann Ibrahim Kalin for den tyrkiske presidenten president Recep Tayyip Erdogan at de håper transporten skal gå som planlagt.

– Det er en stor sannsynlighet at et første skip kan seile i morgen tidlig, hvis alt blir klart i løpet av kvelden, sa Kalin til den tyrkiske Kanal 7 søndag.

Han la imidlertid til at det fremdeles var et par punkter det måtte bli enighet om i drøftingene med russerne.

– Vi har kommet til punktet om å tillate skipene å forlate havnen i Odesa. Skipene er lastet og klare til å seile, men vi trenger god logistisk koordinering, sier Kalin.

22 millioner tonn

Avtalene som er undertegnet mellom Russland, Ukraina, Tyrkia og FN, skal innebære at korneksporten kan gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet. Dermed skal 22 millioner tonn ukrainsk korn kunne sendes ut i verden.

Ukraina er normalt en av verdens største korneksportører, men etter at Russland invaderte landet i februar, er det av sikkerhetsgrunner blitt umulig å frakte kornet ut via Svartehavet.

Eksporten har stanset helt opp – noe som har ført til kraftig økte kornpriser. Flere titalls millioner mennesker i fattige land står i fare for å sulte på grunn av situasjonen som har oppstått.

Publisert: