Finansfolket fryktet brexit-katastrofe: – Ble en del papirarbeid

De fryktet masseutflytting av arbeidsplasser og tapt status som Europas finanshovedstad, men i realiteten har brexit knapt vært merkbart for finansfolkene E24 møter i City of London.

Jon Vocking og Emma Ransome er forsikringsmeglere i City of London. De var imot brexit, og medgir at det kunne gått dårlig, men har i det daglige opplevd få konsekvenser av skilsmissen fra EU, sier de.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

CITY OF LONDON (E24): Til tross for at de fleste finansselskapene i City of London har bannlyst alkoholkonsum i arbeidstiden, summer det langs gatebarene i ikoniske Leadenhall Market.

Dresskledde mennesker med arbeidssted i hovedstadens finanssentrum skåler i pints og boblevann idet klokken runder 12 en fredag ettermiddag.

Her har 30 år med gunstige skattebetingelser ført til etableringen av hundrevis av banker, internasjonale meglerhus og forsikringsselskaper. Samtidig er det lite som vitner om en fersk global pandemi, eller for den saks skyld at Storbritannia nylig har forlatt EU.

Les også

John (90) om forsyningskrisen: – Jeg levde under krigen, dette er ingenting

Forsikringsmegler Jon Vocking rister på hodet idet han setter ned Guinness-glasset.

– Banksektoren var ganske gode på å finne ut av det tidlig. Så det har ikke egentlig påvirket oss. Det eneste er at det er en del mer papirarbeid vi må gjennom, sier Vocking, som har vært i bransjen i 26 år.

Vocking og kollega Emma Ransome, som ber om at arbeidsgiveren deres holdes utenfor artikkelen, har ikke personlig hørt at arbeidsplasser har forsvunnet til utlandet etter brexit.

Fryktet brexit-krise

Det er nå over fem år siden folkeavstemningen om brexit. I City of London stemte over 75 prosent for å bli værende i EU, men slik skulle det altså ikke gå.

Da E24 besøkte byen dagen etter avstemningen i 2016, var skuffelsen stor.

– Det er en katastrofe. Vi trenger stabilitet. Jeg tror ikke vi kan overleve på egen hånd, sa Peter Tarry, som jobbet for et av bydelens mange forsikringsselskaper, den gangen.

Morgan Stanley varslet at det å forlate EU ville få stygge konsekvenser for finanshovedstaden, mens The Guardian skrev at selskapene i City planla å flytte 10.500 arbeidsplasser ut av Storbritannia på «dag én».

City of London regnes som Stor-Londons finansdistrikt, og av mange som Europas finanshovedstad. Her fra Leadenhall Street.

London-avisen Evening Standard skrev i april i år at de, etter en gjennomgang, hadde funnet 7.400 jobber som så langt var forsvunnet over kanalen.

440 selskaper hadde flyttet deler av virksomheten, men ikke hele. Samtidig kunne avisen bare finne tre selskaper som hadde pakket sammen fullstendig og forlatt City of London og Storbritannia.

Men finansfolkene som møter E24 i City denne fredagen, sier de har merket fint lite til den opprivende skilsmissen.

– Kunne blitt en «clusterfuck»

– De var veldig organiserte og satte opp brexit-løsninger kjapt, forklarer Vocking om hvorfor det har gått tilsynelatende knirkefritt for dem.

Vocking jobber i den smått ikoniske Lloyds-bygningen, som er en privat forsikringsformidler uten å være organisert som forsikringsselskap. Her er ansvaret i stedet fordelt på en rekke selvstendige medlemmer av Society of Lloyds, blant annet enkeltpersoner og forsikringsselskaper.

– Vi er ganske internasjonale, så vi hadde allerede de kontorene vi trenger i Europa. Så om noen har flyttet over, så hadde vi allerede det nødvendige på plass, sier kollega Ransome.

Les også

Briter i bensinkø: – Det kan bli ufint

– Vi har ikke mistet forretninger, og ikke mistet ansatte, bekrefter Vocking.

– Ventet dere at det ville skje?

– Det var nok frykt for det, men det ble aldri virkelighet. Folk ønsker å jobbe i London, så de har forsikret seg om at de har riktig visum så de kan jobbe her. Det er jo sentralt for forsikringsbransjen.

– Så alt i alt har ikke brexit ført til store konsekvenser her?

– Ikke på vårt nivå. Forsikringsbransjen og banksektoren var nødt til å være forberedt, ellers hadde det blitt en «clusterfuck», for å bruke et engelsk ord. Det kan du sitere meg på. Brexit kunne blitt en «clusterfuck».

Les også

Den britiske hæren er forberedt på å levere drivstoff i månedsvis

Mister talentene

JP Morgan advarte i starten av oktober om at talentene i byen hadde begynt å foretrekke andre steder å jobbe enn Storbritannia, ifølge Bloomberg.

– Antallet talenter i byen har begynt å minke fordi flere nå forflytter seg til Europa og andre steder. Denne fragmenteringen er ikke godt nytt, spesielt for finansindustrien, sier Midtøsten- og Afrika-sjef Vis Raghavan i JP Morgan til Bloomberg.

Avisen skriver samtidig at flere av byens selskaper synes det både er vanskelig og dyrt å rekruttere utenlandske ansatte.

Internasjonale ansatte utgjør en femtedel av de rundt 1,1 millioner arbeidstagerne i Storbritannias finansindustri, skriver avisen.

City of London er bygget på middelaldergater fra romernes Londonium, men er nå både Stortbritannias og, i manges øyne, Europas finanshovedstad. Her avbildet fra andre siden av Themsen i mars.

Ingen ny «gameplan»

På et av nabobordene ved Lamb Tavern i Leadenhall Market står Dominic og Stewart, som også jobber med forsikring i Lloyds-bygningen.

De ønsker ikke å få etternavnene sine på trykk av hensyn til arbeidsgiveren, men sier at de stemte imot brexit for fem år siden. I dag er de klare på at avskjeden fra EU fikk mindre å si enn de forutså.

– Det er mye mer papirarbeid og backoffice-arbeid som må gjøres for å komme seg rundt ting. Men fra dag til dag, i vår bransje, har London alltid blitt sett på som et spesialist-marked. Det er en appell for europeiske kunder å komme hit, sier Dominic.

– Noe forretninger har gått tilbake til kontinentet. Men jeg mener fortsatt at London er overordnet. Det har ikke nødvendigvis endret seg så dramatisk. Og det er fremdeles mye som foregår i bakgrunnen som vi ikke vet, stemmer Stewart i.

– Hva foregår i bakgrunnen?

– Fra et politisk standpunkt forsøker myndighetene fortsatt å forstå hvordan forholdet til Europa skal se ut fremover. Vi har i bunn og grunn opprettet europeiske selskaper – Lloyds har datterselskaper i Brussel – og det er sånn europeisk eksponering forsikres, ved å bruke disse selskapene, forklarer han.

– Men fra et selskapsperspektiv har ikke «gameplanen» forandret seg stort. Utover at man må vise pass for å komme seg steder.

Jamie Stevens og Tom Smith

– Forsikringshovedstad i 500 år

Tom Smith og Jamie Stevens har jobbet et par måneder i Lloyds, og har vært i forsikringsbransjen i et par år. De står på New Moon lenger ned i gaten, og underbygger det kollegene i Leadenhall Market har sagt.

– Du kommer over brexit-relaterte saker på grunn av juridiske greier på jobb. Jeg merker det litt, spesielt med skatt og en del ting jeg jobber med. Det er småting her og der, men ikke noe som er helt gærent. Papirarbeid hovedsakelig, sier Stevens.

– London har vært forsikringshovedstad i 400–500 år, og kommer fortsatt til å være et skinnende lys de neste par hundre. Så, som Jamie sier, litt papirarbeid, litt knot, men når det gjelder London, går det ganske knirkefritt.

Begge de to kollegene sier de var «remainers» da folkeavstemningen fant sted i 2016, men at det har vært lite å merke i etterkant.

– Jeg var en remainer også. Men nå må man bare spille de kortene man har. Mitt liv har ikke egentlig forandret seg så veldig. Jeg trodde det kom til å påvirke meg veldig, men det har det ikke. Det er som det er nå, man må bare rulle med det, sier Stevens.

Rachel og Emma sier de har mest å gjøre med kanadiske og amerikanske klienter, og derfor ikke har merket stort til brexit.

Det samme gjelder Rachel og Emma på nabobordet. De to ønsker ikke å få sine etternavn på trykk, men forteller at de har jobbet i forsikringsbransjen i 3–4 år.

Selskapet de jobber i måtte opprette et kontor i Brussel, men har uansett mer å gjøre med Canada og USA, sier de.

– For de franske har det blitt mer styr, sier Rachel.

Heller ikke de har opplevd at arbeidsplasser har forsvunnet etter brexit.

– London er ganske unik i forsikringsindustrien. Folk kommer hit fra hele verden, så jeg vil ikke si at vi har mistet noen.

Publisert: