Musk gir advarsel om bruk av Starlink i Ukraina

SpaceX-sjef Elon Musk advarer mot at den satellittbaserte internettjenesten kan være et potensielt mål for russiske angrep.

Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk
Publisert Publisert

Det skriver Musk på Twitter torsdag kveld.

Han skriver at SpaceX' satellittbaserte internettjeneste, er det eneste ikke-russiske kommunikasjonssystemet som fungerer i deler av Ukraina.

Av den grunn kan den ansees som et potensielt mål for angrep.

Musk ber folk bruke tjenesten med forsiktighet. Han råder dem til å kun benytte seg av Starlink når det er nødvendig og helst holde antennen så langt borte fra folk som mulig.

Som følger av Russlands angrep på Ukraina har internettjenestene i landet blitt rammet. Ved hjelp av Starlink vil folk i landet kunne benytte seg av internett selv om infrastrukturen på bakken skulle bli dysfunksjonell.

Svar på bønn

Tjenesten ble gjort tilgjengelig i Ukraina etter en bønn fra landets visestatsminister, som skrev til Musk at «mens du prøver å kolonialisere Mars, forsøker Russland å okkupere Ukraina.» Meldingen inneholdt også en direkte oppfordring om å tilgjengeliggjøre Starlink for Ukraina.

Nyhetsbyrået Reuters meldte lørdag at Starlink var oppe og gikk i Ukraina, noe Musk selv bekreftet. SpaceX har så langt har satt i drift 47 satellitter ifølge selskapet selv.

Visestatsministeren takket Tesla-eier Elon Musk på Twitter mandag kveld etter å ha mottatt Starlinks tjenester.

Ifølge Musk selv er Starlink en av «verdens sterkeste og best robuste internettsystemet noen gang laget» – som vil gjøre det svært vanskelig for Russland å fjerne nettet i Ukraina.

Starlink leverer internett fra en konstellasjon av satellitter i verdensrommet.

– Potensielt gigantisk mål

Bruken av satellittjenester er ikke ufarlig i krigstid, har en ekspert innen cybersikkerhet uttalt til CNN Business.

– Hvis motstanderen har spesialfly i luften, kan det potensielt oppdage satellittsignaler og peile seg inn på dem, sier Nicholas Weaver, sikkerhetsforsker ved University of California til nettstedet.

Han påpeker at Russland har god trening i å spore forskjellige signalutsendere i Syria, og å svare på dem.

– Starlink kan fungere for øyeblikket, men alle som setter opp en antenne i Ukraina må se på det som et potensielt gigantisk mål. Det kan være nyttig, men for sikkerhets skyld vil du ikke sette opp slike antenner der du ikke ønsker at det skal droppes russiske bomber, fortsetter han.

Publisert