Thon-topp vil ha samme strømstøttemodell som private

Regjeringen jobber for tiden med strømstøtte til næringslivet. En av Norges største hotellkjeder mener folk flest og reiselivsnæringen bør få den samme typen støtte.

VENTER: Konsernsjef i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, venter på avklaring om strømstøtte til reiselivsnæringen.
Publisert: Publisert:

Skyhøye strømpriser i sør og vest har skapt frustrasjon hos bedriftseiere i lang tid. Presset på regjeringen om å komme med en strømstøtte til næringslivet har økt, og forrige ble det klart at regjeringen gir etter.

Men hvordan næringslivets strømstøtte vil se ut, og når den kommer, er uvisst.

Paal Otto Hennig-Olsen, sjef for Hennig-Olsen Is, mener regjeringens strømstøtte til bedrifter først og fremst bør ha som mål å utjevne de store prisforskjellene i landet.

– Nesten «gratis» nord for Molde og nordover, og skyhøy pris i sør og vest. Ulik pris i landet er konkurransevridende, og det er uholdbart over tid, sier han.

Paal Otto Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is.

Hennig-Olsens iskremfabrikk ligger i Kristiansand, stedet med de desidert høyeste strømprisene i landet den siste tiden.

Torsdag koster strømmen 582 ganger mer i Kristiansand enn i Tromsø, og 1,4 ganger mer enn i Oslo.

– Til sammenligning koster en Krone-is like mye i Kirkenes som i Kristiansand. Det samme gjelder renter eller bensin for den saks skyld.

Han synes i prinsippet at bedrifter ikke bør få strømstøtte fra regjeringen, med mindre det oppstår helt spesielle forhold.

Å lage iskrem krever mye strøm.
Her har de innført strømstøtte for næringslivet

Forventer strømstøtte til reiseliv

Konserndirektør for hotellkjeden Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, mener at en strømstøtte til næringslivet er langt på overtid.

– Vi forventer at regjeringen kommer med en strømstøtte til reiselivsnæringen. Det har vi etterspurt så lenge strømmen har vært det den er nå, sier han.

Han ser for seg en strømstøtte som er lignende den private ordningen. Altså at bedrifter bør får dekket et sted mellom 50 og 70 prosent av de kostnadene som er overskytende av det som er normen.

Thon-toppen forteller at det er vanskelig å drive hotell og med reiseliv når strømprisene er så høye.

– Vi trenger varmtvann, oppvarming av fellesarealer og ventilasjonsanlegg. For å få vår drift til å gå må det være komfort, og til komfort trenger vi strøm, sier han.

At strømprisene tynger bunnlinjen er Thorvaldsen ikke i tvil om.

– Bunnlinjen på reiselivsnæringen er ikke så stor. Og det er de små aktørene som vil slite mest.

LO før strømmøte: Støtte må kun gis til seriøse bedrifter

Ikea med gunstig fastpris

For den tradisjonsrike iskremfabrikken utgjør de økte strømprisene en betydelig ekstrakostnad.

For å lage is trenger de først strøm til produksjonsprosessen, som blant annet innebærer smelting. Deretter kreves det mye strøm for å fryse det til is og holde det kaldt.

For å kompensere for de økte strømkostnadene har selskapet sett seg nødt til å øke prisene på produktene sine. I tillegg har de igangsatt et prosjekt med å installere solcellepaneler.

Likevel tror ikke Hennig-Olsen-sjefen at de klarer å dekke inn de økte kostnadene med prisøkningen.

På sikt, dersom strømprisene fortsetter å være ulike, vil konkurrenter som produserer iskrem i andre deler av landet potensielt ha billigere produkter og dermed en konkurransefordel.

– Er det permanent store forskjeller, vil vi ha ulik pris sammenlignet med konkurrentene våre, sier han.

E24 har også vært i kontakt med flere store konserner som bruker mye strøm, om hvordan en støtteordningen burde se ut. Dagligvaregiganten Orkla og Stordalens hotellkjede Nordic Choice ønsker ikke å uttale seg om strømstøtten.

IKEA ønsker heller ikke å uttale seg utover det arbeidstakerorganisasjonen NHO kommer med. Men kommunikasjonssjef i IKEA Retail Norge, Siv E. Egger Westin, sier at driften påvirkes av de økte strømprisene.

– Vi følger hele tiden med og tar grep for å både redusere strømforbruk og finne best mulige avtaler, og inngikk blant annet fastpris-avtale på et tidspunkt hvor strømprisen var betydelig lavere enn nå. I tillegg har vi installert solcelle-panel på taket til IKEA Slependen, og det har allerede gitt oss besparelser på strømforbruket, skriver Egger Westin i en e-post til E24.

Publisert: