Stoltenberg om forvalting av Oljefondet: – Vil bli håndtert på en god måte

Hverken finansministeren eller den påtroppende sentralbanksjefen er bekymret for utlandets blikk på Oljefondets vurderinger knyttet til utenlandske selskap.

Jens Stoltenberg var med på pressekonferansen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum på video.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Når Jens Stoltenberg blir sentralbanksjef blir han også styreleder for Oljefondet.

I den forbindelse er ett av spørsmålene hvordan Stoltenberg ser for seg at det kan oppfattes i utlandet om fondet for eksempel må utelukke selskaper fra Kina eller USA, med tanke på den politiske tilknytningen og Nato-ledelsen.

– I hvilke grad tror du utlandet klarer å skille mellom rollene her?

– Jeg er veldig trygg på at det er forhold som Finansdepartementet har vurdert da de bestemte seg for å innstille på at jeg skulle ta over som sentralbanksjef, svarer han, og legger til:

– Det er også beslutninger som er etablert på klare rutiner, klare retningslinjer gitt av regjeringen og departementet til pensjonsfondet. Det er jeg trygg på at vil bli håndtert på en god måte.

– Det er bredt forankrede vedtak

Oljefondet utelukker jevnlig selskaper, basert på råd fra Etikkrådet. Disse rådene gis på bakgrunn av fondets mandat, som blant annet ekskluderer selskaper som kan medvirke til grov miljøskade, brudd på menneskerettigheter eller korrupsjon. Også selskaper som leverer visse typer produkter skal ekskluderes, inkludert klasevåpen, atomvåpen, kull eller tobakk.

De siste to årene har flere selskaper blitt utelukket. Høsten 2021 ble fire kinesiske selskaper av frykt for miljøskade. Året før ble tre selskaper kastet ut som følge av «høy risiko for brudd på menneskerettighetene».

Finansminister Vedum legger til at forvaltningen av Oljefondet har bred politisk enighet.

– Vi gjør gradvise, forsiktige endringer gjennom at vi har årlige debatter i Stortinget på hvordan vi skal forvalte denne formuen, sier han.

– Det er ikke enkeltpersoner, det er brede forankrede vedtak i regjering og storting som utvikler seg over tid, legger han til.

Les også

Tidligere oljefondssjef fornøyd med Stoltenberg som styreleder: – De neste ti årene blir atskillig mer rufsete

Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil Alstadheim, spurte om hvorfor man ønsker en tydeligere politisk profil for fondet. Vedum svarer at ønsket for fondet er at det skal gi mest mulig avkastning over tid, og forvaltes på en trygg og god måte.

– Derfor har vi også vært opptatt av å ha en trygg styreleder for fondet som har en god samfunnsforståelse, en bred samfunnsforståelse og god innsikt også i sikkerhetspolitiske spørsmål. Vi mener nettopp den bakgrunnen er en styrke, svarte Vedum.

Ser frem mot å samarbeide med motkandidaten

Stoltenberg er for tiden generalsekretær i Nato, og Finansdepartementet skriver i en pressemelding at de tar sikte på at han tiltrer rundt 1. desember.

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er innstilt som midlertidig sentralbanksjef til senest 31. desember 2022. Hun ble ansett som den andre reelle kandidaten til sjefsjobben.

Ida Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars.

– Spesielt gleder jeg meg til å samarbeide med visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Hun har enestående kunnskap og erfaring som er til stor nytte for banken, sa han.

Les også

Ida Wolden Bache om Stoltenberg: – Ser frem til å jobbe med ham

På spørsmål fra TV 2 om hva som gjorde Stoltenberg til en bedre kandidat enn Wolden Bache, svarte finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han var «veldig glad» for at de hadde to kandidater.

– Helheten gjorde at vi falt ned på Stoltenberg, svarer Vedum.

Vedum sa også at han er trygg på at de har valgt den beste kandidaten.

– Det enkleste for meg hadde sikkert vært å velge noen andre, sa Vedum på pressekonferansen.

Se Vedums begrunnelse for hvorfor Stoltenberg ble ny sentralbanksjef:

Når det gjelder om fremtidige sentralbanksjefer også må ha lignende internasjonal erfaring, svarer finansministeren at det var bredden av samfunnsforståelsen de vektla denne gang.

– I tillegg til selvfølgelig en god økonomisk forståelse. Jeg kan ikke svare på vegne av kommende finansministere, men de vurderingene vi har gjort nå er at det er en klar styrke at det er noen som har den brede internasjonale erfaringen og også toppledererfaringen, svarte Vedum.

Les også

Stoltenberg-gransking: Dette krever de svar på

Vil være bevisst på uavhengigheten

Jens Stoltenberg var med på pressekonferansen på video fra Brussel.

– Jeg er takknemlig for tilliten og gleder meg til å ta fatt på jobben, sa han

– Jeg vil gjerne være med på å løse bankens samfunnsoppdrag, sa han videre.

Utnevnelsen kritiseres også fra politisk hold fredag, blant annet Sylvi Listhaug (Frp) peker på at han har tette bånd til regjeringen. Stoltenberg sier på pressekonferansen at han er klar for å gjøre sin del av det samfunnsoppdraget Norges Bank har.

– Jeg vil som sentralbanksjef være meg svært bevisst på integritet og den særlige uavhengigheten til Norges Bank, sier Stoltenberg.

Professor Ola Grytten mener at utnevnelsen fremstår som en politisk utnevnelse, men ønsker Stoltenberg lykke til.

– Jeg er sikker på han vil gjøre en god jobb, sier han til E24.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, er ikke bekymret for de politiske heftelsene til Stoltenberg. Stoltenberg har tidligere blitt vurdert ikke inhabil i jobben av justisdepartementets lovavdeling.

Utnevnelsen av ny sentralbanksjef har vært ventet i flere uker, da nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar.

Les også

Kvinner i finans om ny sentralbanksjef: – Det er uheldig

Stoltenberg opplyser at han ikke kommer til å melde seg ut av Arbeiderpartiet som følge av utnevnelsen.

Publisert: