Økte inntekter og overskudd for Norwegian – men driften går i minus

Norwegian går i pluss før skatt i tredje kvartal, og går inn i vintersesongen med 7,6 milliarder kroner på bok.

Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian, her fra en tidligere kvartalspresentasjon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Selskapet fikk et resultat før skatt på 169 millioner kroner, sammenlignet med et resultat før skatt på minus 980,5 millioner kroner i samme periode i fjor, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag morgen.

Norwegian fikk et driftsresultat før leasingkostnader (EBITDAR) på 21,2 millioner kroner, opp fra minus 1,26 milliarder kroner i samme periode i fjor, ifølge kvartalsrapporten.

Driftsinntektene var på 1,9 milliarder kroner, en økning fra 1,3 milliarder i fjor.

Les også

Regnskapsregler pynter på Norwegians resultater

Norwegian leverer samtidig underskudd på driften. Driftsresultatet (ebit) landet på minus 295,5 millioner kroner, en bedring fra underskuddet på 2,8 milliarder kroner i fjor.

Norwegian-aksjen stiger rundt 6,7 prosent i tidlig handel på Oslo Børs etter tallslippet.

7,6 milliarder på bok

– Resultatene for tredje kvartal viser tydelig at de tiltakene vi har gjennomført for å sikre selskapets fremtid, ved å redusere gjeld og økonomiske forpliktelser samtidig som vi forbedrer kostnadseffektiviteten, har lyktes, sier Norwegians konsernsjef Geir Karlsen i en uttalelse.

Han beskriver Norwegians posisjon som «sterk» på vei inn i de mer utfordrende vintermånedene.

Norwegians kontantbeholdning er på 7,6 milliarder kroner på vei ut av tredje kvartal, opp fra 7,5 milliarder kvartalet før. Til sammenligning avsluttet selskapet 2019 med 3,10 milliarder kroner på bok – før pandemien slo inn.

Selskapet endte kvartalet med en netto rentebærende gjeld på 642 millioner, sammenlignet med gjelden på 40,2 milliarder kroner ved utgangen av 2020.

Les også

Oljeprisbykset rammer SAS og Norwegian hardt

Positiv trafikkutvikling

Norwegian beskriver en positiv utvikling for etterspørselen gjennom sommeren.

Trafikktallene for august viste at Norwegian fraktet over 790.000 passasjerer, en økning på 152 prosent med samme periode i fjor.

Norwegian nær doblet antall passasjerer i juli, sammenlignet med samme måned i fjor. Samtidig mottok flyselskapet det høyeste antallet billettbestillinger siden før coronapandemien.

De siste trafikktallene viste at Norwegian fraktet 977.719 passasjerer i september, en økning på 206 prosent sammenlignet med i fjor.

I alt 46 fly var i drift i september, der fyllingsgraden var over 74 prosent, opp over 20 prosent fra samme periode i fjor. Fremover i neste måned, i oktober, venter Norwegian å ha en fyllingsgrad på 80 prosent, ifølge dagens rapport.

Selskapet planlegger samtidig å få 50 fly i drift innen utgangen av året, og øke videre opp til rundt 70 fly i 2022.

Les også

Norwegian gjenåpner flere av basene i Norge

Dagens rapport kommer etter en periode med markant oppgang for oljeprisen. Hittil i år har prisen på ett fat med nordsjøolje steget med litt over 60 prosent til rundt 83 dollar.

Det bidrar til å presse drivstoffkostnadene til flyselskapene, og Norwegian forventer at prisene vil påvirke dem fremover.

«Den fortsatte økningen i drivstoffprisene forventes å delvis dempe selskapets positive innhenting fra pandemien,» skriver Norwegian i rapporten.

Milliardgevinster

Norwegian la i august frem det første hele kvartalsresultatet etter at selskapet kom ut av konkursbeskyttelse 26. mai i år.

Det viste et driftsresultat før leasingkostnader (EBITDAR) på −538,3 millioner i andre kvartal. En betydelig finansiell gevinst i forbindelse med restruktureringen bidro imidlertid til at Norwegians resultat før skatt var på 2,78 milliarder kroner i perioden.

I regnskapet fremkom det også at per utgangen av juni var selskapets kontantbeholdning 7,48 milliarder kroner, mens netto rentebærende gjeld var på 1,73 milliarder kroner.

Publisert: