Økonom om sentralbankdramaet: – Bache er mer kvalifisert for jobben

Økonomer og akademikere mener pengepolitikken er i trygge hender når Ida Wolden Bache tar over som sentralbanksjef på fast basis.

Ida Wolden Bache vil takke ja til jobben hun er innstilt til for en periode på seks år. Økonomene applauderer beslutningen.
Publisert Publisert

Ida Wolden Bache vil om kort tid oppnevnes som permanent sentralbanksjef etter at Jens Stoltenberg torsdag sa ifra seg stillingen. Som visesentralbanksjef ble hun trukket frem som en av de sterkeste kandidatene til jobben i tillegg til Stoltenberg.

Torsdag sier hun at hun vil takke ja til jobben, som hun innstilles til for en periode på seks år.

– Mer kvalifisert

– Jeg synes det er veldig hyggelig at vi får den første kvinnelige sentralbanksjefen, og jeg synes det er en god løsning for både Norges Bank og Nato, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener det lå i kortene at Ida Wolden Bache skulle tre inn som sentralbanksjef basert på signaler gitt de siste dagene.

Hov er ikke overrasket over at Stoltenberg trakk seg fra stillingen.

– Med krigen i Ukraina og den spente geopolitiske situasjonen som har oppstått, er det et klart behov for Stoltenberg å prioritere kontinuitet i Nato fremfor å avslutte karrieren med en prestisjejobb i Norges Bank, synes Hov.

– Ida Wolden Bache er mer kvalifisert for jobben, særskilt når det gjelder pengepolitikken, og hun har vist sine kvaliteter allerede i dag.

Hov legger til grunn at Stoltenberg ikke har den samme praktiske arbeidserfaringen som Bache.

– Rollen som sentralbanksjef er jo en sammensatt rolle. Likevel har Bache mange års erfaring med høye stillinger i Norges Bank, i tillegg til en doktorgrad i faget, som gjør at hun stiller sterkere på dette området, sier han.

Norges Bank argumenterte tidligere for at Stoltenbergs internasjonale erfaring var en av grunnene til at han fikk stillingen som sentralbanksjef. Hov mener disse argumentene ble «dratt litt for langt i favør for Stoltenberg».

– Misforstå meg rett: Jeg hadde ikke noe problem med at han først fikk jobben. Men jeg synes en del kommentatorer ble vel religiøse i sitt forsvar av hans kandidatur, sier Hov.

– Bache har jo flere års topperfaring fra Norges Bank, som tross alt opererer i en åpen verden. Man må ikke ha hatt en internasjonal toppjobb i Brussel for å se hverken Norges eller Oljefondets rolle i verden.

– Større fokus på kjerneoppgaven

Elisabeth Holvik, sjeføkonom Sparebank 1 Gruppen, er heller ikke veldig overrasket.

– Er det et problem at Bache mangler den internasjonale erfaringen Stoltenberg har?

– Vi er i trygge hender. Men hvis det var et poeng, så kan det kanskje heller føre til at debatten om å skille Oljefondet fra Norges Bank igjen kommer på bordet, sier hun.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom Sparebank 1 Gruppen, mener det kan være en fordel å ha noen mer politisk nøytrale på topp.

– Man kan håpe at det nå blir større fokus på kjerneoppgaven, å sikre stabil inflasjon og kronens verdi.

Hun tror også at det kan være bedre for økonomien å få en mer politisk nøytral stemme som sentralbanksjef.

– Stoltenberg ville kanskje vegret seg for å snakke om viktige strukturendringer og anbefale råd til andre deler av økonomien på grunn av sin politiske tilknytning. Det er lettere når man har en som oppfattes mer nøytral.

– Det ligger jo til sentralbanken å gi råd til andre deler av økonomien enn det Norges Bank selv styrer. I den situasjonen vi har nå, så er det veldig viktig, spesielt når det gjelder å løfte produktivitet og konkurransekraft, for at vi skal lykkes med å omstille norsk økonomi.

Holvik understreker at det viktigste nå uansett er å få normalisert rentene.

– Man kan ikke løse alt med billig kreditt. Man må se på hva staten bruker penger på, slik at det gjør oss robuste i den urolige verdenen vi står i nå.

Professor: – Vanvittig godt overveid beslutning

– Nato trenger vel kontinuitet, og jeg er enig i at du ikke kan ha en generalsekretær som er på oppsigelse. Det var en voksen beslutning. Og å ha en sentralbanksjef som er borte de første to årene, er heller ikke riktig, sier Ola Grytten, professor ved NHH.

Han sier at Stoltenbergs beslutning om å trekke seg, viser at han setter Norges Bank fremfor seg selv.

– Dette er Norges første kvinnelige sentralbanksjef, hva tenker du om det?

– Uavhengig av om hun er dame eller mann, er hun en glimrende kandidat. Hun er en av de økonomene jeg virkelig har respekt for. Hun er ekstremt faglig dyktig, veldig balansert og kjenner rollen sin.

– Det virker som om det var viktig for Stoltenberg å bli sentralbanksjef. Hva tror du det betydde for ham å gi seg?

– Det tror jeg nok satt litt langt inne, altså. Han fortjener bare ros for at han har tatt en vanvittig godt overveid beslutning.

– Beste mulige løsningen

Professor Hilde C. Bjørnland ved BI sier hun tror Bache vil gjøre en «helt fantastisk utmerket jobb».

– Hun er høyst kvalifisert og var jo allerede fungerende. Så når Stoltenberg har trukket seg, synes jeg dette er den beste mulige løsningen, sier hun.

– Hun er topp kvalifisert. Det er veldig krevende tider for sentralbanken, med inflasjon og avtagende vekst, i tillegg til krigen som kan gi forstyrrelser i lang tid fremover. Da er det betryggende at vi har en sentralbanksjef med faglig kompetanse og erfaring fra sentralbanken. Det er jeg veldig glad for.

Professor Hilde C. Bjørnland tror Finansdepartementet har landet på den beste mulige løsningen i dagens situasjon.

BI-kollega Espen Henriksen sier han har respekt for Stoltenberg og det valget han har gjort etter Russlands krig i Ukraina. Han sier at det er viktig å ha ting i riktig perspektiv:

– Norges Bank er en utrolig viktig økonomisk institusjon i Norge, men det blir ganske uviktig sammenlignet med krigen og de humanitære lidelsene som den har forårsaket. Dette høres jo ut som en mann som prioriterer riktig.

– Har erfaringen som trengs

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at både Nato og Norges Bank nå har svært gode og kompetente folk i de viktigste stillingene.

– Vi er i en situasjon som er aller mest krevende når det gjelder Nato og den forferdelige situasjonen i Europa. Går vi over på et mer hverdagslig terreng, er det også viktig i denne situasjonen at sentralbankene har en sjef som er trygg, med høy kompetanse med gode kvalifikasjoner på plass.

– Jeg føler pengepolitikken er i trygge hender.

– Det var snakk om at Stoltenbergs internasjonale erfaring var en fordel til hans evne til å håndtere Oljefondet som sentralbanksjef?

– Bache har sittet i hovedstyret til Oljefondet i en periode og vært med på å håndtere Oljefondet. Så jeg mener det taler for at hun har erfaringen som trengs.

Publisert