Legger krangel bak seg: Enige om nytt nettleie-forslag

Etter lang tids krangel om den nye nettleien foreslår 11 nettselskaper og 18 organisasjoner et nytt system. – Veldig bra at man har klart å komme til enighet, sier Energi Norge.

Den nye nettleien skal innføres 1. juli. Nå har en rekke organisasjoner blitt enige med sentrale nettselskaper om et forslag til nytt system.
Publisert: Publisert:

NVE-myndigheten RME har kommet med flere forslag til ny nettleie de siste årene, og et nytt system skulle innføres ved nyttår.

Det nye systemet har imidlertid vært omstridt, og innføringen ble i siste liten utsatt til 1. juli etter at strømprisene skjøt i været i vinter.

Etter flere års krangel om ny nettleie kommer det nå et nytt forslag fra en rekke nettselskaper, forbrukerorganisasjoner, miljøorganisasjoner og næringslivsorganisasjoner.

Dette vil de endre:

  • Den faste delen av nettleien skal ikke beregnes ut fra forbruket i den enkelttimen i måneden med maksimalt forbruk, men over flere timer eller en periode
  • Minst halve nettleien skal være basert på hvor mange kilowattimer du bruker per måned (dette var maksimalnivået i det gamle forslaget), noe som potensielt kan gi mer vilje til å installere solceller og energieffektivisere boligen

Det nye forslaget skal sendes til Olje- og energidepartementet torsdag.

Dette har vært kritikken

Mye av kritikken mot den nye ordningen har handlet om rådet fra NVE om at den delen av nettleien som er basert på hvor mange kilowattimer du bruker (energileddet) maksimalt skal utgjøre halvparten av nettleien.

Da vil det meste av nettleien ligge fast. Flere aktører har ment at folk vil få mindre grunn til å energieffektivisere hvis nettleien er omtrent den samme selv om du installerer solceller eller etterisolerer og skifter dører og vinduer. NVE har imidlertid pekt på at du uansett vil spare strømutgifter på slike tiltak.

Det har også vært omstridt at den nye nettleien for mange ville bety at den faste delen av nettleien fastsettes ut fra den enkelttimen i måneden med maksimalt effektforbruk. Det er ikke alle forbrukere som vet hvor mange watt de bruker til enhver tid.

Krangler om ny nettleie: NVE-sjefen avviser at det blir dyrere

– Veldig bra

Slik blir det nye forslaget i korte trekk:

  • Den delen av nettleien som er basert på hvor mange kilowattimer du bruker (energileddet) skal utgjøre minst 50 prosent av nettleien.
  • Den faste delen av nettleien (fastleddet) skal ikke baseres på den ene timen i månedene hvor du har maksimalt forbruk, men på flere timer eller en periode.

Ved at fastleddet baseres på mer enn én time vil i teorien kunne gjøre det lettere for nettselskapene å varsle kundene sine om at de risikerer å havne over i et nivå der regningen blir høyere, hvis de ikke tar grep og demper forbruket sitt.

– Vi syns det er veldig bra at man har klart å komme til enighet om noe som vil gjøre at vi utnytter strømnettet bedre, og som samtidig oppleves som forståelig av forbrukerne, sier informasjonssjef Aslak Øverås i bransjeorganisasjonen Energi Norge til E24.

– På høy tid

Det har vært stadige omkamper om nettleien. NVE foreslo et nytt system i 2017, men det møtte motbør og ble lagt i skuffen. NVE la frem et nytt forslag i februar 2020, og så ble forslaget justert høsten 2020.

De nye reglene har fått kritikk for å være vanskelige å forstå for forbrukerne og for at de potensielt kunne begrense utbygging av solceller på tak og energieffektivisering av boliger.

Med en enighet mellom nettselskaper og organisasjoner kan det være en mulighet for å legge striden bak seg, håper Øverås. Målet med den nye nettleien ligger fast, og det er å bruke strømnettet smartere slik at utbyggingen av nye kraftlinjer kan begrenses.

– Det er på høy tid at man får en løsning på dette. Det har betydning for veldig mange aktører. Målet er jo å holde kostnaden i nettet lavest mulig og utnytte nettet best mulig. Det betyr noe for kundenes lommebok over tid, og kan begrense miljøinngrep i form av nye kraftlinjer, sier Øverås.

NVE forholder seg til dagens forskrift

NVE forholder seg til den forskriften som er vedtatt av departementet, og som etter planen skal innføres i juli, sier NVE-sjef Kjetil Lund i en kommentar til E24.

– Hensikten med ny nettleie er å holde kostnadene – og dermed nettleien – så lave som mulig. Det er viktig å knytte nettleien til hvor mye strøm man bruker samtidig, fordi det avgjør hvor mye nett som må bygges. Nettleien bør i mindre grad enn i dag baseres på strømforbruk. Derfor inneholder vårt forslag til ny nettleie en maksimumsgrense for hvor mye av nettleia som skal avgjøres av strømforbruket, sier Lund.

– Forslaget om å endre til en minimumsgrense vil ikke i samme grad bidra til å redusere behovet for nettutbygging, og dermed i mindre grad bidra til å holde nettleien lav, sier han.

NVE foreslår nytt system for nettleieNVE foreslår nytt system for nettleieNVE justerer omstridt forslag: Slik blir den nye nettleien
Publisert: