Par i boligkaos: – Føler oss tråkket på og sveket av både kommunen og megler

Dette er historien om et uheldig par, et boligsalg som ble til to, en tomt som «ble borte» og en megler som oppdaget det midt i budrunden.

MARERITT: De skulle bare selge huset. Det ble et mareritt de fremdeles står i.
 • Eline Grønvoll (iTromsø)
Publisert Publisert

Gudrun Jona Gudmundsdottir og Espen Holm Nilsen skulle bare selge boligen sin. Det viste seg å bli starten på en lang rekke problemer.

– At vi som privatpersoner taper masse penger på grunn av en megler som ikke har gjort jobben sin og en kommune som har gjort en feil, det er veldig urettferdig. Vi føler oss tråkket på og sveket både av kommune og megler, sier paret.

KOSTER KREFTER: Boligkaoset har kostet alt av krefter for paret. – Salg og kjøp av hus er et av de største og viktigste avgjørelsene man tar i livet, og det virker ikke som at megleren vår forstår det, sier Espen Holm Nilsen.

– Vi trodde han var riktig mann

Det er svart november og budrunden på Albertsvingen 12 i Tromsdalen, som ligger ute til 9,3 millioner kroner, er godt i gang. Gudrun og Espen er slitne.

Da hun for noen måneder siden takket ja til drømmejobben på hjemplassen Vesterålen, og de skulle legge huset ut for salg, ble det oppdaget en vannlekkasje på badet. Det endte i en forsikringskamp som de tapte, hvor de måtte ut med en halv million fra egen lomme.

De har derfor leid inn en av Tromsøs mest erfarne eiendomsmeglere fra Hjem Eiendomsmegling til å ta seg av salget av boligen.

– Vi var veldig opptatt av at alt skulle gå nøye og riktig for seg, og trodde vi hadde funnet riktig mann. Det hadde vi ikke, sier Gudrun.

Se svar fra meglerfirmaet lenger ned i saken.

Kartpakke endret alt

Et bud på 9,8 millioner kroner tikker inn, og rett etterpå kommer telefonen fra megler som skal forandre alt. Megler har oppdaget en kartpakke hvor det fremgår at tomten huset står på er merket som ras- og skredområde.

«TAPTE» EN HALV MILLION: Albertsvingen 12 ble til slutt solgt for 9,35 millioner kroner – 450.000 kroner mindre enn det opprinnelige budet.

– Dette visste ikke vi noe om, men det er jo derfor man leier inn en megler slik at han kan holde orden på slike ting. Det var da alt begynte, sier Gudrun.

Megler ønsker å sende ut informasjonen til alle budgivere, noe paret støtter. Megler ringer budgiver med høyest bud og gir budgiver mulighet til å trekke budet.

– Megleren sa at kjøper ikke vil trekke budet, til tross for kartpakken han var blitt tilsendt, men at han skal ha nevnt at han har litt bismak i munnen. Vi ble betrygget at alt var i orden, og spratt champagnen, sier Gudrun.

Ikke regulert til boligformål

Endelig kan de starte det nye eventyret som venter dem i sørfylket, tenker de. Men seks dager etterpå dukker det opp et nytt problem.

– Megler fant ut at ifølge kartpakken var den ett måls tomten huset står på, ikke regulert til boligformål som først antatt, men til landbruk, altså at man ikke kan bygge noen ting der, sier Espen.

Mannen som vant budrunden, og som hadde planer om å bygge garasje på tomten, ønsker dermed å annullere budet sitt.

– Da vi kjøpte huset og den store tomten i 2014, var det regulert til boligformål. Hva som har skjedd siden, og hvorfor vi ikke har hørt noe, er et mysterium, sier Espen.

– Kommunen har tatt tomten vår

Paret tar kontakt med kommunen, men alle de snakker med sier det samme: Beklager, men det er ingenting vi kan gjøre.

– De aner ikke hvorfor tomten vår har blitt til friområde. De har tatt tomten vår, det er ikke et stykke gress igjen – uten å spørre og uten å betale – og det har ført til at vi har tapt masse penger. Men de innrømmer ikke at de har gjort en stor feil, sier Espen.

– Det har vært slitsom å bære alt dette, særlig siden det ikke er vi som har gjort noe galt, sier Gudrun.

JOBBER PÅ SPRENG: Seksjonsleder for byutvikling, Jacqueline Randles, forteller at kommunen jobber på spreng for å finne ut hva som har skjedd.

Seksjonsleder for byutvikling i Tromsø kommune, Jacqueline Randles, forteller at de har jobbet hardt med å finne ut av som har skjedd. De tror de nå har funnet svaret:

I 2004 ble eiendommen regulert fra landbruksområde til boligområde. Men da kommuneplanens arealdel ble fastsatt i 2007, som er den overordnede planen, ser det ut til at reguleringsplanen ikke ble tatt hensyn til. Og slik har det fortsatt.

– Vi er veldig usikre på hvorfor dette har skjedd, om det er en feil gjort av kommunen, eller om det var gjort med overlegg. Hvis det var en feil, slik vi antar, kommer vi til å gå inn i den nåværende rulleringen av kommuneplanens arealdel og ordne opp i det, sier Randles.

– Er dette en vanlig problemstilling for kommunen?

– Nei, det er ikke det. Det er derfor vi bruker mye tid nå på å finne ut hva som har skjedd, og for å sikre at dette ikke skjer i fremtiden, sier Randles og legger til:

– Det er veldig beklagelig at paret ble stående midt i dette.

Ord mot ord, sykemeldinger og advokater

Tilbake til november, en uke etter at paret har jublet over hussalget:

Paret leier inn en advokat, leser dokumenter og prater og prater med kommunen. De sitter i telefonen hele dagen, og Gudrun bli sykemeldt fra jobb på grunn av påkjenningen. Etter en lang prosess med ord mot ord, blir de enige om forlik og at den nye kjøperen får trekke seg fra kjøpet.

– Vi forsto heller ikke det kartet som ble tilsendt, og har derfor stor forståelse for at kjøper ikke gjorde det heller, at han har lagt inn bud på feil premisser. Vi var midt inni en smørje, og vi visste ikke hva vi skulle gjøre, sier Gudrun.

– Vi hadde en god sak som vi kunne ta til retten, men vi var så slitne, helt knust, så vi greide ikke, sier Espen.

De får 70.000 kroner fra kjøperen som trekker seg, og 180.000 kroner fra Hjem eiendomsmegling – som plaster på såret.

– Så de tar ansvar for det som har skjedd?

– Nei, absolutt ikke. De sa at de ga oss det for å hjelpe oss å komme videre, og det er jo ganske så merkelig.

– Det er jo meglers jobb å finne fram og forstå alle dokumenter før huset skal selges, sier paret.

NY JOBB: Gudrun Jona Gudmundsdottir på kjøkkenet i Stokmarknes, hvor hun endelig har begynt i sin nye jobb som helsesykepleier.

Ikke enig i fremstillingen

– Vi har full forståelse for at selgerne av denne eiendommen er frustrerte og har følt prosessen belastende, men vi er ikke enige i deres fremstilling av saken, sier daglig leder i Hjem Eiendomsmegling, Espen Richardsen.

Ifølge Richardsen har de en standard prosedyre på innhenting av informasjon.

– Innrømmer dere feil i saken?

– Nei, vi er som sagt ikke enige med fremstillingen av saken. Det var ikke kjent for oss at den nye kommuneplanen hadde erstattet den opprinnelige reguleringsplanen.

Daglig leder i Hjem eiendomsmegling, Espen Richardsen.

– Men er ikke det meglers ansvar å finne ut av?

– Det er klart at vi som mellommann skal legge til rette for at nødvendig informasjon foreligger. Og så snart vi ble oppmerksomme på den manglende informasjonen, informerte vi alle parter om det, sier Richardsen.

Han forteller at det i prosessen er deler som kunne vært gjort bedre, at dette er noe de skal ta lærdom av, og at de alltid ønsker fornøyde kjøpere og selgere.

– Vi bidro med en kompensasjon til selgerne, som en del av forliket, for at partene skulle finne en løsning i en vanskelig sak med mange problemstillinger, sier Richardsen.

– Det er en veldig kompleks sak med mange punkter som har gjort at det ikke har gått slik man ønsket at det skulle gå. Og det beklager vi.

Parets nye hus på Stokmarknes er fra 1920. De 500.000 kronene de mener de tapte på hussalget, hadde kommet godt med i oppussingen av huset, sier de.
Publisert
 1. Eiendom
 2. Tromsdalen
 3. Stokmarknes
 4. Boligsalg
 5. Tromsø kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Samla i Bergen: – Heilt ekstrem kontrast

 2. Brann-spiller ut med skade – Heger­berg feiret med pride-armbånd

 3. – Det er guffent

 4. «Eg røska pride­flagga våre ut av skåpet»

 5. – Var ikke aktuelt å reise bort fra Bergen igjen

 6. Her smalt det: – Én bil må berges