Uro fører til råvaregalopp: Hvete, sink og soya til rekordpriser

Prisen på ulike råvarer stiger kraftig, mens Europa holder pusten over den pågående Ukraina-krisen.

Prisen på soyabønner har ikke vært høyere de siste ni årene enn hva den er onsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB, forklarer at råvareprisene henger tett sammen med energiprisene.

– Man bruker mye energi i verden, så når energiprisen går opp går prisen på alt annet opp. Bruker man for eksempel et fat olje for å lage en eller annen vare, og oljeprisen er høy, må også prisen på det ferdige produktet opp i pris, sier Schieldrop.

Siden både gass og olje kreves for å drive jordbruk – gass i kunstgjødsel og olje i diesel – er det naturlig at råvareprisene følger energiprisene oppover.

– Så må man også huske på at Ukraina er verdens femte største produsent av korn, sier Schieldrop om landet som natt til torsdag ble invadert av Russland.

Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB tror naturgassprisene blir det viktigste å følge med på fremover.
Les også

Russlands invasjon av Ukraina – kort forklart

Rekordhøye tinn- og hvetepriser

Én skjeppe – 17,4 liter – med hvete kostet på det høyeste 9,3 dollar torsdag, viser tall fra Infront.

Det er det høyeste nivået noen sinne, og en økning på 20,4 prosent så langt i år. Skjeppeprisen tilsvarer 8.461 norske kroner.

Soyabønner når torsdag det høyeste nivået siden september 2012. En skjeppe kostet på det meste 17,65 dollar, en økning på 27 prosent så langt i år, viser tall fra Infront.

Også de industrielle metallene tinn, nikkel, aluminium og sink prises rekordhøyt onsdag, viser tall fra Markets Insider:

  • En kilo tinn gikk for 44,75 dollar per kilo. Det er den høyeste kiloprisen noen sinne.
  • Torsdag kostet en kilo nikkel 24,94 dollar. Det er en liten nedgang fra onsdag, hvor kiloprisen var på 25,65 dollar. Så mye har ikke tinn kostet siden 2011.
  • Aluminium har ikke kostet så mye som i dag siden 2008. Kiloprisen for aluminium var på det høyeste 3,30 dollar torsdag.
  • Kiloprisen for sink var på dagens nivå sist i 2018. Før det hadde den ikke vært i nærheten av 3,62 dollar, som i dag, siden 2007.
Les også

Storbritannia med nye sanksjoner: Russland får ikke hente penger i London

– Hvor alvorlig er Ukraina-krisen for akkurat hveteproduksjonen?

– Det er alvorlig for de som ikke har råd til å kjøpe hvete. De fattige. Alle klager over at det er dyrere å gå i butikken, og det blir enda dyrere nå, så det går ut over konsumentene, sier analytiker Rysstad.

Les også

Oljeprisen faller under 100 dollar fatet

Gassprisen stiger

Også europeiske gasspriser stiger torsdag.

Den nederlandske gassprisen, som ofte brukes som et standardmål for markedsprisen for naturgass, hoppet torsdag morgen med 41 prosent til 125 euro megawattimen, ifølge Bloomberg.

Gassprisene skyter i været

Russland er en sentral leverandør av olje og gass til Europa. Landet er den største gasseksportøren til EU, med Norge som nummer to.

Schieldrop mener naturgassprisene blir det viktigste å følge med fremover, fordi disse er svært utslagsgivende for tyske strømpriser.

Stiger strømprisen i Tyskland, gjør den også det i Norden, forklarer analytikeren.

– Hvor lenge dette vil vare er det store spørsmålet. Om det blir en krig over to-tre dager, eller om det fortsetter som en geriljakrig med uroligheter i mange måneder. Markedene forventer nok at det blir en relativt kortvarig affære, fordi russerne er såpass overlegne militært sett, sier Schieldrop.

Høye oljepriser positivt for Oslo Børs

Her hjemme får Ukraina-krisen først og fremst konsekvenser for oljeprisen. I skrivende stund ligger den på 99,38 dollar fatet. Oljeprisen bykset oppover da det ble endelig klart at Russland invaderer Ukraina tidlig torsdag morgen, men falt senere tilbake etter at president Joe Biden talte om å frigjøre mer olje til markedet.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank forklarer at de høye oljeprisene bidrar til at ikke Oslo Børs går på en like stor smell som mange av de andre europeiske børsene.

– Enn så lenge er norsk olje og gass i en god posisjon. Oslo Børs faller nok litt mindre på grunn av at vi har så mange oljetunge selskaper, sier Johansen.

Norge er mye mer selvdreven når det kommer til å dekke energibehovet sitt. De fleste andre land i Europa er i stor grad avhengig av import.

I en tidligere utgave av denne saken stod det at prisene for en sjeppe hvete og soyabønner kostet henholdsvis 870 og 1.765 dollar. Det riktige er 8,70 og 17,65 dollar. Vi beklager.

Energiavhengighet
Publisert: