Internasjonale økonomer om Stoltenberg: – Utnevnelse av tidligere politikere til sentralbankjobb har en bismak

Bankøkonom Carsten Brzeski mener spørsmålet om uavhengighet gjør sentralbankjobb til tidligere politikere «vanskelig», men peker på at det langt fra er unikt i Europa.

VIL BLI SENTRALBANKSJEF: Nato-sjef Jens Stoltenberg er en av to reelle kandidater til å ta over etter Øystein Olsen i Norges Bank.
Publisert: Publisert:

– Jeg kan forstå bekymringen, men jeg tror ikke det er noe internasjonale investorer vil riste på hodet over, skriver sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank til E24.

Debatten om hvem som skal bli den neste sentralbanksjefen har blusset opp etter at Jens Stoltenberg søkte jobben. Hans kandidatur har blitt møtt med skepsis hos både økonomer og politikere.

Kritikerne har pekt på at en ansettelse av den tidligere statsministeren, som også er venn med statsminister Jonas Gahr Støre, kan så tvil om sentralbankens uavhengighet.

– Har en viss bismak

Sentralbankens uavhengighet er viktig fordi det i flere tiår har gitt sentralbankene høy troverdighet, fastslår Carsten Brzeski, som leder internasjonal makroanalyse i den nederlandske storbanken ING.

Carsten Brzeski i nederlandske ING.

– Derfor er utnevnelse av tidligere politikere til en sentralbankjobb alltid vanskelig og har en viss bismak, mener han.

Brzeski understreker at han ikke følger Norges Bank tett, men at han har kunnskap om de prinsipielle spørsmålene om sentralbankers uavhengighet. Tidligere har han blant annet jobbet i det nederlandske finansdepartementet.

Les også

Det kan bli bråk igjen og igjen

Brzeski peker samtidig på at det i europeisk sammenheng ikke er unikt at en tidligere politiker blir ansatt som sjef i sentralbanken.

Han trekker frem Olli Rehn, den finske politikeren som i 2018 ble ansatt som sentralbanksjef og sitter i rentekomiteen i den europeiske sentralbanken (ESB).

I rentekomiteen til ESB sitter også spanske Luis de Guindos som har en politisk karriere bak seg, og den portugisiske sentralbanksjefen som tidligere har vært finansminister.

ESB ledes av den tidligere franske finansministeren Christine Lagarde.

– Så langt jeg vet følger også Norges Bank en svært forutsigbar pengepolitikk basert på modeller. Så enhver ny sjef kan knapt gjøre noen skade, mener Brzeski.

– Kommer ikke til å diktere pengepolitikken

Kristensen i Sydbank mener Stoltenberg er kvalifisert til jobben. Han peker blant annet på fortiden som finans- og statsminister.

Les også

Tina Bru om Stoltenberg som sentralbanksjef: – For mye tvil

– Man skal samtidig huske at det er fem personer i rentekomiteen, så Stoltenberg kommer ikke til å kunne diktere den norske pengepolitikken.

Norges Banks rentekomité bestemmer styringsrenten. Den ledes av sentralbanksjefen, mens to visesentralbanksjefer er første og andre nestleder.

Sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank

– Hvis man skal gi litt støtte til ideen så kan man si at det hadde vært å foretrekke om man kunne finne en uten erklært politisk tilhørighet, skriver Kristensen.

– Det kan potensielt bli et tema dersom Norges Bank begynte å føre en helt annen pengepolitikk og for eksempel lot være å sette opp renten. Men jeg ser det absolutt ikke for meg, fortsetter han.

Et lignende scenario er nevnt i vurderingen som lovavdelingen i Justisdepartementet har gjort av Stoltenbergs habilitet. Avdelingen konkluderte denne uken med at han generelt ikke vil være inhabil som sentralbanksjef.

I det som kalles et «stilisert eksempel» skriver departementet at «Arbeiderpartiet kan ha interesse av at styringsrenten settes ned, for å øke partiets gunst hos velgerne».

– Etter vår vurdering skal det likevel mye til at det er en slik direkte sammenheng mellom styringsrenten og et partis oppslutning, står det.

Skeptiske

Blant norske økonomer har meningene vært delte.

Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole og BI-professor Espen Henriksen er blant dem som har vært skeptiske til Stoltenberg som sentralbanksjef, mens andre økonomer har vært mer positive.

– Jeg tviler ikke på at han ville gjort en god jobb. Rent faglig er det andre som er flinkere, selv om han har en god CV. Men en tidligere statsminister bør ikke bli sentralbanksjef, sa Grytten da søkerlisten ble offentliggjort.

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er ansett som den andre reelle søkeren til jobben, og har blitt omtalt som en svært god kandidat.

Les også

Jens Stoltenberg er ikke inhabil som sentralbanksjef

Flere politikere er også kritiske til Stoltenberg. Kari Elisabeth Kaski fra SV, Sveinung Rotevatn fra Venstre og Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de grønne reagerte da ble kjent at Nato-sjefen sto på søkerlisten.

I forrige uke sa Høyres nestleder Tina Bru at det er for mye tvil rundt hva Stoltenberg som sentralbanksjef vil ha å si for tilliten og uavhengigheten til Norges Bank, mens Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti derimot ikke har motforestillinger mot at Stoltenberg får jobben.

Publisert: