Det går mot renteendring 23. september

Norges Banks ferske temperaturmåler rydder mye tvil til side. 23. september ser ut til å bli dagen styringsrenten starter marsjen oppover.

PÅ VEI OPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen ser ut til å ha nytt å melde i september.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nå går (nesten) alt så meget bedre. Gjenåpningen går sin gang. Optimismen øker. Det er i korthet tilbakemeldingene fra bedriftene som utgjør Norges Banks regionale nettverk.

Og det skal en ikke kimse av – denne temperaturmåleren på Bedrifts-Norge vekter ganske så tungt også i rentesettingen.

Det lille skåret i gleden er at omsetningen i varehandelen og innen bygg og anlegg falt de siste tre månedene. Men annet var knapt å vente i en periode med tunge smittevernrestriksjoner.

Og samtidig har veksten vært sterk innenfor industrien og næringsrettet tjenesteyting. Samlet sett har aktiviteten i Bedrifts-Norge løftet seg bra siste kvartal.

Les også

Regionalt nettverk: Optimismen øker blant de norske bedriftene

Det viktigste er dessuten hva som ligger foran oss. Og her tror nå samtlige næringer at veksten vil tilta det neste halvåret – i takt med at samfunnet åpner stadig mer opp.

Den ventede veksttakten det neste halvåret gjør i det hele tatt et kraftig byks. Fra 1,8 prosent forrige gang Norges Bank spurte bedriftene til råds, til en ventet vekst på 3,8 prosent denne gang.

Og de som venter aller størst økning, er de som kan tilby tjenester mot forbrukerne. Her ser nok mange bedrifter at nordmenns oppdemmede sparing etter hvert skal få ben å løpe på.

Sammen med bygg og anlegg ser det også ut til at tjenesteyterne vil lede an i jobbskapingen fremover. Men også alle andre næringer venter at de vil ansette flere de neste tre månedene.

Det øker håpet om at ledigheten i Norge faktisk ikke biter seg innbitt fast. Og at vi ikke som i tidligere kriser ser at arbeidsledigheten tar heisen opp, og bare den sørgmodig trege trappen ned igjen.

For skal vi tro dette nettverket, snakker vi nå om en ganske bratt og effektiv trapp. Bedriftene venter at en sterk produksjonsvekst vil bidra til å øke sysselsettingen de neste tre månedene med 0,7 prosent.

Les også

Shoppefesten i Vestby sier mye om 2021

Les også

Nok en kriserevidert pengefest

Blir dette fasiten? Neppe. Vi har sett før at tolkning av tallene ikke er helt lett. Nettverket til Norges Bank undervurderer gjerne utviklingen både når pilene peker oppover, og når pilene peker nedover.

Men i det minste er retningen nå entydig. Dette går synkront rett vei. Og det har vi dessuten fått bekreftet fra annet hold. I Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal lå også en sterk oppjustering av forventet vekst.

Ikke minst viser også NAVs ukentlige ledighetstall samme bilde. Andelen helt ledige klokket inn på 3,1 prosent tirsdag klokken 14. Dermed fortsetter ledigheten å falle imponerende 0,1 prosentpoeng ukentlig.

Og nå er AS Norge «foran skjema». Ledigheten er noe lavere enn Norges Bank ventet i forrige pengepolitiske rapport i mars.

Les også

Finanstilsynet ser stor usikkerhet om pandemi-effekten på norsk økonomi: – Mange husholdninger er sårbare

Med andre ord ser det allerede nå ut til at norsk økonomis gjeninnhenting går enda bedre enn det Norges Bank forventet denne våren. Det styrker antagelsen om at den første hevingen i styringsrenten nærmer seg med stormskritt.

For det er ikke lenger en noenlunde lik sannsynlighet for at første renteheving fra Norges Bank kommer i september eller desember. Med mindre noe helt uforutsett skjer.

Akkurat det siste skal vi ikke helt utelukke. De fleste av oss bør nå ha lært at verden er uforutsigbar. Et inflasjons- og rentespøkelse henger da også over markedet, og kan fremdeles potensielt endre mange regnestykker.

Ikke minst er et hissig virus med stadig nye mutanter vanskelig å beregne – særlig så lenge mange av oss mangler vaksinestikkene i armen.

Men tross alt: Det aller meste peker nå én vei. Forvent tunge avtrykk også fra regional rapport når sentralbanken neste uke kommer med ferske prognoser for den økonomiske utviklingen og rentebanen.

Og alt nå er det vel verdt å huke av en ny dato i kalenderen. Renteannonseringen fra Norges Bank 23. september kan bli en av årets viktigste begivenheter.

Les også

De lovende sommeraksjene uten skyhøy risiko

Les flere kommentarer:

Publisert: