Gigantskipet i Suezkanalen er delvis løs: – Ikke juble for tidlig

«Ever Given» har blokkert Suezkanalen siden tirsdag. Hendelsen har skapt en kø på flere hundre skip. Gigantskipet er nå delvis løsnet, ifølge kanalmyndighetene.

Gigantskipet «Ever Given» er nå delvis løsnet etter at slepebåter har fått løs baugen. Det er blitt dreid og står 80 prosent i riktig retning, ifølge kanalmyndigheter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Containerskipet «Ever Given» er nå delvis flytende, ifølge den egyptiske kanalmyndigheten Suez Canal Authority.

Slepebåter har lykkes i å flytte skipet omtrent 80 prosent tilbake til riktig retning, men det er fremdeles uklart når skip igjen kan passere.

Ifølge Peter Berdowski, som leder redningsselskapet som jobber med å hente ut skipet, er det mye som gjenstår.

– De gode nyheten er at akterdelen er fri, men vi så på det som den enkleste delen av jobben, sier han til den nederlandske radiokanalen NPO, gjengitt av Independent.

– Ikke juble for tidlig, sier han.

Video skal vise «Ever Given» når det løsnet - VGTV

Odfjell velger kø

E24 har tidligere skrevet at 26 «norske» skip står fast i Suezkanalen.

Odfjell har et skip som har kommet frem til sydsiden av Suezkanalen, men også flere andre skip som er på vei. Bergensrederiet vurderte i går kveld om skulle de skulle seile inn til køen eller ta en lengre tur rundt Kapp det gode håp.

– De skipene som var utsatt for lengst reise går nå mot Suez. Et skip, der det bare skiller 6–7 dager hvis det går rundt, holder vi på å få litt større innsikt i avviklingen av køen før en endelig bestemmelse. Men alt tyder på at det også går gjennom Suez, sier operasjonssjef Harald Fotland mandag morgen.

Rederiets skipsagent har gitt informasjon om at det vil ta mellom fire og fem dager å avvikle køen på rundt 370 skip, ifølge Fotland.

– Det var stor glede over at vi nå ser en løsning på problemet. Vi får løpende oppdateringer på timesbasis fra agenten vår der nede, og det alle venter på nå er høyvannet som kommer halv 12 lokaltid, sier operasjonssjefen.

Han legger til at man nå også venter på kanalmyndighetenes planer om avvikling av køen.

En kilde på stedet bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at akterenden på skipet har beveget seg bort fra kanalens vestre bredd. Nettstedene Vesselfinder og Myshiptracking viser også dette.

Også baugen er trukket litt bort fra bredden på den andre siden, viser satellittdata fra nettstedet Marine Traffic.

Samtidig opplyser en kilde i Kanalmyndigheten at tekniske undersøkelser av skipet er i gang og at motoren fungerer.

Stor kø

Det har blitt rapportert at flaskehalsen i Suezkanalen forsinker handel verdt nærmere 3,4 milliarder kroner i timen for containertrafikken alene.

Ever Given drives av taiwanske Evergreen, men eierne er japanske Shoei Kisen, et datterselskap av verftsselskapet Imabari Shipbuilding.

Fredag opplyste de japanske eierne av det Panama-registrerte skipet Ever Given at de håpet å få skipet løs allerede i løpet av lørdag, ifølge blant andre BBC, Nikkei Asia og CNN.

Det 400 meter lange containerskipet satte seg fast i Suezkanalen tirsdag, etter en sandstorm med sterk vind i området.

Vanligvis seiler over femti skip daglig gjennom Suezkanalen, ifølge CNN.

Det har bygget seg opp en kø på hundrevis av frakteskip og tankere i kanalen, og noen aktører har sagt at de vurderte å seile rundt Afrika i stedet. Det vil kreve mer drivstoff og kan ta flere uker ekstra.

20.000 containere

Bergingsselskapene har hatt utfordringer med å få skipet løs, etter å ha prøvd med flere taubåter samt å flytte store mengder sand, slam og mudder (mudring) rundt skipet.

Hvis skipet er for tungt til å komme løs, må man trolig flytte containere over på andre skip med kraner, skriver BBC. Ifølge Reuters vurderer Boskalis i så fall å flytte 600 containere fra baugen for å lette på vekten i håp om at skipet da kan komme løs.

Skipet kan totalt frakte rundt 20.000 containere.

E24 omtalte tidligere hvordan frakt av flytende naturgass (LNG) og tank påvirkes positivt av hendelsen. Skipene i Suezkanalen frakter alt fra flytende olje og gass til forbruksvarer.

Publisert: