Fjordkraft faller videre – her er grafen som viser strømgigantens store problem

Fjordkrafts inntjening per strømkunde stuper. Investorenes forventninger til selskapet har vært for høye, ifølge meglerhus.

SVAKERE RESULTAT: Strømselskapet tjente mindre enn ventet i første kvartal.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fjordkraft falt 6,6 prosent på Oslo Børs onsdag, etter å ha lagt frem resultater for første kvartal tidligere på dagen.

Aksjekursen er dermed nesten halvert etter kurstoppen i september i fjor.

I fritt fall er også strømselskapets påslag per kunde, det vil si hvor mye mer Fjordkraft klarer å ta seg betalt for strømmen utover hva den koster å kjøpe inn fra kraftprodusentene.

Etter en nærmest kontinuerlig himmelferd fra 2016 nådde påslaget rekordhøye 14,5 øre per kilowattime i tredje kvartal 2020.

Så kom et dropp til 13,6 øre i fjerde kvartal, og så et ras til 11 øre i første kvartal. Det er det laveste påslaget siden fjerde kvartal 2018.

– Fjordkraft hadde mye stang inn i første halvdel av fjoråret, med særlig gunstige bevegelser i strømprisen. Nå har det i stedet vært stang ut i noen kvartaler, sier analytiker Øyvind Mossige i Sparebank 1 Markets til E24.

Han anser likevel ikke første kvartal som dårlig for Fjordkraft.

– Det er heller slik at første kvartal i fjor var ekstraordinært godt. Forventningene kom for langt opp, sier analytikeren.

Fjordkraft tjener stadig mindre per kunde
Les også

Svakere tall fra Fjordkraft

Lukrative kontrakter under press

Børsnoteringen av Fjordkraft i mars 2018 ble en stor suksess for daværende hovedeier BKK og de øvrige aksjonærene.

Med sterk inntjeningsvekst og stadig økende utbytter, doblet aksjen seg i løpet av 2019, og steg så nye 70 prosent før nedturen startet i fjor høst.

E24 har tidligere skrevet om selskapets svært høye egenkapitalavkastning på over 40 prosent i snitt de siste ti årene. Kun Bouvet og Bank Norwegian har levert bedre blant samtlige selskaper på Oslo Børs.

Kursgraf

Mossige påpeker at en stigende andel Fjordkraft-kunder på såkalte «variabel pris»-kontrakter, kombinert med dyktig prisstyring, har vært en viktig driver bak inntjeningsveksten historisk.

Les også

Strømsalg gir stjerneavkastning for utskjelte Fjordkraft

TRAFF MED SALGSANBEFALING: Analytiker Øyvind Mossige i Sparebank 1 Markets.

Slike variable prisavtaler varierer ikke slavisk med spotprisen, slik navnet indikerer. I stedet fungerer de som kortsiktige fastprisavtaler, der Fjordkraft kan sette prisen opp og ned i takt med spotprisutviklingen, men må varsle kundene 14 dager i forveien ved endringer.

Forbrukerrådet advarte i fjor mot denne typen avtaler, etter en gjennomgang som avdekket at de kan koste både to og tre ganger mer enn markedsprisen på strøm.

Nærmere 50 prosent av Fjordkraft-kundene har slike kontrakter. De gir en positiv effekt for selskapet i perioder med fallende spotpriser, slik situasjonen var i store deler av 2020.

Samtidig gir de en tilsvarende negativ effekt med raskt økende spotpriser, som har vært tilfelle vinteren 2021.

Les også

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord

«Årets første kvartal har vært preget av et engrosmarked med høye strømpriser, høy prisvolatilitet og prisforskjeller mellom elspot-områdene. Når prisene øker så betydelig over en kort tidsperiode vil konsernets marginer være utfordret», skriver Fjordkraft-sjef Rolf Barmen i en pressemelding onsdag.

PEKER PÅ VOLATILE PRISER: Fjordkraft-sjef Rolf Barmen.

Under press fra nye konkurrenter

Kollapsen i Fjordkraft-aksjen har også sammenfalt med en periode med sterk kritikk mot deler av selskapets forretningsmodell.

I oktober i fjor anklaget Forbrukerrådet selskapet og 28 andre konkurrenter for systematisk prisjuks.

E24 skrev nylig at Fjordkraft-konsernet har mistet 25.000 strømkunder det siste halvåret. I rapporten for første kvartal forklares dette delvis med «negativ medieomtale etter dialogen med forbrukermyndighetene».

Les også

Fjordkraft har mistet 25.000 strømkunder etter Forbrukerrådet-smekk

Selskapet opplyser om at det har ordnet opp etter anklager om blant annet villedende markedsføring.

Mossige nedgraderte Fjordkraft fra «kjøp» til «nøytral» i midten av september 2020, da kursen sto i 92,6 kroner, og har dermed truffet godt i sitt syn på aksjen.

Da kursen sto i 61 kroner i februar nedgraderte han til «selg», med et nytt kursmål på 55 kroner. Onsdag stengte aksjen i 54 kroner.

Mossige forventer å nedjustere sine inntektsestimater for Fjordkraft i 2021 med åtte prosent etter dagens rapport.

– Fjordkraft har vært veldig flinke på å forvalte egen kontraktsportefølje og hente ut merinntekter gjennom tilleggstjenester, men nå møter de et helt annet konkurransebilde, sier Mossige.

Les også

Strømutfordrer omsatte for mer på tre måneder enn i hele fjor

Han viser til nye og heldigitale konkurrenter som Tibber, som ifølge analytikeren tar et mye lavere påslag for strømmen.

– Tidligere var de fleste strømselskaper temmelig like, men nå har kundene faktisk et alternativ, og dette skaper et marginpress for hele bransjen, sier Mossige.

Publisert: