Frykt for handelskrig sender børsene nedover

Børsene falt over store deler av verden tirsdag etter at Donald Trump truet med nye tollbarrierer mot Kina.

Publisert Publisert

BØRSEN: Traderen Sal Suarino på børsen i New York fredag i forrige uke. Illustrasjonsfoto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I New York falt Dow Jones-indeksen for sjette dag for rad. Nedgangen ble på 1,1 prosent.

Pilene pekte nedover også i Europa, og børsene i Tyskland og Storbritannia sank med henholdsvis 1,2 og 0,4 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs endte også 0,4 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før.

Nedgangen i Kina – som Trump ønsker å ramme med nye tollsatser – ble langt kraftigere. Den viktigste indeksen i Shanghai raste ned 3,7 prosent, mens børsen i Shenzhen stupte hele 5,8 prosent.

Aksjemarkedene i Hongkong og Tokyo falt henholdsvis 2,7 og 1,7 prosent.

Trump truet mandag med en ny toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Regjeringen i Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.

Bare for noen dager siden ga Trump ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av opptil 50 milliarder dollar. For de fleste produktene trer beslutningen i kraft 6. juli.

Også disse tollsatsene lovet Kina å gjengjelde.

– Det ser ut som sannsynligheten for full handelskrig mellom verdens to største økonomier stiger, sier Louis Kuijs fra analyseselskapet Oxford Economics.

Analytikere advarer om at konflikten kan få store konsekvenser i en rekke land. Elektronikk produsert i Kina kan bli betydelig dyrere i USA.

Publisert